Forhandlinger om genåbning fortsætter - det ønsker partierne
Partierne skal onsdag forhandle om en yderligere genåbning af samfundet på baggrund af en ny rapport fra Statens Serum Institut.
Hvilke dele af Danmark skal prioriteres i den fortsatte genåbning af samfundet?
Det er det helt store spørgsmål, når statsminister Mette Frederiksen (S) fra klokken 12.00 skal forhandle med de enkelte partiledere om en udvidelse af fase 2 af genåbningen i lyset af de lave tal for antallet af smittede og indlagte med coronavirus.
Forhandlingerne tager udgangspunkt i nye beregninger fra Statens Serum Institut (SSI). SSI har regnet på blandt andet åbning af kulturtilbud som museer, teatre, zoo og forlystelsesparker. Rapporten modtager partilederne efter planen senest klokken 9.00 onsdag morgen.
Her får du overblik over, hvad flere af partierne ønsker prioriteret i den fortsatte genåbning:
SF: De unge skal tilbage til deres uddannelser
SF maner til eftertanke inden dagens forhandlinger. For coronavirussen er her stadig, og konsekvenserne af den hidtidige genåbning af fase 2 er endnu ikke kendt, siger formand Pia Olsen Dyhr til TV 2.
SF ønsker, at landets unge kan få hverdagen tilbage - herunder 1. og 2. g'erne og 1. hf på landets gymnasier samt højskolerne.
- De mange unge, som har siddet hjemme i over to måneder, skal have mulighed for at komme tilbage før sommeren, så de får de nogle af deres sociale kontakter tilbage, siger Pia Olsen Dyhr.
Desuden ønsker partiet, at de psykiatriske patienter igen skal kunne få besøg af deres familie.
Konservative: Stort set alt skal genåbnes
Konservatives formand Søren Pape Poulsen har den tilgang til forhandlingerne, at tingene skal "vendes på hovedet" og genåbne "stort set alt" - med få undtagelser.
- Der er meget få indlagte efterhånden, og vi skal overveje, hvor store omkostninger vi har ved at holde så meget lukket, som vi stadig har, siger Søren Pape Poulsen til TV 2.
De få undtagelser tæller store forsamlinger som koncerter - samt diskoteker og natklubber.
- Det er på tide, at vi hjælper alle de små nicher, som er faldet ned mellem to stole i løbet af den nuværende genåbning. Vi skal som politikere have modet til stole på befolkningen, og åbne langt mere end vi har nu, siger formanden.
Søren Pape Poulsen har tidligere argumenteret for at åbne grænserne, især til Tyskland, så turisterhvervet kan komme i omdrejninger.
Venstre: Grænserne skal åbnes nu
Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen ønsker også at give danskerne så meget af deres normale liv tilbage, som før coronakrisen ramte.
- Udgangspunktet må være, at det hele åbner - med de retningslinjer, som der nu skal til, siger Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.
Det vigtigste er at få åbnet grænserne, slår Ellemann-Jensen fast.
Danmark er som en lille, åben økonomi helt afhængig af udlandet, og derfor skal politikerne sikre, at turister kan komme hertil, og at danske virksomheder kan komme ud i verden og sælge deres produkter, mener Venstres formand.
- Vi skal have set på de grænser. Vi skal have åbnet dem, og vi skal have nogle fly på vingerne, siger Jakob Ellemann-Jensen.
Nye Borgerlige: Tyske og norske turister skal hertil
Nye Borgerliges formand Pernille Vermund siger til TV 2, at partiet også har stort fokus på at genåbne grænserne til både Tyskland og Norge, så turisterne kan rejse ind i Danmark.
Ifølge hende vil meget af den politiske diskussion komme til at handle om turisme, siger hun forud for mødet.
Desuden ønsker Nye Borgerlige at åbne for alt andet end store forsamlinger, hvor man ikke kan undgå tæt fysisk kontakt.
Dansk Folkeparti: Bryllupper og konfirmationer skal være tilladt
Partiformand Kristian Thulesen Dahl ønsker ligeledes, at så meget som muligt i den yderligere genåbning skal åbnes.
Det gælder også grænserne, som norske og tyske turister skal have lov at krydse med en lejekontrakt til en feriebolig i hånden.
Desuden skal danskerne have lov til at holde bryllupper og konfirmationer over sommeren, sagde Kristian Thulesen Dahl under partilederdebatten på DR og TV 2 i sidste uge.
Radikale Venstre: Kulturen skal prioriteres
Politisk leder for Radikale Venstre, Morten Østergaard, siger til TV 2, at han vil afvente SSI-rapporten, før han vil sige noget konkret om genåbningen.
Men i sidste uge udtalte Morten Østergaard, at kulturen skal prioriteres, så blandt andet museer igen kan slå dørene op.
Derudover skal gymnasieeleverne i 1. og 2. g tilbage på skolebænken.
- Jeg kan jo ikke forklare en nordjysk gymnasieelev, at han ikke må komme i skole, når vi gerne må gå i shoppingcenter og spise af buffeten, lød det fra Morten Østergaard.
De radikale ønsker som de fleste andre partier, at grænserne skal genåbnes. Morten Østergaard sagde i sidste uge, at statsministeren bevægede sig "lidt vel langsomt" i forhold til spørgsmålet.
Enhedslisten: Forsigtig genåbning
Pernille Skipper, politisk ordfører for Enhedslisten, har på forhånd været betænkelig over for at genåbne dele af samfundet for hurtigt.
For Danmark skal for alt i verden undgå at blive ramt af en anden bølge af coronavirus, så samfundet igen skal lukkes ned, lyder det.
Derfor har Enhedslisten haft som førsteprioritet at få en samlet teststrategi på plads, før forhandling om konkrete dele af den yderligere genåbning.
Liberal Alliance og Alternativet: Åbn grænserne
Både Liberal Alliance og Alternativet ønsker også, at grænserne skal genåbnes.
Det sagde begge partiers formænd, Alex Vanopslagh og Josephine Fock, under partilederdebatten på DR og TV 2 i sidste uge.