Kvægformand revser Molslab: - Amatøragtigt
Formanden for Galloway Foreningen Danmark er rystet efter at have fulgt debatten om kvæget på Molslaboratoriet.
Debatten om dyrenes velfærd på Molslaboratoriets rewildingprojekt på Mols har igen taget fart, efter nye billeder og video fra Øxenholt Foto viser, hvordan to køer i forskellige situationer er blevet jagtet rundt af seks tyre.
Nu melder endnu en kritiker sig. Formanden for Galloway Foreningen Danmark er forarget over, at man på Molslaboratoriet har ladet seks tyre gå sammen med færre hunner.
- Det har slet ingen gang på jord. Jeg kan ikke forstå, hvorfor man har gjort det. Det er så amatøragtigt, som noget kan være, lyder kritikken fra Gert Dalbjerg.
Smider sig ned for at få fred
Han har selv arbejdet med Galloway-køer - den samme type køer, som besætningen på Mols er - i 25 år.
- Du kan godt have seks tyre til at gå sammen - eller 20 for den sags skyld. Men så må der ikke være hundyr imellem. Så holdes kønsdriften nede, og så slås de ikke. Så får de et normalt hierarki i flokken. Så snart et hundyr blandes ind i det, så stiger kønsdriften. Så vil tyrene nederst i hierarkiet jage med hundyrene for at få dem væk, forklarer Gert Dalbjerg.
Hvis man har for mange tyre i forhold til hundyr, kan man risikere, at tyrene løber hunnerne trætte, mener formanden.
- Til sidst kan de ikke mere og smider sig ned for at få fred. Så står tyrene og stanger og jokker for at få dem op igen, så de kan parre sig.
Og det er - mener han ud fra billeder og video fra stedet - præcis hvad der skete på Molslaboratoriets arealer forleden.
- Det er en begynderfejl. Der er ikke nogen undskyldning, siger han.
Skæv fordeling
Hvordan bør man så holde galloway-kvæg?
- Man kan godt lukke én tyr ind til en flok hunner. Er der mellem 50 og 100 hunner i en flok, og de går på et stort areal, så kan man godt lukke to tyre ind. Det vil der ikke være noget problem i. Så deler de flokken op mellem sig, siger han.
Derfor mener han altså, at fordelingen har været helt skæv på Molslaboratoriets flok.
- Hvis der er to køer, så er der kun plads til en tyr, konstaterer han.
Bo Skaarup, museumsdirektør på Naturhistorisk Museum, som Molslaboratoriet er en del af, holder fast i, at alle procedurer og regler er overholdt på trods af den krasse kritik.
- Vi har hidtil ikke set problemer med bestanden. På vores hjemmeside oplyser og ajourfører vi hele tiden - også om kønsfordelingen i bestanden. Det har vi gjort siden 2016. Vi har pligt til, at det er i orden, siger han.
Klar til dialog
Ifølge Bo Skaarup er det altså første gang, man oplever en lignende opførsel blandt tyrene.
- Det sker søndag og gentager sig så mandag. Da sætter vi ind, fordi det, der sker, ikke er acceptabelt.
Museumsdirektøren fortæller, at der er dagligt tilsyn med dyrene - og at der søndag ikke var nogle indikationer på, at køerne var i brunst.
- Det observerer vi ikke.
Med Gert Dalbjergs kritik in mente: Har I begået fejl i den her sag?
- Jeg siger ikke, at der ikke er begået nogen fejl, men vi har endnu ikke set noget eller fået forelagt nogle oplysninger i sagen, som peger på, at vi har begået fejl, siger han.
Han vil dog meget gerne invitere Gert Dalbjerg til en dialog.
- Hvis Gert har lyst til at indgå, så vil vi hjertens gerne tale med ham, slår Bo Skaarup fast.
Indtil de fire tyre blev skudt tidligere på ugen gik der ifølge Bo Skaarup seks tyre og fem køer på området på 120 hektar.