Regeringens støttepartier vil sænke forsamlingsloftet

Enhedslisten, SF og Radikale Venstre har ikke lagt sig fast på, hvad forsamlingsloftet skal sænkes til, men et bud er fem personer. Venstre afviser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Alle partiledere skal tirsdag klokken 11.30 mødes med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) om coronasituationen. Foto: Colourbox / TV 2 Grafik
Af Cecilie Strømgaard Patscheider og Nina Gaunø Fredberg
I samarbejde med tv2.dk

Forsamlingsloftet bør sættes længere ned end ti personer.

Det foreslår SF og Enhedslisten. Det Radikale Venstre mener også, at det bør sættes ned, hvis myndighederne anbefaler det.

- Det er en meget alvorlig situation, vi står i nu. Derfor mener jeg, at det er nødvendigt at se på forsamlingsloftet. Det er helt afgørende, at vi undgår, at smitten kommer ud af kontrol, siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

Partierne har ikke lagt sig fast på, hvad loftet bør sættes ned til, men deres bud er fem personer.

Forslaget kommer forud for, at alle partiledere tirsdag skal til møde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) om coronasituationen.

- Det er nødvendigt at gøre noget

Siden slutningen af oktober har det været forbudt at samles mere end ti personer til arrangementer, og selvom forbuddet ikke gælder i private hjem, har der været en anbefaling om at mødes max ti personer i hjemmet.

Hvis forsamlingsloftet sættes ned, vil det også sende et signal til borgerne om at tage smittesituationen alvorligt og mødes færre personer i private hjem, mener Radikale Venstre.

- Jeg tror, at det kunne være godt at sætte loftet ned til for eksempel det halve. Det vil signalere, at det her er en alvorlig situation, vi står i. Sådan som udviklingen er, er det nødvendigt at gøre noget, og forsamlingsloftet er jo en af de eneste knapper, vi har tilbage at skrue på, siger Stinus Lindgreen, Radikale Venstres sundhedsordfører.

Partierne peger på, at situationen er forværret af, at blandt andet den nye britiske mutation er nået til Danmark.

- Vi skal sørge for, at folk mødes færre. De nye mutationer smitter meget mere og meget hurtigere, og vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at holde smitten under kontrol, mens vi venter på flere vaccinedoser. Nu skal den have den sidste store skalle. Det sidste store nedlukningsryk, siger Jacob Mark, gruppeformand i SF.

Næsten alt er lukket ned, så folk mødes primært i private hjem, men et forsamlingsloft gælder ikke i private hjem. Hvorfor vil det have en effekt at sænke forsamlingsloftet?

- Fordi folk i høj grad lytter til myndighederne, og jeg tror, at hvis der kommer en fornyet og skærpet restriktion om, at man skal mødes færre, vil folk lytte til det - også i private hjem, siger Jacob Mark.

Venstre afviser at sænke forsamlingsloftet

Venstre er omvendt uenig i, at der er behov for at sænke forsamlingsloftet.

- Der går ikke en dag, uden at venstrefløjen synes, at de skal lægge restriktioner oven i det, myndighederne anbefaler. Det deltager vi ikke i. Vi skal holde mest muligt åbent, medmindre det er tvingende nødvendigt at lukke ned, siger Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen.

Er Venstre ikke bekymret for smittesituationen og den nye britiske mutation?

- Jo, og det er derfor, at vi siger, at venstrefløjen burde hjælpe os andre med at få fremrykket indløb af vacciner. Der burde det politiske pres ligge, siger Martin Geertsen.

Vil Venstre sænke loftet, hvis myndighederne anbefaler det?

- Vi har hele tiden sagt, at hvis myndighederne anbefaler noget, tager vi det til efterretning, hvis der er et sundhedsfagligt belæg for det.

DF: Vi skal øge afstandskrav i stedet

Dansk Folkeparti er med på at sænke forsamlingsloftet, hvis sundhedsmyndighederne anbefaler det.

- Jeg tror bare ikke, at det batter noget. Der er ikke så mange, der mødes over fem mennesker i deres hjem. Det fik vi at vide på mødet i går (møde mellem sundhedsordførerne, sundhedsministeren og sundhedsmyndighederne mandag, red.), siger Liselott Blixt, sundhedsordfører i Dansk Folkeparti.

Ifølge Liselott Blixt vil det rykke mere at øge afstandkravet til to meter igen. Det er på nuværende tidspunkt på en meter.

- Når vi ser ind i en ny runde, tænker jeg på, hvad det var, der hjalp i foråret, og det var afstand og sprit, siger hun.

Enhedslisten er enig i, at afstandskravet bør øges til to meter. Partiet foreslår også at indføre et indrejseforbud fra flere lande end Storbritannien.

Enhedslisten og SF har også foreslået at lukke daginstitutioner og i stedet indføre nødpasning. Det afviste børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) mandag.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her