16-årig smidt ud af skolen for at tage rusmidler: Det er uacceptabelt, mener faderen

Det er langt fra i orden, at unge bliver smidt ud af skolen for én gang at indtage rusmidler. Det mener en far til en 16-årig dreng, der er blevet smidt ud af 10. klasse i Skanderborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Claus Ørskov er far til en af de unge, der er blevet smidt ud af et 10. klassecenter i Skanderborg.

- Vi accepterer på ingen måde det, vores søn og de andre unge mennesker har gjort. Men hvis et 16-årigt barn ikke skal have lov til at lave fejl, hvem skal så?

Ordene kommer fra Claus Ørskov. Han er far til en dreng, der er i november 2019 blev smidt ud af 10. klasse på UCS10 i Skanderborg.

Selvfølgelig erkender vi, at vores søn har trådt ved siden af. Men man får ikke noget godt ud af at straffe de unge på den måde. 
Claus Ørskov, far til dreng, der er blevet smidt ud af UCS i Skanderborg

Sønnen havde ifølge skoleleder Anders Jepsen brudt skolens rusmiddelpolitik, fordi han sammen med fire andre drenge angiveligt skulle have røget hash i skoletiden.

Rusmiddelpolitikken på skolen er helt klar: Det er ikke tilladt at indtage alkohol og stoffer i skoletiden.

Overtræder man de regler, bliver man bortvist med øjeblikkelig virkning.

UCS10 i Skanderborg har indført en stram rusmiddelpolitik. Bliver man én gang taget i at indtage rusmidler i skoletiden, bliver man smidt ud af skolen.

Voldsom konsekvens

Men det er en alt for voldsom konsekvens at smide drengene ud af skolen, mener Claus Ørskov.

- Selvfølgelig erkender vi, at vores søn har trådt ved siden af. Men man får ikke noget godt ud af at straffe de unge på den måde. Man burde i stedet samle dem op og give dem hjælp, og måske koble en misbrugsrådgiver på dem. Det her er fuldstændig uacceptabelt, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Han mener samtidig, at det kan have store konsekvenser, hvis man smider de unge ud af skolen i stedet for at hjælpe dem. Særligt for de unge, der ikke har ressourcestærke forældre.

- Konsekvensen er, at der ikke er nogen til at tage sig af dem. De bliver smidt ud, og så kan de ellers bare rende rundt på gaden, og det gør kun problemet større, siger Claus Ørskov, der til dagligt arbejder som faglig sekretær og opmåler i 3F.

Claus Ørskov er far til en af de unge, der er blevet smidt ud af UCS10 i Skanderborg. Uacceptabelt, mener faderen. Foto: Privatfoto, Sailing Yolene/Instagram

Ikke den rigtige vej

Claus Ørskov erkender, at det er vigtigt, at ungdomsskoler har en rusmiddelpolitik.

- Men jeg mener samtidig også, at man skal huske på, at det er unge mennesker, vi har med at gøre. De er bløde som vingummi og bliver nemt påvirket. Derfor er det vigtigt at håndtere dem i stedet for at smide dem ud af skolen, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge Claus Ørskov tager UCS10 imod elever fra andre skoler, efter at de unge dér er blevet bortvist for at tage rusmidler.

- Det er jo bare lidt ironisk, siger han.

Claus Ørskov har sendt et brev til lederen af UCS10 og Skanderborg Kommunes borgmester i håbet om, at de vil håndtere lignende sager anderledes i fremtiden.

VIDEO: På UCS10 i Skanderborg er der ingen advarsler. Drikker du alkohol i skoletiden, bliver du bortvist. Indslaget er fra mandag den 6. januar 2020.

Sagen er afsluttet

Lederen af UCS10, Anders Jepsen, ønsker ikke at kommentere på Claus Ørskovs holdninger til skolens rusmiddelpolitik.

- Jeg har forsøgt så godt, som jeg kunne at redegøre for sagen. Sagen er afsluttet for vores vedkommende. Vi har fået kritikken og forholdt os til den. Sagen er lukket, siger Anders Jepsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Anders Jepsen er leder af UCS10 i Skanderborg. Han mener, at indførelsen af den stramme rusmiddelpolitik har været en stor succes. 

Han udtalte i går, mandag, til TV2 ØSTJYLLAND, at ordningen har været succesfuld.

- Det er paradoksalt at høre en historie om, at der er større og større udfordringer med unge og det at eksperimentere med stoffer. Vi har tværtimod oplevet, at det går den helt modsatte vej. Vi har oplevet markant færre fortællinger, sagde Anders Jepsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Claus Ørskovs søn blev af UCS10 tilbudt at flytte til andre skoler i Aarhus og Horsens, men han kunne ikke få det til at hænge sammen med fritidsjobbet i Skanderborg.

Derfor er han i stedet flyttet til realskolen i Skanderborg.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her