Østjysk Messerschmidt-modstander med i ny ledelse

Hans Kristian Skibby bliver ny gruppesekretær i DF's gruppebestyrelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Af Maiken Brusgaard Christensen og Morten Stigaard Sørensen
I samarbejde med tv2.dk

Efter en afstemning i Dansk Folkepartis folketingsgruppe er den nye partiledelse sat.

Peter Skaarup fortsætter som gruppeformand, René Christensen bliver gruppenæstformand, Hans Kristian Skibby bliver ny gruppesekretær, mens Liselott Blixt og Messerschmidt bliver menige medlemmer af ledelsen.

Messerschmidt fortæller, at han selv havde indstillet Dennis Flydtkjær til en post i ledelsen og havde samtidig helst set René Christensen som gruppeformand. Den indstilling blev dog nedstemt af folketingsgruppen.

I stedet bliver René Christensen gruppenæstformand, og Hans Kristian Skibby får altså en plads i ledelsen i stedet for Dennis Flydtkjær.

Jeg betragter det som en markering, men på ingen måde andet, end at vi alle er gode kollegaer og kan tale godt sammen
Morten Messerschmidt

- Jeg betragter det som en markering, men på ingen måde andet, end at vi alle er gode kollegaer og kan tale godt sammen, siger Messerschmidt og tilføjer, at han "sagtens kan leve med", at Skaarup fortsætter som gruppeformand.

- Det er gruppens afgørelse. Men det betyder på ingen måde, at jeg ikke har set og stadig ser Peter Skaarup som en helt central del af Dansk Folkepartis ledelse.

To punkter nedstemt

Morten Messerschmidt ønskede først ikke at afsløre, hvordan folketingsgruppens 16 medlemmer havde stemt. En beslutning, han begrundede med, at gruppen trods alt måtte have "lidt privatliv".

Kort tid efter ombestemte formanden sig dog, og partiet oplyser nu, at Peter Skaarup vandt valget til gruppeformand med en meget snæver sejr. Han fik otte stemmer, mens René Christensen fik syv. Et enkelt gruppemedlem stemte blankt.

Anderledes så det ud ved valget mellem Hans Kristian Skibby og Dennis Flydtkjær. Her vandt Skibby med fire stemmer.

Hans Kristian Skibby oplyser, at det var hans egen idé at stille sig til rådighed. 

Det er to punkter, hvor gruppen har underkendt. Det er vel ikke så stærkt?

- Sådan kan du godt udlægge det. Jeg har hele tiden sagt, at det vigtige for mig var, at hele gruppen kunne se sig i det. Vi har alle givet hinanden håndslag på, at uanset hvem man har stemt på enten til formandsvalg eller til gruppeledelsen, så går vi samlet ud af lokalet i dag, siger Morten Messerschmidt.

Eksformand ude af ledelsen

Den nye konstellation betyder, at eksformand Kristian Thulesen Dahl vinker farvel til sin plads i partiledelsen.

Hvilke ordførerskaber den tidligere formand vil få er fortsat uvist. Messerschmidt fortæller dog, at Kristian Thulesen Dahl har ønsket at komme til at arbejde med udenrigspolitik. Derfor er det formandens forventning, at sin forgænger får en "central rolle" inden for det felt.

Ingen sanktioner på vej

De seneste uger har flere medlemmer af folketingsgruppen luftet, at de overvejede at forlade partiet, hvis Messerschmidt blev partiets nye formand.

Truslen har været mest udtalt fra Marie Krarup, som flere gange har kastet spydigheder mod hinanden gennem pressen.

Morten Messerschmidt siger efter valget af den nye partiledelse, at opførslen ikke vil få konsekvenser for Krarup.

- Der er ingen sanktioner, så længe vi alle er enige om, at den kritik og uoverensstemmelser, der måtte være mellem os, den holder vi derinde, siger Messerschmidt med henvisning til gruppemødet.

Hans Kristian Skibby, som er valgt i Østjyllands Storkreds, var før formandsvalget den 23. januar modstander af Morten Messerschmidt som ny formand og støttede Martin Henriksen.

- Vi er bedst tjent med en formand, der ikke hele tiden skal møde i byretten, sagde Skibby dengang til DR med henvisning til Messerschmidts uafklarede retssag om dokumentfalsk.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her