Mange coronapatienter får senfølger: Nu kan læger have fundet svar på hvorfor

Noget tyder på, at tidligere covid-19-patienter oplever senfølger, fordi de ikke er gode nok til at lave energi ud fra ilten i blodet, siger overlæge Lars Østergaard.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Ifølge professor og ledende overlæge ved Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard er der noget, der tyder på, at tidligere coronapatienter ikke får dannet energi nok ud fra den mængde ilt, der er i blodet.
Af Louise Bolvig Hansen og Marie Mønster
I samarbejde med tv2.dk

Træthed, koncentrationsbesvær og åndenød. Det er nogle af de senfølger, som covid-19-patienter døjer med efter at være blevet smittet med virussen.

Men nu står de danske læger over for et muligt gennembrud i forhold til, hvad der forårsager senfølgerne.

For ifølge professor og ledende overlæge ved Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard er der nemlig noget, der tyder på, at tidligere coronapatienter ikke får dannet energi nok ud fra den mængde ilt, der er i blodet.

- Det ser ud til, at patienterne får en eller anden udtrætning i nogle af organerne. Derfor prøver vi at rette vores undersøgelser mod netop det, siger Lars Østergaard til TV 2.

På Aarhus Universitetshospital er de derfor i gang med at kortlægge, hvad denne udtrætning er forårsaget af, og indtil videre har tre mulige forklaringer vist sig at være plausible.

Det forårsager trætheden

Først og fremmest kan den manglende energidannelse og deraf senfølgerne skyldes, at energifabrikkerne i kroppen er sat ud af funktion, forklarer Lars Østergaard.

Men det kan ifølge overlægen også være en konsekvens af, at blodet ikke kommer ud til cellerne i kroppen, fordi der er små blodpropper i karrene.

Og afslutningsvis mener han, at immunsystemet kan have ødelagt muligheden for at danne energi ud fra ilten i blodet.

Det har været et mareridt for familien, fordi jeg har været så uoplagt.
Heidi Kærgaard Birkmann, social- og sundhedsassistent

Lars Østergaard kalder dog stadig senfølgerne for lidt af et mysterium og understreger, at der fortsat er mange uafklarede spørgsmål.

- Det er jo en helt ny sygdom. Derfor er det lidt som en medicinsk ufo, som vi nu prøver at finde ud af, hvad egentlig er for noget, siger han.

- Man magter bare ikke noget

En af dem, der har mærket senfølgerne på egen krop, er social- og sundhedsassistent Heidi Kærgaard Birkmann.

Heidi Kærgaard Birkmann har kæmpet med senfølger såsom træthed, åndedrætsbesvær og koncentrationsbesvær. Foto: TV 2

I foråret blev hun smittet med covid-19 gennem sin arbejdsplads, og i efteråret begyndte senfølgerne for alvor at sætte ind.

Heidi Kærgaard Birkmann oplevede at være træt, som hun aldrig har været det før. Hun fik svært ved at koncentrere sig, og hendes lunte blev kortere.

- Det har været et mareridt for familien, fordi jeg har været så uoplagt. Man magter bare ikke noget, fortæller social- og sundhedsassistenten til TV 2.

Til sidst blev Heidi Kærgaard Birkmann i januar henvist til en senfølgeklinik gennem Regionshospitalet Herning.

Det gør hende til én blandt i alt 1800 danskere, som er blevet henvist til specialistbehandling på grund af coronasenfølger.

Etableret senfølgeklinikker

Netop fordi så mange covid-19-patienter oplever at få invaliderende senfølger, har man flere steder i landet oprettet senfølgeklinikker.

På Aarhus Universitetshospital, hvor Lars Østergaard arbejder, har de haft 258 henvisninger med senfølger siden 1. februar 2021. Det oplyser Region Midtjylland til TV 2.

I Region Syddanmark hvor man har etableret to senfølgeklinikker for covid-19 i henholdsvis Odense og Kolding, har man modtaget i alt 149 henvisninger siden 1. november 2020. Regionen oplyser til TV 2, at der henvises 10-15 nye senfølgepatienter hver uge.

Lars Østergaard fortæller, at det er utrolig vigtigt at anerkende, at patienterne er syge og har en sundhedsmæssig udfordring.

- Dernæst kan man begynde at lave noget genoptræning, og så kunne det være rart at få nogle behandlinger, der kan fjerne tilstanden, fortæller han.

I gang med at sætte forsøgsprojekter op

Heidi Kærgaard Birkmann er på nuværende tidspunkt sygemeldt på tredje uge. Men efter at være blevet henvist til en senfølgeklinik ser fremtiden pludselig meget lysere ud, fortæller hun.

For ikke nok med, at klinikken har givet hende nogle konkrete værktøjer, såsom at hvile dagligt og huske at holde hjernepauser, så satte de for første gang ord på, hvad det er, hun går igennem.

- Det er en kæmpe lettelse, understreger hun.

Ifølge Lars Østergaard får de fleste patienter det heldigvis langsomt bedre og bedre, men han påpeger, at der stadig er nogle, som bliver ved med at være plaget af deres senfølger.

På Aarhus Universitetshospital er de derfor i gang med at sætte nogle forsøgsprojekter op, hvor de vil behandle med noget, der kan stimulere energidannelsen i cellerne.

Overlægen håber, at det kan hjælpe de patienter, som er nødt til at blive henvist til en senfølgeklinik for at komme tilbage til en normal hverdag.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her