Sportsfisker om forurening: - Man har ikke gjort en skid i 20 år

Gerhardt B. Jørgensen forstår ikke, hvorfor myndighederne har været så lang tid om at få stoppet forureningen fra virksomheden Kronospan.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Gerhardt B. Jørgensen er sportsfisker og leder efter liv i Ryom Å. På strækningen her har der tidligere været forurenet vand fra fabrikken Kronospan.

Han har taget de store gummistøvler på med ekstra lange ben. Langsomt går han ned ad Ryom Å på jagt efter fortidens synder.

- Der er det. Der ligger et rør i åen og så kommer udløbet der inde fra marken, siger Gerhardt B. Jørgensen.

Han er medlem af Sportsfiskerforeningen Grenaa og Omegn og har i mange år arbejdet på at få forbedret vandløbene på Djursland.

Det er lige her, at den forurenede Pindstrup Bæk løber ud i Ryom Å.

- Hov, der er faktisk lidt olie her, konstaterer han. 

Olien er lige der, hvor forurenet vand fra virksomheden Kronospan er strømmet ud via Pindstrup Bæk i årtier.

Forurenede bækken måned efter måned

Lige præcis olie er der fundet i store mængder i Pindstrup Bæk tæt på udløbet til Ryom Å.

Det afslørede TV2 ØSTJYLLAND onsdag med en stikprøve fra bækkens jordbund. Udover olie, blev der også fundet forhøjede koncentrationer af tungmetaller som zink og kobber.

Jordprøve fra Pindstrup Bæk taget juli 2022. Det viser sig, at prøven indeholder 220 mg mineralsk olie pr. kg ts., hvilket er en del.

Alt sammen stoffer, som Kronospan gang på gang har udledt i store mængder til Pindstrup Bæk, viser en række spildevandsprøver fra virksomheden. 

Den seneste prøve er fra december 2019, lige inden udledningen til bækken stort set stoppede, og vandet i stedet blev ledt ud i kloakken. 

Her overtræder virksomheden hele 10 grænseværdier, og udleder samtidig store mængder af det akut giftige stof formaldehyd. 

Alt sammen stoffer, som både forarger, men ikke overrasker den rutinerede sportsfisker Gerhardt B. Jørgensen. 

Klik på billedet og se målingen fra december 2019, hvor Kronospan overtræder 10 grænseværdier og derudover udleder store mængder formaldehyd.

- Alt det papirarbejde er jo spildt arbejde på en måde, for man ved det godt fra de gamle rapporter, som jeg har set, siger han og hiver en stak dokumenter op af sin blå mulepose:

- Men man har ikke handlet i 20 år. Man har ikke rigtig gjort en skid. 

20 år gammel rapport: Bækken er stærkt forurenet

Rapporten hedder Miljøstanden i Grenåens Vandsystem 1999. Og det er særligt årstallet, at Gerhardt B. Jørgensen hæfter sig ved. 

- Her er der i mange år sket en forurening inde fra den ellers udmærkede virksomhed, siger han.

Rapporten omtaler Pindstrup som dybt forurenet og peger på virksomheden som en af de store syndere. 

Kortet viser forureningstilstanden i åer og vandløb på Djursland. Rød betyder "overordentlig stærkt forurenet". Kortet er fra 1999, fra rapporten hedder Miljøstanden i Grenåens Vandsystem 1999.

"Der blev ved tilsyn konstateret olie, sort slam og træflis i vandløbet," står der blandt andet. Virksomheden laver træflis om til spånplader.

Formand: - Vi har givet gentagne påbud

Indtil juli 2017 havde Syddjurs Kommune myndighedsansvaret for, at fabrikken overholdt miljølovgivningen. Miljøstyrelsen har i dag hovedansvaret, mens kommunen i dag alene har ansvaret for spildevandsudledningen.

Her siger den ansvarlige udvalgsformand, at kommunen har handlet gennem årene.

