Julevejret varsler næste års vejr – her er tegnene, man brugte i gamle dage

Ifølge de gamle vejrvarsler ville 2022 starte med koldt vintervejr.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
I gamle dage brugte man andre metoder end i dag til at forudsige vejret. Det samme med Solens gang på himlen, der blev bestemt ud fra et gammeldags solur. Foto: Ole Hougaard / seerfoto
Af Jonas Damsbo
I samarbejde med tv2.dk

Der var engang, hvor moderne vejrudsigter ikke fandtes.

Hvor man måtte ty til andre metoder til at forudsige vejret.

I dag har meteorologer verden over store supercomputere til at spytte vejrudsigter ud for de kommende dage. Det havde man ikke i gamle dage. Men derfor var det stadig vigtigt at kende til det fremtidige vejr.

Ligesom i dag var det især landbruget, som var stærkt afhængig af vejret. Derfor benyttede de gamle bønder sig af forskellige metoder og verjvarsler til at forudsige, hvordan næste års høst ville blive.

En af de metoder tager udgangspunkt i de 12 juledage, der strækker sig fra juledag 25. december til helligtrekongersdag 6. januar.

Metoden går ud på, at hver juledag svarer til hver sin måned i det kommende år. Det vil sige, at vejret 25. december ville svare til vejret i januar, vejret 26. december ville svare til vejret i februar og så videre.

På den måde kunne bønderne forudsige vejret hele næste år.

12 cirkler og et stykke kridt

Men kiggede bønderne så bare ud på vejret de pågældende dage og skrev det ned?

Ikke helt.

Faktisk brugte de et ganske detaljeret system bestående af såkaldte julemærker. Hvert mærke var en cirkel, der med et stykke kridt blev tegnet på husets bjælker.

Hver cirkel markerede en af de 12 dage og var opdelt i fire dele, svarende til en fjerdedel af en dag. Dermed kunne de holde styr på, hvordan vejret ville udvikle sig uge for uge i hver måned.

Vejret 25. december er koldt og solrigt med sne flere steder. Med udgangspunkt i de gamle varsler ville januar blive en kold og tør måned med mere sol end normalt og mulighed for lidt sne. Foto: Lise Raj / Seerfoto

Hvis for eksempel vejret nytårsdag startede med solskinsvejr, men der senere på dagen kom byger, ville det i bøndernes system betyde sommervejr i den første halvdel af august, men mere ustadigt vejr i den sidste halvdel af måneden.

I dette tilfælde vil den ene halvdel af cirklen stå uberørt for det klare vejr, mens den anden halvdel vil være skraveret og betyde nedbør.

Selvom varslerne kun sjældent passede på det rigtige vejr, var bønderne overbeviste om, at varslerne virkede. Når de slog fejl, var der nemlig andre vejrvarsler, der ramte rigtigt.

Sådan ville vejret blive i 2022

Kigger man frem i vejrudsigten den kommende tid, byder de næste dage fortsat på koldt vintervejr.

Først venter der en solrig 2. juledag, inden der i starten af næste uge kan komme både sne, slud og regn. Omkring nytår begynder mildere vejr at indtræffe med lidt mere ustadigt vejr.

Herefter er det mere usikkert, da Danmark i de første dage af det nye år ligger på grænsen mellem mild og kølig luft.

Prognosen frem til 1. januar 2022. De næste dage byder fortsat på koldere vejr, men frem mod nytår bliver det mildere. Foto: TV 2 Vejret

Med udgangspunkt i denne vejrudsigt samt de gamle bønders metode, ville 2022 begynde med koldt vejr langt ind i foråret. De første par måneder vil være tørre og solrige og senere vil der være mulighed for snevejr.

Først omkring maj vil det begynde at blive med mere forårsagtige temperaturer.

Sommeren vil højest sandsynlig blive med klassisk dansk sommervejr med regn i perioder og solskin i andre perioder. Ligeledes vil efteråret blive klassisk med lavtryk fra vest.

Fra et moderne meteorologisk synspunkt er det dog fortsat umuligt at spå om vejret et helt år frem. Derfor må vi lade tiden vise, hvordan vejret i 2022 reelt bliver.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her