Genbrugsplads bygger et hus af folks aflagte materialer

Efter planen skal der stå et nyt bæredygtighedshus klar i Horsens i starten af 2023. Huset skal sørge for, at flere ting bliver genbrugt, og så skal det være med til at formidle bæredygtighed til borgerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Tegningen er et forslag til, hvordan bygningen kan komme til at se ud, men det er endnu ikke besluttet præcist, hvordan den færdige bygning ser ud. Foto: Horsens Kommune
Af Pernille Leftes og Sophie Schou Jensen
I samarbejde med TV SYD

I starten af 2023 kommer genbrugspladsen i Horsens til at se anderledes ud, end den gør i dag.

For udover genbrugspladsen skal der også være et nyt bæredygtighedshus på pladsen, og efter planen skal huset stå færdigt i starten af 2023.

- Genbrugspladsen er faktisk en af de mest besøgt i hele Danmark, så der er i forvejen en masse mennesker hernede, og vi håber så, at det hus, der skal være hernede, kan være med til at tiltrække nogle mennesker herfra og derind også, siger Marie Lindberg Tefre, afdelingsleder i Affald og Genbrug i Horsens Kommune.

- Jeg synes, at det er rigtig vigtigt, at borgerne på en håndgribelig måde kan forstå, hvad cirkulær økonomi er i praksis, ellers kan det ret hurtigt blive nogle flyvske begreber.
Marie Lindberg Tefre, afdelingsleder i Affald og Genbrug, Horsens Kommune

Bæredygtighedshuset, som har fået navnet 'Stablen', er en del af Horsens Kommunes nye affaldshåndteringsplan, der gælder fra 2019-2030.

Med den nye plan vil Horsens Kommune gerne have mere fokus på formidling, undervisning og mere til genbrug, og det skal der være plads til i det kommende hus på genbrugspladsen.

Marie Lindberg Tefre håber, at bæredygtighedshuset kan være med til at gøre cirkulær økonomi håndgribeligt for horsensianerne. Foto: Pernille Leftes, TV SYD

Arbejdet er i gang

Arbejdet med 'Stablen' er så småt gået i gang. Det er endnu ikke endeligt bestemt, hvor huset skal ligge i forhold til genbrugspladsen, og selvom der er lavet en skitse af huset, så er det heller ikke på plads endnu, hvordan huset kommer til at se ud.

Men en ting er på plads. Planen er, at det nye bæredygtighedshus skal bygges med genbrugsmaterialer fra kommunes genbrugspladser.

Hvad kommer 'Stablen' til at indeholde:

- Undervisningslokaler med gode rammer for formidling om affald - til børn og unge - Reparationscafé – reparation af f.eks. cykler, møbler og tøj

 

- Kursussted for upcycling - kurser i kreativt genbrug af affald

 

- Skatkammer, hvor daginstitutioner og skoler kan lave kreative projekter ud af genbrugs- og overskudsmaterialer

 

- Guldminen – et sted hvor iværksættere kan hente ting på genbrugspladsen og upcycle

 

- Genbrugsbyggemarked – salg af genbrugsbyggematerialer, fliser, brædder, værktøj mv. Ting, der i dag afleveres på genbrugspladsen, men som fint kan genbruges

 

Kilde: Horsens Kommunes Ressourceplan

- Jeg synes, at det er rigtig vigtigt, at borgerne på en håndgribelig måde kan forstå, hvad cirkulær økonomi er i praksis, ellers kan det ret hurtigt blive nogle flyvske begreber. Og her bliver det netop meget håndgribeligt i og med, at når de afleverer materialer på genbrugspladsen, så kan de forhåbentligt bruges til at bygge huset, fortæller Marie Lindberg Tefre.

En frontløberkommune

Horsens Kommune har fundet inspiration til 'Stablen' fra andre danske kommuner og i udlandet, men de har prøvet at finde deres egen løsning:

- Der er nogle kommuner, der har noget, der ligner i forskellige variationer. Jeg tror, at vi har fundet vores egen version her i Horsens. Men man kan sige, at det at bygge materialer fra genbrugspladsen til et hus, der skal være hernede, det, tror jeg, er relativt nyt. Det har jeg ikke hørt om i hvert fald, lyder det fra afdelingslederen i Affald og Genbrug.

- Man kan sige, at det at bygge materialer fra genbrugspladsen til et hus, der skal være hernede, det, tror jeg, er relativt nyt. Det har jeg ikke hørt om i hvert fald.
Marie Lindberg Tefre, afdelingsleder i Affald og Genbrug, Horsens Kommune

Et af målene for Horsens Kommune med det nye byggeri er at markere sig som en frontløberkommune i forhold til bæredygtighed. Kommunen har sat 31,2 millioner kroner af til byggeriet af 'Stablen'.

VIDEO: For et år siden fik Anders Boisen fra Aarhus stjålet sit trailer-hus. Nu er han i fuld gang med at bygge et nyt, bæredygtigt og transportabelt hus.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her