- Vi har givet gentagne påbud, og det er jo nu lykkedes at få det stoppet. Rensningen af spildevandet og udledningen til offentlig kloak i stedet for Pindstrup Bæk har stået på i nogle år nu, siger Kim Lykke Jensen (SF), formand for natur-, teknik- og miljøudvalget. 

Hvorfor har I ikke reageret kraftigere noget før?

- Alle ved jo, at når der har ligget en fabrik her på matriklen i over 70 år, er det klart, at der er forurening i den bæk, der er blevet udledt til i over 70 år. Så både vi og Miljøstyrelsen har været klar over, at der har været forurening i bækken. Den gode ting er, at det ligger dybt nede i sedimentet, så derfor er der ikke nogen akut miljøfare. 

Bæk bliver undersøgt for PFAS, men ikke tungmetaller

TV2 ØSTJYLLAND har valgt at få lavet en stikprøve af mulig forurening fra Pindstrup Bæk af blandt andet olie og tungmetaller, fordi Syddjurs Kommune og Miljøstyrelsen gør det.

Men faktisk er Syddjurs Kommune i gang med en række andre undersøgelse fra samme bæk. Her undersøger de niveauet af de kemiske PFAS'er, som lige nu er fundet mange steder i Danmark i drikkevandet. Der bliver både lavet sedimentsprøver, prøver fra fisk og fra græs på de nærliggende marker. Kommunen uddyber i en mail, hvilke undersøgelser de er i gang med.

"Syddjurs Kommune har taget en række prøver efter PFOS-holdige stoffer i og omkring Pindstrup Bæk i 2021. Dette skyldes at Miljøministeren havde anmodet landets kommuner at foretage nærmere undersøgelse af steder, hvor der tidligere blev benyttet PFOS-holdigt brandslukningsskum og andre steder med risiko for udledning af vand med PFAS-holdige forbindelser.

 

Branden på Kronospan i oktober 2021 gav særlig anledning til at foretage prøver omkring Kronospan, da der blev brugt store mængder slukningsskum. Brandslukningsskummet indeholdt ikke PFOS, da al brug af PFOS har været forbudt siden 2011. Hertil kommer at der ved Kronospan jævnligt har været brande, som brandvæsenet har været tilkaldt for at hjælpe med at slukke.

Syddjurs Kommune udtog den 9. november 2021 5 stk. sedimentprøver og 2 stk. vandprøver fra vandløb øst for Kronospan. Ved Kronospan foreligger der på nuværende tidspunkt kun analyseresultater for disse prøver.

Alle prøver blev analyseret for indhold af 22 PFAS-stoffer, herunder PFOS. Når man ser på resultaterne, skal man være opmærksom på prøvernes placering i forhold til hvilke eventuelle forureningskilder, de kan knyttes til.

Vi deler naturligvis alle resultater med Miljøstyrelsen, så de kan anvende dem i deres miljøbehandling i forhold til Kronospan og forurening af Pindstrup Bæk.

 Som opfølgning på Miljøstyrelsens anmodning om målinger af steder, hvor der har været anvendt PFOS-holdige stoffer, er følgende vandløb blevet testet: Barkjær Bæk (vest for lufthavnen), Pindstrup Bæk (ved Kronospan) og Såbydalsgrøften syd for Ryomgård.

 Der er alle tre steder fundet mindre mængder af PFAS-forbindelser som ligger på niveau eller under Miljøstyrelsens grænseværdier. Miljøstyrelsen har på den baggrund opfordret os til at undersøge om der kan spores PFAS i græsset, som via foder kan blive optaget af kvæget og gå videre til mennesker.

 

Vi vil derfor indledningsvist udtage nogle enkelte screeningsprøver af græs og muligvis fisk de tre steder i den nærmeste tid. Hvis vi finder noget vil vi konsultere Embedslægen og fødevaremyndighederne for evt. videre tiltag.


TV2 ØSTJYLLANDS stikprøve fra Pindstrup Bæk viser ifølge en række eksperter ikke i sig selv alarmerende niveauer af tungmetaller, men de mener, det kan give god mening at grave dybere og se nærmere.

