Eksperter om Heunickes vaccinemelding: Trusler og moralisering virker ikke
For at få de resterende ikke-vaccinerede til at lade sig stikke, kræver det oplysningsarbejde frem for trusler og moralisering. Det mener Michael Bang Petersen, professor i statskundskab på Aarhus Universitet.
Først ét stik, så to. Nogle er sågar kommet til tredje stik.
Men mens 75 procent af danskerne beredvilligt har fået en coronavaccine, er der stadig danskere, der ikke ønsker at lade sig vaccinere.
Og de har nu fået en løftet pegefinger af sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
Tirsdag sagde han, at Danmark risikerer nye nedlukninger, hvis ikke flere borgere bliver vaccineret. Og onsdag gentog han budskabet i magasinet 'Lippert' på TV 2 NEWS.
- Hvis Danmark skal holde åbent - helt åbent - så kom ind og få en vaccine, lyder det fra Magnus Heunicke.
Men spørgsmålet er, om sundhedsministerens udmelding vil få flere til at lade sig vaccinere. Virker moralisering? Oplysning? Trusler? Paragraffer eller påbud?
Advarsler hjælper ikke
Den nylige advarsel fra Magnus Heunicke vil i hvert fald ikke rykke det store.
Det siger Michael Bang Petersen, der er professor og leder af HOPE-projektet, som undersøger danskernes adfærd under coronapandemien.
- Dem, der stadig ikke er vaccineret, har ikke reageret på tidligere opfordringer fra sundhedsmyndighederne og regeringen. Derfor skal vi heller ikke forvente, at opfordringer af den her karakter vil virke, siger han til TV 2.
For mens moralisering overordnet er et godt redskab, så forudsætter det, at befolkningen generelt har stor tillid til myndighederne, hvilket ikke er tilfældet hos mange af de ikke-vaccinerede.
- Der er segmenter i befolkningen, der ikke har tillid og tiltro til myndighederne, og som i udgangspunktet føler sig marginaliseret og trådt på. Moralisering virker ikke på dem, siger Anders Klostergaard Petersen, der er professor med særlige opgaver på Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet, til TV 2.
Han peger på, at moraliserende udmeldinger tværtimod kan få den modsatte effekt.
- De kan opfatte det, som om regeringen træder på dem igen, siger han.
Hvad virker?
For at få de resterende ikke-vaccinerede til at lade sig stikke, kræver det i stedet oplysningsarbejde.
- Det lyder nemt, men det er det ikke. Hvis du skal stole på en information, er det vigtigste, at du stoler på kilden, og derfor skal man have aktiveret nogle kilder, som de her personer stoler på og lytter til, siger Michael Bang Petersen.
Det kan eksempelvis være lokale rollemodeller i minoritetsmiljøer, som kan lytte til de bekymringer, der måtte være.
Samtidig kan oplysningsarbejdet dreje sig om, hvordan det gavner den enkelte at lade sig stikke. Det viser sig nemlig, at personer, der ikke er vaccineret endnu, laver en mere personlig analyse af fordele og ulemper, hvorimod de, der allerede er vaccineret, ser vaccination som en samfundspligt.
- Hvad betyder sygdommen for mig? Hvad er fordelene og ulemperne? Det er overvejelserne hos mange af de ikke-vaccinerede, forklarer Michael Bang Petersen.