Regeringen og Falck laver aftale om 50.000 daglige hurtigtest - åbner 36 nye testcentre
Melding kommer samme dag, som regionerne oplyste, at de fra på mandag øger deres testkapacitet til 115.000.
Regeringen og regionerne har indgået aftale med Falck om 50.000 daglige hurtigtest for covid-19 til danskerne. Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.
- Smitten i Danmark er for høj, og den udvikler sig for hurtigt i alle fem regioner. Derfor tager vi nu hurtigtest i brug som supplement til den i forvejen åbne og brede testindsats, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.
Aftalen træder i kraft allerede lørdag, og antallet af daglige hurtigtest vil hurtigst muligt herefter være 50.000.
Det er et led i den offentlige smitteopsporing, som det hedder i meddelelsen fra ministeriet.
- Det er en test for den helt almindelige dansker, hvis man går ind i Falcks testcenter, men det er derimod ikke gratis, hvis man som virksomhed bestiller en, siger Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, til TV 2.
Læs også:
Mindre sikre test
De nye hurtigtest, som Falck skal levere, er såkaldte antigentest, og de er mindre sikre end de PCR-test, som benyttes i de mange testtelte landet over.
Men de skal også kun bruges som et supplement.
- Det er vigtigt at understrege, at selv om testen er negativ, må den ikke erstatte råd om stadig holde afstand, bruge mundbind og huske at spritte af. Der er ikke nogen hundrede procents sikkerhed i antigentesten, siger Stephanie Lose.
Ifølge Magnus Heunicke er fordelen ved de hurtige test til gengæld, at de giver svar på meget kort tid. Det betyder, at vi kan bryde flere smittekæder, forklarer ministeren.
Testen bliver analyseret på stedet, og borgere kan derfor få svar på kun 15 minutter.
36 nye testcentre på vej
For at komme de massive køer ved testcentrene til livs og for at få brudt smittekæderne, vil Falck åbne yderligere 36 testcentre landet over, således at der maksimalt er en times kørsel uanset, hvor i landet, man befinder sig.
Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.
På nuværende tidspunkt kan de teste omkring 5000 personer dagligt i 12 centre, men det tal skal altså op på 50.000.
Melding kommer samme dag, som regionerne oplyste, at de fra på mandag øger deres testkapacitet til 115.000.
Professor: Kolossal fordel ved lyntest
De mange testcentre har været under maksimalt pres de seneste dage, hvor mere end 100.000 danskere er blevet testet dagligt.
Allerede torsdag oplyste Magnus Heunicke, at udvalgte grupper ville få mulighed for at få en lyntest.
Og ifølge Lone Simonsen, der er professor i folkesundhed ved Roskilde Universitet, så giver det god mening.
- Antigen-testene har en kolossal værdi ved at levere et svar med det samme. Det er vigtigt i forhold til at vente flere dage på en test, hvor man måske er smittet og ikke isolerer sig tilstrækkeligt i mellemtiden, sagde hun torsdag til TV 2.
Sundhedsstyrelsen fraråder fortsat brugen af hurtigtest hos personer, der har symptomer eller er nære kontakter, da disse personer fortsat bør testes med PCR-test i offentligt regi.