- Prøven er taget i det øverste lag og i forhold til tungmetaller, kunne det derfor være fornuftigt at tage nogle prøver og grave lidt ned i sedimentet i forskellige dybder, siger professor MSO Henrik Rasmus Andersen fra Institut for Miljø og Ressourceteknologi på DTU.

Lokalpolitikere: Det skal undersøges nærmere

Ifølge udvalgsformand Kim Lykke Jensen (SF) er det ikke nødvendigvis givet, at der skal graves dybere i sedimentet for at lede efter fortidens forurening. 

- Man skal selvfølgelig vurdere, før man overvejer at rense en bæk op, om det vil skade mere end det gavner – altså om man hvirvler op i det gamle sediment, som kan være med til at lave ret alvorlige konsekvenser, siger Kim Lykke Jensen.

Hvis jeg skal være rigtig grov, så handler det nok om, at der ikke er nogen fisk, insekter eller vandløb, der går op og sætter et kryds på stemmesedlen
Gerhardt B. Jørgensen, sportsfisker

Han er dog ikke afvisende overfor, at forureningen skal undersøges nærmere.

- Selvfølgelig skal vi undersøge tingene nærmere. Jeg har hele tiden haft den opfattelse, at selve de skadelige stoffer lå langt nede i bundsedimentet. Hvis I kan dokumentere noget andet med jeres stikprøver, så skal vi selvfølgelig have kigget på det, siger han. 

Kronospan er synlig fra næsten hele landsbyen Pindstrup.

Fra nabopladsen i byrådssalen lyder det fra Enhedslistens Jesper Yde Knudsen, at der skal følges op på den potentielle forurening - både i bækken og andre steder omkring fabrikken.

- Jeg er da meget bekymret, også når jeg hører historier om, hvordan holdningen har været tidligere om at smide ting i bækken og andre steder, så jeg er bekymret for, hvad der gemmer sig. Det vil jeg gerne have undersøgt, siger Jesper Yde Knudsen.

En vandkalv og en hundestejle: - tegn på bedring

I Ryom Å er sportsfisker Gerhardt B. Jørgensen gået på jagt efter smådyr, lige hvor den forurenet Pindstrup Bæk løber ud i den bredere å.

Jorden er sumpet. 

- Og det er et dårligt tegn, siger han.

Efter noget tid finder han dog både vandkalve, tanglobber, spindere, en guldsmedlarve og en lille hundestejle. 

Gerhardt B. Jørgensen leder efter liv lige ved Pindstrup Bæks udledning til Ryom Å.

- Vi må sige, at selvom vi er lige ved røret, så er vandkvaliteten sgu nok i orden, siger Gerhardt B. Jørgensen. 

Han er glad for, at udledningen fra fabrikken er stoppet, men han er også ærgerlig over, at det tog så mange år. 

- Hvis jeg skal være rigtig grov, så handler det nok om, at der ikke er nogen fisk, insekter eller vandløb, der går op og sætter et kryds på stemmesedlen, siger han. 

Ryom Å er hos Miljøstyrelsens digitale overblik over blandt andet danske vandløbs tilstand kategoriseret som værende i ringe økologisk stand. 

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Tilpas dit samtykke til cookies her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm vimeo.com
_cfuvid vimeo.com
AWSALB Amazon Web Services
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
bcookie LinkedIn
beyondwords no-domain
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
pusherTransportTLS no-domain
remote_sid youtube.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_clsk tv2ostjylland.dk
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
bugsnag-anonymous-id no-domain
userId tv2ostjylland.dk
vuid vimeo.com

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
_ga Google
_ga_LVEFKMG087 Google
_ga_VNYPEBL4PG Google
li_alerts LinkedIn
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tv2ostjylland.dk
CookieConsent tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
oj_ovp_session oj.tv2reg.stream
PHPSESSID recruit.hr-on.com
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
SRVNAME oj.tv2reg.stream
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
tv2_ostjylland_session tv2ostjylland.dk
tv2reg_cookie_consent tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2ostjylland.dk
XSRF-TOKEN oj.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN tv2ostjylland.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google