Gå på opdagelse i Nationalpark Mols Bjerge: Her er tre skjulte perler
Nationalpark Mols Bjerge byder på meget mere end de oplagte turistattraktioner som Kalø Slotsruin og Agri Bavnehøj.
Trehøje, Agri Bavnehøj og Kalø Slotsruin er oplagte steder at besøge, hvis man vil på vandretur i Mols Bjerge, men nationalparken byder også på mange andre oplevelser, som de færreste kommer forbi, hvis de ikke kender stederne i forvejen.
Her har vi i samarbejde med Nationalpark Mols Bjerge samlet tre skjulte perler i parken.
#1 Udsigten fra Stabelhøjene
Det højeste punkt i Nationalpark Mols Bjerge er på den kendte gravhøj, Agri Bavnehøj. Det næsthøjeste punkt er på de to mere ukendte gravhøje, Stabelhøjene, som er 7-8 meter høje.
Når man kommer kørende fra vejen, ser de to gravhøje ikke ud til at være noget særligt, men hvis man går op på dem, er det en helt anden snak. Herfra har man en smuk udsigt udover nationalparken.
- Det er et af de steder i parken, hvor man har den smukkeste udsigt fra, hvis du spørger mig, siger Hother Hennings, der er nationalparkguide i Mols Bjerge, til TV2 ØSTJYLLAND.
Derudover gemmer de to gravhøje på en unik historie fra bronzealderen.
- Dengang tilbad man solen, og derfor begravede man sine døde på de højeste punkter i landskabet. Man lagde den afdøde i en egetræskiste, og så stakkede man højen op med græstørv og brolagde toppen, forklarer Hother Hennings.
Stabelhøjene ligger cirka 200 meter fra parkeringspladsen, som ligger på Dybdalvej 14, 8420 Knebel.
#2 Skjulte perler under havets overflade
Under havets overflade rundt omkring nationalparken gemmer der sig også mange forskellige skjulte herligheder. Dem kan man tage på opdagelse i, hvis man ifører sig en dykkermaske, en snorkel og et par svømmefødder.
Et af de oplagte steder er ved Fuglsø Strand. Her er der blandt andet stenrev, vandmænd og hummere, og så er der lavet en undervandsbane.
Thomas Stampe Petersen er nationalguide i parken og står for mange snorkelture, og han mener bestemt, at der er noget ved at snorkle i Danmark.
- Det er lidt friskt i forhold til Middelhavet, men vi har faktisk mange både plante-, dyre- og fiskearter i de danske farvande. Og mange af dem kan man faktisk se selv med simpelt udstyr, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
#3 Den skjulte sø
Det lyder umiddelbart mærkeligt, men Djurslands største sø, Stubbe Sø, som ligger i den sydøstlige del af nationalparken, er ukendt for de fleste.
Det er på trods af, at den er hele 3,76 kvadratkilometer.
Årsagen er, at en stor del af det, der ligger omkring søen, er privatejet. Derfor kan man kun komme ned til søen gennem to små stier. Den ene sti er ved Fugletårnet, hvorfra man har udsigt udover søen, og hvor man også kan se fuglelivet.
- Tilbage i istiden var søen et dødishul, og det betyder, at den gletscher, der var der, efterlod et stort hul, og det er så efterfølgende blevet fyldt op med vand, siger Nele Lohrum, der er nationalparkguide i Mols Bjerge, til TV2 ØSTJYLLAND.
Fugletårnet ligger som en stikvej ned fra Stubbe Søvej.