Ole er hjerneskadet, men kommunen vil ikke sende ham på specialiseret botilbud

Ole Klausens medfødte hjerneskade er blevet forværret efter et fald. Derfor har han søgt om at komme på et specialiseret botilbud, men kommunen har afvist ansøgningen. I stedet tilbyder de pleje i hjemmet eller plads på et plejecenter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Ole Klausen har boet hos sine forældre indtil faldet for godt et år siden. Her har han ikke modtaget andet fra kommunen end sin førtidspension.

Det er to uger siden, 55-årige Ole Klausen fik afslag på sin ansøgning om at få en bolig hos botilbuddet Svalevej i Assentoft, men humøret er stadig helt i bund hos Ole Klausen, familie og venner.

Ole Klausen har nemlig en medfødt hjerneskade, som blev forværret da han faldt ved sine forældres bolig for godt et år siden. Udover yderligere hjerneskade blev han også ramt af omfattende rygmarvsskader.

Derfor ærgrer det familie og venner, at Syddjurs kommune har givet Ole Klausen afslag, da Svalevej er eksperter i at håndtere voksne, der har en hjerneskade.

- Jeg synes, det er for dårligt. Vi har altid klaret det hele selv. Vi har aldrig bedt kommunen om hjælp, siger Bente Klausen, der er mor til Ole.

Den medfødte hjerneskade skyldes for lidt ilt under fødslen. Her ses Ole Klausen med sin mor, Bente Klausen (th) og Ulla Folmer Christiansen (tv).

I stedet foreslår kommunen, at Ole Klausen kan flytte hjem til sine forældre på gården, hvor han boede indtil sit fald. Alternativt kan han komme på plejehjem.

Det tilbud har Ulla Folmer Christiansen, der er socialrådgiver og ven af familien, meget svært ved at forstå.

- Det (Ole Klausens tilstand, red.) kræver specialuddannet personale, og det har de ikke på et plejecenter, siger hun.

Kritik fra Hjerneskadeforeningen

Siden Ole Klausen blev udskrevet fra hospitalet oven på sin faldulykke, har han boet på et midlertidigt bosted i Hammel.

Efter planen flytter han dog derfra den 1. februar, medmindre kommunen ændrer sin afgørelse. Det er dog ikke den optimale løsning og går også stik imod anbefalingerne fra neurologiske eksperter, fortæller Morten Lorenzen, der er direktør for Hjerneskadeforeningen.

- Der har kommunen valgt en anden løsning, og som vi kender det sted, de har anvist, så er det et sted for demente og absolut ikke et sted, der er godt for Ole eller Oles fremtid, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Se indslaget fra den 27. januar, hvor vi besøger Ole Klausen.

Efter faldet blev det spået, at Ole Klausen aldrig ville komme til at gå igen. Ihærdig vilje til at træne har dog betydet, at han igen har lært at gå.

Den positive udvikling frygter familien dog forsvinder, hvis Syddjurs kommune fastholder sin afgørelse.

- Jeg er nervøs for, at det vil gå tilbage. Han får ikke den behandling og den træning, som han skal have, så jeg er bange for, det bliver som den dag han faldt, siger Bente Klausen.

Tilbuddet i Assentoft er et regionalt tilbud, og det vil formentlig være den dyre løsning for kommunen.

- Vi ser desværre gang på gang – specielt i de senere år – at kommuner vælger økonomi fremfor faglighed, siger Morten Lorenzen.

Næsten lige så godt

Vi har onsdag forholdt kritikken fra familie og hjerneskadeforeningen for Jan Fischer (S), der er formand for Udvalget for Sundhed-, Ældre- og Socialområdet i Syddjurs kommune.

- Vi kan næsten det samme, som de kan andre steder, og det har jeg den største tiltro til, siger han.

Er næsten så godt nok?

- Vi gør det bedst muligt, og det har været inde i en sundhedsfaglig behandling i vores team. Det bakker jeg op om, og selvfølgelig kan vi gøre det. Det er ikke sikkert, borgeren får akkurat det samme. Man får det samme ved os, som er den lovmæssige pleje, og vi overholder det ansvar, vi har overfor borgeren.

Jan Fischer er valgt til kommunalbestyrelsen for Socialdemokratiet.

Gør I det ikke bare for at spare penge, fordi det er billigere at hjemtage en borger end at bruge den plads, regionen tilbyder?

- Når vi passer vores egen borger, er der sundhedsfaglige kvalifikationer bagved, at det kan vi.

Men det er vel også billigere for jer end at sende borgeren et andet sted hen?

- Jeg kender ikke priserne, men jeg ved godt, at noget af det er dyrt. Vi skal gøre det bedst muligt sundhedsfagligt med vores baggrund i kommunen. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her