Naturnationalpark deler vandene: - Vi er meget bekymrede
Hvis Nationalpark Mols Bjerge skal laves om til naturnationalpark, så er der brug for de lokales opbakning, men den halter. Søndag mødtes både fortalere og skeptikere af naturnationalparken, da Naturstyrelsen inviterede på naturvandring.
Folk med bannere, badges og spraymalede hestenumser var mødt talstærkt op til naturstyrelsens naturvandring i Mols Bjerge, hvor de fik mulighed for at stille både kritiske og nysgerrige spørgsmål om naturnationalpark-planerne.
Nogle er for, andre imod. Én ting står klart efter dagens naturvandring i Mols Bjerge. Der er nogen, som bliver slemt skuffet, lige meget om naturnationalparken bliver en realitet eller ej.
- Jeg er her, fordi vi er meget bekymrede for, hvis der er flere områder, der skal hegnes ind til en naturnationalpark, siger Linda Klintrup, der bor på Mols, til TV2 ØSTJYLLAND.
Emil Karlebjerg fra De Unge Biodiversitetsambassadører er i stedet kommet for at vise sin støtte.
- Vi frygtede lidt, at der ville komme rimelig mange modstandere med bannere og skilte – hvilket der også gjorde. Men vi vil bakke op om projektet, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Der er planer om i alt 15 nye naturnationalparker i Danmark, og på bruttolisten fra Miljøministeriet står altså Mols Bjerge som ét ud af 21 mulige steder.
Naturnationalparkerne skal holdes fri fra skov- og landbrug og al anden produktion, så naturen kan udvikle sig på sine egne præmisser, og naturnationalparkerne skal dække over store, sammenhængende arealer.
I de indhegnede områder udsættes græssende dyr for at skabe dynamik og højere biodiversitet - og netop det er ifølge Linda Klintrup et stort problem.
- Vi er meget bekymrede for vores færden herude, hvis alt bliver hegnet ind. Bare indenfor et år, med de indhegninger vi allerede har, har der været tre alvorlige ulykker, siger hun.
Anderledes ser Mette Refshauge Foged, der er biolog og politiker for Alternativet, på den mulige naturnationalpark.
- Jeg tror, at vi mennesker er nødt til at acceptere, at vi har fyldt og stadig fylder så meget i verden, så nu er vi nødt til at træde tilbage og give naturen frit løb, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Til trods for arrangementets formål om at give alle ordet, er der ikke bred enighed om, at hverken fremmødet eller de kritiske spørgsmål kommer til at rykke ved noget.
- De føler sig ikke hørt i Gribskov eller andre steder. Så jeg er ikke i tvivl om, at det her er noget, der bliver trukket ned over hovedet på os, siger Linda Klintrup.
- Jeg føler, at de stiller op, så vi skal tro, at vi bliver hørt, men jeg er ikke sikker på, at det kommer med i betragtning, siger Jane Vilhelmsen, som også bor på Mols, til TV2 ØSTJYLLAND.
Syddjurs Kommunes nyvalgte borgmester, Michael Stegger Jensen (S), mener dog, at borgerinddragelse er vejen frem, og at arrangementet i dag kan flytte mere end blot et komma.
- Jeg kontakter vores minister på området – Lea Wermelin (også socialdemokrat, red.) – og samler op på både mødet i går i Kaløskovene og mødet i dag og fortæller, hvad der er sket, og hvad jeg har noteret omkring det. Så det tager jeg i hvert fald med videre, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Det svar klinger dog noget hult for flere af de fremmødte - blandt andet Jane Vilhelmsen.
- Jeg håber ikke, at kampen er tabt, men jeg frygter det, siger hun.