Klar til kamp for historisk område: Én ting bliver afgørende

Kampen for at sikre offentlighedens adgang til den gamle vandmølle for enden af Mossø er for alvor i gang.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Bestyrelsen i den nystiftede Klostermølles Venner mødtes forleden for første gang for at sætte rammerne for den redningsplan, som skal sikre, at offentligheden også i fremtiden vil have adgang til Klostermølle ved Gudenåen og Mossø.

Sagen er nemlig den, at området senere på året bliver overdraget fra Naturstyrelsen til statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme. I praksis betyder det, at stedet på et tidspunkt bliver sat til salg, og kommer det på private hænder, kan det være slut med den offentlige adgang.

Det vil den nye forening gerne sætte en kæp i hjulet på. Men hvordan?

- Først og fremmest vil vi lægge os i selen for at få fat i ministeren (miljøminister Magnus Heunicke (S), red.) med henblik på at få salget udskudt, siger Peter Rasmussen, der er formand for Klostermølles Venner.

Klostermølle

Historien om Klostermølle går helt tilbage til middelalderen, da benediktinermunke i 1100-tallet byggede klosteret Voer Kloster på stedet.

Munkene anlagde dæmning og gravede den 1300 meter lange Klosterkanal ved klosteret. Det skabte et fald, som kunne drive en vandmølle.

Klosterbygningerne blev allerede i 1561 revet ned, men vandmøllen blev stående. Siden er møllen været brugt til flere forskellige ting, blandt andet kornmølle, stampning og valkning af vadmel og klæde, ligesom der også har været produktion af pap.

Det stoppede i 1974, da en del af bygningerne brændte.

I 1975 købte Miljøministeriet bygningerne og området og er siden blevet brugt til fritidsformål.

Kilde: Natur og Ungdom, Klostermølle

Håber på opbakning

For at få det til at ske håber formanden og vennerne at få lokal opbakning i form af Skanderborg og Horsens kommuner.

Klostermølle ligger lige på grænsen mellem de to kommuner, og derfor håber Peter Rasmussen altså, at de lokale politikere vil være med til at råbe ministeren op. Og han er en optimistisk formand, når det kommer til den del.

- Vi taler med kommunerne for at få dem til at bakke op. Den lokale opbakning er vigtig, så den prioriterer vi i første omgang, siger han.

Der ligger ikke officielt nogle aftaler om lokal opbakning på nuværende tidspunkt.

- Men vi er optimistiske på, at det vil de godt støtte op om, siger Peter Rasmussen uden at komme det nærmere.

Næste step

Til syvende og sidst handler det for foreningen i første omgang om at få ministeren til at stoppe et salg i år. Det er afgørende for drømmen om at bevare adgangen, mener formanden.

- Næste step for bestyrelsen bliver - og det kommer næsten til at lyde bureaukratisk - at gå i gang med at forberede et forprojekt, siger Peter Rasmussen.

Den stiftende generalforsamling i Klostermølles Venner trak for nylig masser af mennesker af huse. Foto: Privatfoto

Han forklarer, at det handler om at få tanker og fremtidsvisioner for stedet ned på papir. Har man det, kan man nemlig begynde at søge fonde om midler til "en eller anden form for overtagelse og drift af Klostermølle".

Med andre ord er der altså lang vej endnu og flere ting, som skal gå op i en højere enhed. Ikke desto mindre er Peter Rasmussen fortrøstningsfuld.

- Vi ved godt, at det ikke er bare lige, men vi er optimistiske, fordi vi synes, vi har en god sag. For os er det vigtigt, at borgerne stadig har fuld offentlighed til stedet. Vi trækker i arbejdstøjet og knokler for det nu, slår han fast.

Foreningen Klostermølles Venner blev stiftet 13. april og har på nuværende tidspunkt omkring 150 betalende medlemmer.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her