Lægefaglig direktør: - Afskediget ledende overlæge har ikke leveret det, han skulle
Opfattelserne af, hvorfor Ulrich Fredberg ikke længere er ledende overlæge på Diagnostisk Center i Silkeborg, er vidt forskellige.
Claus Brøckner Nielsen er lægefaglig direktør for Hospitalsenhed Midt. Det indbefatter Regionshospitalet i Silkeborg, hvor Ulrich Fredberg indtil tirsdag var ledende overlæge på Diagnostisk Center.
- Vi kan konstatere, at han ikke har leveret de data, som vi har været i dialog med ham om flere gange, og som man har lavet en aftale om helt tilbage i 2017, skulle leveres, siger den lægefaglige direktør om baggrunden for, at Fredberg er fortid.
Mandag kom det frem, at Ulrich Fredberg, som også er medlem af regionsrådet for Venstre, skulle til samtale med hospitalsledelsen tirsdag eftermiddag.
Ifølge Claus Brøckner Nielsen skyldtes det, at den nu forhenværende overlæge udviste en illoyal modstand i forhold til ledelsens irettelsesættelse af Diagnostisk Centers tilbud om lavdosis CT-scanninger, som ikke er i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Af samme årsag er 93 patienter indkaldt til nye scanninger.
Fredberg selv udtalte tidligere tirsdag til TV MIDTVEST, at dagens møde og afskedigelse skyldtes hans kritik af ledelsen.
Professor: - Bakker Fredberg 100 procent op
Frede Olesen er professor ved forskningsenheden for almen medicin på Aarhus Universitet. Han forstår ikke, at Hospitalsenhed Midt smider Ulrich Fredberg på porten.
- Jeg støtter Ulrich Fredberg 100 procent i denne sag og kan fuldstændig stå inde for de initiativer til diagnostik af lungekræft, han har stået i spidsen for som chef for Diagnostisk Center i Silkeborg. Konsekvenserne af Ulrich Fredbergs afskedigelse vil være til betydelig skade for diagnostikken af patienter med lungekræft i Danmark. Han har stået i spidsen for det kvalitetsudviklingsinitiativ, at henviste patienter med diffuse symptomer siden 2015 har fået konverteret røntgen af thorax med en lavdosis-CT scanning.
- Det har betydet, at Silkeborg på tidlig diagnostik af lungekræft performer langt bedre end andre danske hospitaler. 38,5 procent af de lungekræftpatienter, der i 2018 blev henvist til radiologisk undersøgelse på Silkeborg Sygehus, fik i 2018 stillet diagnosen allerede i stadie 1 af sygdommen. På landsplan var det kun tilfældet for 20,6 procent af lungekræftpatienterne, viser Dansk Lunge Cancer Registers egne data, siger han til Dagens Medicin.
TV Midtvest håber at kunne få en frisk kommentar fra Ulrich Fredberg, når mødet er slut tirsdag aften.