Læger i opråb: Husk at blive testet, hvis du er syg
Selvom man er vaccineret, kan man godt blive smittet med coronavirus - og smitte andre.
I lang tid var mange danskere gode til at lade sig teste nærmest dagligt for coronavirus. Det var dengang, få var vaccineret, og en negativ lyntest var adgangsbillet til blandt andet restauranter og frisører.
Men nu, hvor coronapasset er udfaset, og de fleste er vaccineret, kniber det mere med at blive testet. Og det er et problem, lyder det fra de praktiserende læger.
- Folk tænker jo, når de er vaccineret, at så er det ikke corona, de har, siger Anders Beich, der er coronatalsperson for de praktiserende læger, til TV 2.
Derfor oplever lægerne ifølge Anders Beich, at patienter henvender sig med symptomer på coronavirus. Men når de bliver spurgt, om de har fået en test, er svaret nej, fordi de er vaccineret.
Vaccinerede kan få corona
Man kan dog stadig blive smittet - og smitte andre - selvom man er vaccineret. Og netop fordi man er vaccineret, får man typisk mildere symptomer, der kan gøre, at man måske slår det hen som en almindelig forkølelse.
- Men det er meget vigtigt for os at slå fast, at man skal testes, og gerne tidligt i forløbet, hvis man får feber, forkølelse, ondt i halsen eller hoste. Fordi på den måde kan vi finde de få, der kan smitte de mange, siger Anders Beich.
Tilbuddet om hurtigtests i de private udbyderes testcentre sluttede 9. oktober. Men man kan stadig få en PCR-test, når man har symptomer, sådan som det hele tiden har været.
Og det er vigtigt for at holde smitten i samfundet nede, at folk med symptomer bliver testet, mener Anders Beich.
Det er formand for Lungeforeningen Torben Mogensen helt enig i.
- Der er stadig meget virus i samfundet, og det gælder om at få isoleret den virus så meget som muligt. Dels af hensyn til samfundet, men også af hensyn til alle de borgere, som ikke kan blive vaccineret, eller som ikke har god effekt af vaccinen, fordi de ikke kan danne antistoffer, siger han.
Epidemien tager fart
Tallene tyder for tiden på, at epidemien vokser i Danmark, og eksperter har overfor TV 2 påpeget, at en ny smittebølge er skyllet ind over os.
Sygdommen rammer dog sjældent særligt alvorligt, nu hvor 75 procent af befolkningen er færdigvaccineret, lyder det fra Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet. Han er derfor ikke bekymret, men også han understreger, at det altid er vigtigt, at man bliver testet.
- Men det er ekstra vigtigt i den nuværende situation, hvor det ser ud som om, at epidemien tager fart igen, siger han.
Når man så er blevet testet, og den er positiv, er det vigtigt, at man også bliver hjemme, understreger Allan Randrup Thomsen. Det er i øvrigt generelt hans anbefaling, at man bliver hjemme, når man har symptomer på luftvejsinfektioner.
368.000 tests på en uge
Tirsdag blev der registreret 756 nye tilfælde af coronavirus i Danmark, og 120 personer er i øjeblikket indlagt.
63 af de indlagte er færdigvaccinerede. Det skal ses i lyset af, at langt flere er vaccineret end ikke vaccineret. Sandsynligheden for at blive indlagt er da også knap fem gange så høj for ikkevaccinerede.
I sidste uge blev der foretaget cirka 368.000 PCR-tests i Danmark. Det er ifølge Torben Mogensen for få.
- Det er meget få, der bliver testet, og der er jo mange, der har infektioner i øjeblikket. Så der er ingen tvivl om, at ikke alle med symptomer bliver testet, siger han.
Da testningen var på sit højeste i begyndelsen af maj, blev der lavet næsten 1,3 millioner PCR-tests på en uge.
På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan du se alle de steder i landet, hvor du kan få en PCR-test.
I hver region er der også fem-ti PCR-teststeder, hvor man i nødstilfælde kan få en hurtigtest.