Presset sygehus opretter ekstra stuer til børn med covid-19: - Vi har ikke set toppen endnu
I Randers har børneafdelingen på Regionshospitalet været nødt til at oprette flere isolationsstuer til små børn.
På fire uger er antallet af små børn mellem 0 og 5 år, der bliver indlagt med covid-19, steget markant.
Mens der i første uge af december blev indlagt 26 børn på en uge, blev over tre gange så mange indlagt i ugen før nytår, hvor 85 børn måtte på sygehuset. Det viser tal fra Statens Serum Institut.
Det gør småbørnene til den befolkningsgruppe, der vokser hurtigst i antal nyindlæggelser. Samlet set har 530 0 til 5-årige været indlagt siden epidemiens begyndelse.
TV 2 har kontaktet landets børneafdelinger, og det stigende antal indlæggelser kan især mærkes på flere sygehuse i Region Midtjylland og Region Hovedstaden.
Det fortæller blandt andet Klaus Børch, der er ledende overlæge på Hvidovre Hospitals børneafdeling.
- Vi har set flere, end vi plejer. Indtil videre har vi kunne håndtere det, men det er da en bekymring, om det stiger så meget, at det udfordrer vores plads, siger han.
I december steg antallet af indlagte børn med covid-19 på Hvidovre Hospitals børneafdeling til omkring ti børn, der var akut syge, hvilket er mere end normalt. Årsagen bag stigningen er de høje smittetal, mener Klaus Børch.
Størst pres i Københavnsområdet
Af de tilbagemeldinger, TV 2 har fået fra landets sygehuse, står det klart, at børneafdelingerne i hovedstadsregionen har oplevet en større belastning end andre regioner.
Antallet af indlæggelser er endnu ikke overvældende, men fordi børn med covid-19 skal isoleres, optager de flere sengepladser end normalt. Så selv hvis et barn indlægges af andre årsager end covid-19, men så viser sig også at være smittet, kræver det stadig særbehandling for at stoppe smitten.
Dermed er der færre sengepladser til øvrige børnepatienter uanset indlæggelsesårsag for børnene med covid-19.
Børneafdelingen på Herlev Hospital har mærket stigningen, og behovet for isolationsstuer og værnemidler er begyndt at blive en betydelig belastning, fortæller ledende overlæge Eva Mosfeldt Jeppesen.
- Vi er ikke bekymrede for det stigende antal indlæggelser med coronavirus lægefagligt set, kun i forhold til belastningen på afdelingen, siger hun.
Rigshospitalet oplyser, at man ikke har været tynget af ekstra indlæggelser, men påpeger, at det i øjeblikket skaber travlhed, at flere børn bliver henvist til børnemodtagelsen for at blive observeret og vurderet for covid-19.
Formand er ikke bekymret
Selvom stigningen i indlæggelser sker i takt med Omikrons indtog i Danmark, er der intet, der lige nu tyder på, at børn er i større risiko for den nye variant.
Tværtimod viser foreløbige undersøgelser, at Omikronvarianten er mindre farlig end Delta, der hidtil har domineret herhjemme.
Derfor mener lægerne heller ikke i øjeblikket, at der er grund til bekymring, siger Klaus Birkelund, der er ledende overlæge på Aarhus Universitetshospitals børneafdeling og formand for Dansk Pædiatrisk Selskab.
- På nuværende tidspunkt har vi ikke set noget ved Omikron, der giver anledning til bekymring. Men vi ser en stigning i antallet af børn, der bliver indlagt med covid-19. Om det så skyldes mere smitte generelt eller Omikron, det kan vi ikke sige.
Han forklarer, at det er naturligt, at Omikron skaber travlhed på hospitalerne, når den er så smitsom.
- Omikron smitter mere, og derfor rammer den langt flere børn. Det vil give flere indlagte, uanset om risikoen for indlæggelse er lavere.
Syge forældre spreder smitte
I Randers oplevede børneafdelingen på Regionshospitalet nærmest ingen indlæggelser i første bølge, men nu har de været nødt til at oprette flere isolationsstuer til små børn.
Samtidig skal forældrene overnatte i isolationsstuen med barnet, hvilket har vist sig at skabe udfordringer.
- Vi ser desværre, at flere forældre også ender med at teste positive for covid, og det lægger mere pres på os, siger Bent Windelborg Nielsen, der er ledende overlæge på Regionshospital Randers' børneafdeling.
Når et sygt barn ankommer til børnemodtagelsen bliver de podet for covid-19, og i perioden mellem podningen og resultatet er hverken barnet eller forældrene i isolation.
I flere af tilfældene har forældrene ikke udvist symptomer på indlæggelsestidspunktet for deres barn.
- De kan føle sig helt raske og gå ture, købe ind og så videre, og så sprede smitte uden at vide det, lyder det fra Bent Windelborg Nielsen.
Flere læger sendt hjem med covid-19
Statens Serum Institut meddelte mandag, at Omikron ser ud til at halvere risikoen for indlæggelse i forhold til Delta.
Men udbredelsen af den nye mere smitsomme variant kan alligevel være alvorlig for sygehusene, blandt andet fordi det også kan ramme sygehusets personale.
- Flere bliver simpelthen syge end normalt. Vi har haft læger og sygeplejersker hjemme med sygdom flere gange, siger Klaus Børch fra Hvidovre Hospital.
Bare i slutningen af december blev seks læger fra Hvidovre Hospitals børneafdeling smittet med covid-19 på arbejdet og sendt i isolation derhjemme, fortæller han.
Med skoleåbningen onsdag 5. januar forventer han, at der vil komme endnu flere syge børn, og at man derfor endnu ikke har set toppen af børneindlæggelser.
- Selvfølgelig vil flere børn blive indlagt. Men jeg forventer ikke, at vi får et pludseligt kæmpe boom af indlæggelser.
Statens Serum Institut oplyser til TV 2, at det er ikke er seruminstituttets lægers opfattelse, at indlæggelserne er voldsomme.
- Det er med stor sandsynlighed småsyge børn, der bringes på skadestuerne af bekymrede forældre og i den forbindelse testes positive for SARS-CoV-2. Men de er typisk ikke voldsomt syge og har kun korte ophold på hospitalerne, lyder det fra seruminstituttet i et skriftligt svar.