Påsken bliver katastrofal: Lokal Brugs råber op
Når politikerne giver de større butikker lov til at have åbent i påsken, så koster det dyrt for de små lokale forretninger. Derfor skal man huske at handle lokalt, lyder opråbet.
På hovedgaden i Gl. Rye har der i snart 100 år ligget en brugsforretning og det skulle der gerne blive ved med at gøre, mener byens brugsuddeler.
Derfor kommer Dagli´ Brugsen nu med et opråb på forretningens Facebookside:
- Vi er ramt af coronasituationen og har brug for din hjælp!, lyder det i opslagets første sætning.
Læs også:
- Vi vil appellere til, at vi alle i Gl. Rye prioriterer at gøre så mange af vores indkøb i Byens Egen Butik som muligt. På den måde kan vi alle bidrage til, at vores fælles butik og samlingspunkt kommer helskindet igennem denne svære periode, står der endvidere.
Slår alarm
Det er den forestående påske, som får Dagli´ Brugsen i Gl. Rye til at slå alarm. For det er som regel i påsken, at den lille dagligvarebutik skaber en stor del af sit beskedne årlige overskud.
- I påsken oplever vi normalt, at kunderne også kommer fra Ry, hvor alt er lukket i helligdagene, fortæller brugsuddeler Henrik Valdorff Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND.
Af den årsag kan Dagli´ Brugsen normalt fordoble sin daglige omsætning i påskedagene. Men sådan bliver det ikke i år.
For at begrænse antallet af mennesker i dagligvarebutikkerne ad gangen, er det blevet besluttet politisk, at lukkeloven i år træder delvist ud af kraft. De store dagligvarebutikker må nu også holde åbent skærtorsdag og påskedag.
Lav omsætning
Ifølge brugsuddeleren i Dagli´ Brugsen Gl. Rye kommer det formentlig til at betyde, at langt færre fra Ry vil køre de fem kilometer til Gl. Rye for at handle.
- Kunderne fra Ry udgør normalt 70-80 procent af vores kunder i helligdagene, og det er en væsentlig brik i vores økonomi, fortæller Henrik Valdorff Rasmussen.
Han forventer at omsætningen i påskedagene i år kun vil ligge 10-15 procent over en normal daglig omsætning.
- Det betyder økonomisk, at vi ikke indtjener det, vi havde budgetteret med. Om vi skal spare os ud af det eller om vi kan tjene pengene ind på et andet tidspunkt, det kan jeg ikke svare på nu, siger han.
Kan afbøde tabet
Budskabet til borgerne i Gl. Rye er derfor tydeligt:
- Det er vigtigt, at folk tænker sig om en gang eller to og køber lokalt, hvis de kan. Det kan afbøde en del af det tab, vi kommer til at have i april, siger Henrik Valdorff Rasmussen.
Der skal dog rigtig meget lokal handel i Dagli´ Brugsen til for helt at undgå at byens butik kommer til at lide et tab i april.
- I dag bliver omkring en fjerdedel af alle de indkøb, der bliver handlet i Gl. Rye, gjort hos os. Vi skal helt op på 35-40 procent i en periode, for at vi kunne hente det tabte. Så ville verden se helt anderledes ud, lyder det.
Brugsuddeleren understreger dog, at Dagli´ Brugsen i Gl. Rye ikke er truet på sin eksistens her og nu, men at forretningens lille økonomi er meget følsom overfor større udsving.
- Som en lille selvejende butik, så er vi sårbare. Vi har ikke en stor egenkapital og kun et beskedent overskud. Da vi for nogle år siden byggede ud og moderniserede bygningerne, så lånte vi pengene til det af byens borgere. Det lån afdrager vi fortsat på.