Nu fjerner Nato historisk koldkrigs-mole

En historisk mole har ligget uden for Ebeltoft siden den kolde krig, hvor den blev brugt til at transportere brændstof videre ud i landet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Molen blev bygget i 1968, men bliver fjernet inden årets udgang. Foto: Øxenholt Foto

Siden 1968 har "Natomolen" ved Ebeltoft Vig raget ud i vandet. Men nu skal den fjernes.

Oprindeligt var molen en del af den nordatlantiske forsvarsalliances (Nato) forsvar mod kommunismen under den kolde krig.

Her var den en del af det såkaldte North European Pipeline System (NEPS). Det var et rørsystem på 650 kilometer, der gik fra Frederikshavn til den tyske grænse, hvor den transporterede brændstof.

Til stor debat

Molen og nogle brændstoftanke, der ligger i en bakke lidt væk, skal nu fjernes, hvilket Nato, der ejer molen, finansierer.

Det sker efter, at molen i længere tid har skabt debat i nærområdet.

Molen ligger ved Kystvejen nordvest for Ebeltoft. Foto: Google Maps

- En gruppe vil gerne have den fjernet, da det giver nogle gener, fordi den forårsager opsamling af tang, der lugter skidt. Den er også i meget dårlig stand, siger Ole Bering, der er næstformand for grundejerforeningen Femmøller Strand, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- En anden gruppe mener, at den er et aktiv for området. Den bliver brugt af lystfiskere og dykkere, og folk bader derfra.

Ole Bering fortæller, at de to fløje har diskuteret molen i de sidste ti år. I 2017 gik grundejerforeningen så ind i sagen og pressede på for, at molen skulle fjernes. Og nu er det lykkedes.

Arbejder på alternativ

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse bekræfter, at molen nu skal fjernes, og at Nato finansierer det. Derudover skal de tilhørende brændstoftanke også fjernes. Begge dele inden udgangen af året.

Men det betyder ikke nødvendigvis, at molen kommer til at efterlade et stort tomt hul.

- Vi arbejder på, at vi kan lave en erstatning til molen, der ikke skaber de her gener, siger Ole Bering.

Han nævner blandt andet muligheden for at lave en bro, hvor vandet kan strømme under. Derudover har de overvejet ting, der kan skabe værdi for fiskere og dykkere.

Der er ikke noget konkret på bordet endnu, men grundejerforeningen har sendt et spørgeskema ud blandt dens medlemmer for at få ideer.

Brændstofforsyning

Rørsystemet under molen blev brugt til at sikre brændstofforsyninger til jyske flyvepladser og flådestationer. På den måde kunne tankskibe for eksempel lægge til ved molen i Ebeltoft Vig og pumpe brændstof i land.

Et stykke fra molen ligger der en stor kunstig bakke med tre brændstoftanke gemt, hvor brændstoffet blev ført hen. Derfra kunne det sendes rundt til hele Jylland.

Grundet den kolde krigs udvikling blev rørsystemet aldrig taget i brug i forbindelse med krig. Det blev dog stadig benyttet i fredstid til at få brændstof ud til flyve- og flådestationer. På den måde slap man for at have tankvogne til at køre rundt med brændstof.

Anlægget blev også anvendt civilt af Forenede Danske Olielagre.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her