Gaskunder er helt vilde efter at få fjernvarme
Ligesom mange vestlige lande vil gøre det, vil flere og flere private nu også gøre sig uafhængige af naturgas.
De stigende priser på naturgas har fået kunder til at bestorme forsyningsselskaber i flere østjyske kommuner.
De vil nemlig af med gassen og i stedet komme på fjernevarmenet.
Eksempelvis i Silkeborg og Skanderborg er borgere hurtigt blevet trætte af de stigende priser på særligt naturgas. Det har fået antallet af henvendelser til fjernvarmeselskaberne til at eksplodere.
- Vi har fået mange flere henvendelser, end vi har fået tidligere fra borgere, der er interesseret i at få fjernvarme. Der er opstået Facebook-grupper og forskellige lokale initiativer om, hvad vi kan gøre for at få gassen ud og fjernvarmen ind, fortæller Karen Margrethe Høj Madsen, chef for Plan, Teknik og Miljø i Skanderborg Kommune.
Derfor undersøger kommunerne nu, om processen med at implementere fjernvarme kan fremskyndes.
I Skanderborg Kommune kan byer som Låsby, Stjær, Herskind og Skovby derfor måske se frem til at få udfaset naturgassen og omlagt til fjernvarme allerede i løbet af et eller to år.
I Låsby bliver visionen om, at gassen kan blive erstattet af fjernvarme, mødt med opbakning.
- Det der "kære" gas er da blevet alt for dyrt, siger Laura Andersen, da TV2 ØSTJYLLAND møder hende på den lokale tankstation.
- Priserne er steget voldsomt, så der skal ske et eller andet. Det kan jeg godt se, lyder det fra en anden Låsby-borger, Søren Thorslev.
40.000 op af foret
Men at få fjernvarme i sit hus er nemmere sagt end gjort. Det kræver nemlig ikke kun betragtelige investeringer i fjernvarmeledninger, men også store udgifter i de enkelte husstande.
Ifølge Videncentret Bolius koster det nemlig omkring 40.000 kroner at få installeret fjernvarme i et almindeligt hus på 155 kvadratmeter.
Til gengæld er der med de nuværende priser også en del at spare ved fjernvarmen. En udregning viser nemlig, at man i et gennemsnitligt hus kan spare knap 13.000 kroner årligt med fjernvarme.
Hos Skanderborg Hørning Fjernvarme er man klar til at indgå i et samarbejde med kommunen om at udbrede fjernvarmen.
- Hvis vi skal gå ind i det, vil vi gerne se på det som en helhedsplan for Skanderborg Kommune. Det vil sige, at det er Skovby, Låsby, Stjær og Storring, som vi ser, der er et potentiale i at gå ind i, lyder det fra forsyningsselskabets formand Erling Weber Jensen.
Allerede efter påske håber Skanderborg Kommune at have en foreløbig oversigt over omfang og tidsplan klar.
- Men præcis hvornår, og hvilken leverandør vi kan gå videre med, og som er interesseret i at arbejde videre, ved vi nok først lidt senere, lyder det fra Karen Margrethe Høj Madsen.