Nu stiger vandstanden - flere steder kan rammes af stormflod
Indtil midnat vil en stormflodsbølge bevæge sig gennem Kattegat, og vandstanden vil stige.
Efter at Danmark søndag blev ramt af den første storm i februar i to år, har vinden en overgang lagt sig en smule. Men det vil fortsat være særdeles blæsende de næste to døgn, og i takt med at vinden nu har drejet fra sydvest til vest, vil der gennem en længere periode kunne opstå særdeles urolige vandstandsforhold.
Vandstanden vil stige som følge af flere faktorer, hvoraf den kraftige vestenvind er den vigtigste. Da den samtidig forbliver kraftig i en længere periode, vil der konstant blive presset vand ind mod den jyske vadehavskyst, samt resten af Vestkysten og Skagerrak.
Randers kan være særligt udsat
Indtil midnat vil stormflodsbølgen bevæge sig gennem Kattegat, hvor vandstanden vil stige.
Langs den jyske østkyst kan vandstanden nå op til 1,5 meter nær udmundingerne ved Limfjorden, Mariager Fjord og Randers Fjord.
Randers kan være særligt udsat, da udstrømmende vand fra Gudenåen samtidig hindres i at løbe frit ud i fjorden. Samtidig er vandstanden i Gudenåen forhøjet, som følge af det våde vejr, som vi har haft længe.
Ikke toppet endnu
Sent på aftenen og omkring midnat topper vandstanden i den sydlige del af Kattegat.
Formentlig vil den højeste vandstand i Kattegat ved de åbne kyststrækninger ikke nå over 1,35 meter. Men det vil kunne skabe problemer ved visse havnebyer – især i kombination med bølger, der kan nå knap tre meters højde.
I hele Kattegat-området er det kun mandag og natten til tirsdag, at der kan forekomme stormflod - herefter aftager vandstanden igen.