Seks tyre fjernet fra Molslaboratoriet - fire af dem skudt
Seks tyres parringsforsøg på to køer i Mols Bjerge var for meget. Det mener Molslaboratoriet, der ejer kvæget.
Debatten om rewilding på Mols er endnu engang de seneste dage blusset om, hvor en video af seks tyre, der forsøger at parre sig med to køer, er blevet delt på Facebook. Først var det den ene ko, tyrene samlede sig om, mens det senere var en anden.
Billederne, der er optaget af Øxenholt Foto, viser, hvordan køerne bliver drevet rundt på arealerne ved Molslaboratoriet, og kritikerne har især hæftet sig ved, at den ene ko har en kalv.
Ifølge Bo Skaarup, museumsdirektør ved Naturhistorisk Museum, som også driver Molslaboratoriet, er det gået galt i og med, at tyrene har forgrebet sig på de to køer.
- Og når jeg siger forgrebet sig, er det jo ikke fordi, de har gjort noget, de ikke er programmeret til. Når to køer er brunstige, og seks tyre finder ud af det, går der sex i hjernen på de her seks tyre, siger museumsdirektøren, som også forklarer, at det handler om rod i tyrenes hierarki.
- Normalt vil der i et dyrehold være en naturlig rangorden, et hierarki, og en alfatyr ville sådan holde de andre tyrer på afstand, men det har den øjensynligt ikke kunnet, og derfor er der gået rod i det, siger Bo Skaarup, der dog mener, det udspillede scenarie var for meget.
- Det er jo ikke i orden, at to køer på den måde skal drives rundt i et relativt stort område, men ikke får fred og ro og især ikke den ko, der har en kalv, siger Bo Skaarup.
Fire tyre skudt
Derfor greb Molslaboratoriet tirsdag ind og fjernede de seks tyre fra arealet, hvor køerne går, så køerne kan få fred.
Har I reageret i tide?
- Altså det mener vi jo, og der er ikke noget, der på nuværende tidspunkt indikerer, at vi ikke har reageret i tide. Man sætter ikke ind med det samme. Man venter lige et øjeblik og ser, hvor det her hierarki er henne. Er det fordi førertyren lige er fraværende, eller er det noget andet, der gør sig gældende, og hvis ikke der opstår en naturlig rangorden igen, er det med at sætte ind hurtigt, og det gjorde vi i går, siger museumsdirektøren med ansvaret for kreaturerne.
Efterfølgende har Molslaboratoriet onsdag aflivet fire af de seks tyre.
- I dag har vi slagtet fire af tyrene, for vi mener ikke, at det med den bestand, vi har lige nu, er sandsynlighed for, at der vil opstå en fredelig tilstand, siger Bo Skaarup.
Dermed har Molslaboratoriet to tyre tilbage, som om nogle dage bliver sat sammen med køerne igen.
Kalder minister i samråd
Venstre har kaldt miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd i sagen.
- Nu går det ikke længere. Vi må have det op at vende igen, siger han torsdag til TV2 ØSTJYLLAND.
Samrådet er på vej på baggrund af historien om de to køer, som blev jagtet rundt på Molslaboratoriets arealer og bedækket i en grad, så Molslaboratoriet måtte tage tyrene ud fra flokken.
Skaarup: Ingen lovbrud
Ifølge Bo Skaarup er det vigtigt at forstå, at når Molslaboratoriet har kvæg og heste på Molslaboratoriets arealer, er det ikke for dyrenes skyld.
- Det er i virkeligheden fordi, vi er med i det videnskabelige projekt, hvor vi ønsker at blive klogere på dansk natur under forhold, hvor naturen får lov til at udfolde sig, og det er, fordi vi har en biodiversitetskrise i Danmark, siger Bo Skaarup.
Når I vælger at tage dem ud, som I gør nu, er det så fordi, der har været et lovbrud i forhold til dyrevelfærd eller sikkerhed?
- Nej, mig bekendt er der slet ikke tale om et lovbrud. Dyrene har masser af mad, masser af arealer at færdes på. Der er vand, der er føde, der er masser af plads, og der er ikke flere dyr på arealet, end det der er passende, siger museumsdirektøren.
Han mener, at sammensætningen af tyre og køer har været ”passende og fuldstændig helt uproblematisk gennem længere tid”.
- Vi har haft gallowaykvæg gennem årtier, og det her er ikke noget, vi ser til hverdag. Vi synes faktisk, vi har grebet ind i tide, og det bør vi selvfølgelig også. Det forventes af os, og det har vi også gjort, siger Bo Skaarup.
Der bliver ifølge Bo Skaarup ført tilsyn med heste og kvæg dagligt, men de er ikke overvåget 24 timer i døgnet.
TV2 ØSTJYLLAND har talt med dyrlæge Camilla Eskerod, som holder tilsyn med dyrene. Hun fortæller, at hun har tilset de to køer i går og bekræfter, at de begge har det godt.