Guide: Undgå skader på huset, når stormen rammer
Der er et bestemt afløb, man som husejer altid skal sørge for at holde fri, hvis man vil undgå vand i huset
Er din have, altan eller dit hus sikret mod kraftig vind?
For det er lige netop, hvad der i øjeblikket er på vej mod Danmark. Stormen Knud var oprindeligt forudsagt at ramme landet fredag eftermiddag, men nye prognoser viser, at den altså allerede banker på tidligere på dagen.
Derfor er det en god idé at sikre hus og have mod de kraftige vindstød så hurtigt som muligt, fortæller operativ chef hos Beredskabsstyrelsen Lars Schou.
- Først og fremmest kan man undgå, at der kommer skader på huset, hvis man lige afsætter lidt tid til at gå sit hus igennem. Men man kan spare sig selv for flere ærgrelser, rod med forsikringen og en sur nabo, hvis man får bundet de løse genstande fast, siger han.
Det sker hver gang
Udover at Knud melder sin ankomst noget før end ventet, så er der samtidig skruet marginalt op for de vindhastigheder, som stormen forventes at give.
Det betyder, at vindstyrken i en kort periode kan nå stærk storm i området mellem Hvide Sande og Hanstholm. Sker det, er det første gang siden 1988, at vi oplever stærk storm i årets niende måned.
Derfor er der særligt én ting, som den operative chef - endnu en gang - opfordrer folk til at sikre.
- Jeg siger det med trampolinen hver gang, men efter hver storm ender der alligevel adskillige hos naboen, siger han og understreger, at man ikke skal undervurdere de metalstænger, som trampolindugen er monteret på.
- Ét er, at de kan smadre naboens hus eller bil - det kan man betale sig fra. Men det værste ville være, hvis nogen kommer slemt til skade eller i værste fald omkommer, fordi de bliver ramt af en trampolin.
Se otte gode råd til at sikre dig mod de værste ødelæggelser i listen nedenfor.
Sådan sikrer du dig imod stormen
Stil dig og kig på dit hus udefra. Kan du se tagsten eller tagplader, der ligger skævt eller sidder løst, så få dem sat på plads, så stormen ikke hiver dem helt løse.
Løse ting gælder også parasoller, grill, haveredskaber, havemøbler, tomme regnvandstønder, der alle kan blive taget med af vinden.
Det er ikke kun husejere, der skal stille løse genstande indenfor, men også folk med altaner, hvor vinden kan komme ind.
Gør trampolinen stormsikker
Det er ifølge den operative chef i Beredskabstyrelsen Lars Schou en af de ting, der gang på gang bliver glemt, når stormen gør sit indtog. Trampolinen kan være livsfarlig, hvis den først får luft under dugen, og den er derfor vigtig at huske, når der skal stormsikres.
Skil eventuelt trampolinen ad og stil den væk. Den kan også vendes om, så vinden har sværere ved at komme ind under dugen og hive den med. Noget tungt kan placeres oven på den, eller man kan sætte den fast i jorden med kraftige pløkker.
Luk samtlige døre og vinduer helt til
Det anbefales, at man sørger for at lukke alle vinduer og døre. Både fordi stormen kan rive dem løs, smadre dem eller det kan være indgangen for vand, som kan resultere i en vandskade.
Fjern grene og træer
Gennemgå træer nær boligen og fjern grene, der kan gøre skade, hvis de knækker. Fæld eventuelt enkelte træer, hvis de står tæt huset, eller hvis der er råddenskab at spore i stammen.
Læg flagstangen ned
De er skyld i mange stormskader, og det er derfor en god idé at lægge dem ned. Eller som minimum fjerne et eventuelt flag eller vimpel, der blot gør, at vinden kan få bedre fat.
Tjek tagrenden
Udover at man selvfølglig skal tjekke, om de sidder ordentligt fast, så er det også vigtigt at få renset dem. Er de stoppede af gamle blade og kviste, så finder vandet i stedet en anden vej ned langs huset, hvilket kan ende ud i en vandskade.
Rens kælderrist
Hvis der er et fald ind mod huset, vil vandet løbe ned i en eventuel kælderskakt.
- Her ser man tit, at der ligger gamle blade og jord. Og kan vandet ikke komme ned, er der kun en vej, og det er ind i huset, siger Bolius fagekspert i byggeteknik og klimasikring, Tue Patursson.
Derfor skal man sikre, at risten er renset. Bor man i et af de særligt udsatte områder, kan man også sikre sin kælderdør med en præsenning og sandsække. Det er vigtigt, at man gør det udenfor døren og ikke inde i huset.
Tjek drivhuset
Sørg for at lukke alt, hvad der kan lukkes. Står der ting op ad drivhuset, eller er der noget, der sidder løst - fjern det.
Tue Patursson foreslår, at man pakker det ind i en presenning for at beskytte det.