Sådan beskytter du bedst dine kæledyr mod fyrværkeri nytårsaften
Se de fem gode råd nederst i artiklen
Fra torsdag og frem til og med tirsdag 1. januar er det lovligt at affyre fyrværkeri i Danmark - og det hele kulminerer i aften, hvor 2018 bliver til 2019.
Men selvom mange synes, det er sjovt selv at tænde lunten eller bare synes, det er flot at kigge på, så er der andre væsener, der ikke nyder dagene omkring nytår, hvor fyrværkeri er tilladt at skyde af.
For mange kæledyr er de høje brag og voldsomme lysglimt ikke sjove, og i værste tilfælde kan det medføre, at dyrene afgår ved døden.
Ifølge Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub, kan dyr, der bliver bange for fyrværkeri, gå i panik.
- Det er virkelig noget, som adskiller sig fra dyrenes normalbillede. Når de hører et kæmpebrag eller ser et lysglimt, så reagerer de. Nogle ved at gø og andre ved at flygte, siger Lise Lotte Christensen.
Løb otte kilometer væk
I sit arbejde har Lise Lotte Christensen oplevet en hund, der løb otte kilometer væk fra sin ejers have, da et kanonslag sprængte tæt på.
De tænker ikke at søge hen mod et sted, hvor der er mindre larm, deres reaktion er kun at komme væk, og det er i den proces, at de kan komme slemt til skade, lyder det.
- Dyrene går i panik, og det skal vi undgå. Derfor skal vi appellere til, at der kun bliver skudt fyrværkeri af nytårsaften, og hvis man skal strejke det, så i hvert fald kun i den her lovlige periode fra den. 27. december til den 1. januar. Ikke længere. For dyreejere har virkelig et problem med, hvornår vi kan lukke heste på fold, og hvornår vi kan gå en tur med hunden, uden at dyrene kommer til skade, siger Lise Lotte Christensen.
Der findes flere gode råd til, hvordan man passer bedst på sine kæledyr i forbindelse med nytår. Se nogle af dem i listen herunder:
1 - Beroligende dufte
Anskaf en såkaldt diffusor, som er en duftudleder, der kan sættes i stikkontakten og virker tryghedsskabende for urolige hunde.
Den indeholder et kopistof af de feromoner, som en tæve udskiller, når den ligger og dier sin hvalpe, hvilket giver tryghed.
Metoden findes også som et halsbånd og som spray. Samtidig kan den også fåes til katte.
2 - 'Thunder Shirt'
En form for trøje som hunde kan få på, der giver et let behageligt tryk på torsoen og som kan virke angstdæmpende.
Fungerer på samme måde, som når en baby svøbes ind i en dyne.
3 - Træn med knaldperler eller lydfiler af fyrværkeri
I måneden op til nytårsaften kan man prøve at kaste med knaldperler i nærheden af sit kæledyr for at se, hvordan det reagerer. På den måde kan dit kæledyr vænne sig til blandt andet høje lyde.
Man kan også bruge lydfiler af fyrværkeri over en periode for at teste dyrenes reaktion.
Til heste bliver der for eksmepel brugt musik og lys i stalden nytårsaften for at udligne brag og glimt fra fyrværkeri.
4 - Lav en hule til dit kæledyr
Dyr, der bliver bange, vil naturligt søge tryghed et sted, de finder behageligt. Det kan være i brusekabinen eller under spisebordet.
De steder kan man på forhånd gøre mere behagelige med puder og et tæppe, så hunden eller katten kan føle sig tryg.
5 - Sørg for at udmatte din hund
Nytårsaften i løbet af eftermiddagen kan det være en god ide at trætte sin hunds sanser for eksempel ved at tage den i skoven eller på stranden, så de kommer ud og bliver mættet af indtryk.
Kilde: Lise Lotte Christensen, Adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub