Jubler over planer om kæmpe naturprojekt: - Ambitiøst og fantastisk
Jyllands største sø kan blive gendannet - naturfredningsforening jubler.
En historisk dag.
Det kalder Danmarks Naturfredningsforening dagen i dag.
Onsdag eftermiddag skal byrådspolitikerne i Syddjurs Kommune nemlig stemme om en principaftale om at genoprette naturen ved Kolindsund, som den var engang.
Der er en klar forventning om, at forslaget går igennem med et stort flertal.
- Det er svært at overdrive, hvor ambitiøst og fantastisk, det her projekt er. Hvis det bliver til virkelighed, vil det skrive sig ind i historien i skala med genopretningen af Skjern Å, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Jyllands største sø
Kolindsund var tidligere Jyllands største sø, men den blev drænet for omkring 100 år siden. Dengang havde søen et areal på 2500 hektar vandspejl.
Med en principaftale vil kommunen forpligte sig til at igangsætte projektet om at gendanne søen.
- Det er en stor dag for vores natur. I forlængelse af den grønne trepart er der åbnet op for, at vi i Syddjurs Kommune kan hjælpe ambitionerne for Danmarks klimamål i mål, siger borgmester i Syddjurs Kommune, Michael Stegger (S).
Forslagsstillerne ønsker at genoprette søen for at forbedre havmiljøet ved blandt andet at reducere næringsstofpåvirkningen fra land, står der i forslaget.
Det er samtidig i overensstemmelse med EU's vandrammedirektiv, der pålægger en kvælstofreduktion på 187 ton inden 2027 for såkaldt vandopland på det østlige Djursland.
- Gendannelsen af Kolindsund anser jeg for at være banebrydende for den proces, der forestår. Vi kan være de første, der beviser, at den grønne trepartsaftale kommer ud at leve. Nu håber jeg, vores naboer i Norddjurs følger med og har samme høje ambitioner.
Vil have Norddjurs med
Flertallet i Syddjurs Kommune håber på et samarbejde med Norddjurs Kommune om at gendanne søen.
Som søen var, var det nemlig 966 hektar, der var beliggende i det nuværende Syddjurs Kommune, mens resten var placeret i Norddjurs Kommune.
Det meste af arealet er privatejet. I forslaget står der, at kommunen vil tage kontakt til lodsejere for at undersøge, om der er opbakning til projektet.
Alternativt vil man opfordre statslige myndigheder til at indlede et projektarbejde for gendannelsen.