Syv råd til at gøre juletraditionerne corona-sikre
Juletraditioner er enormt vigtige for danskerne, men pandemien ændrer på mange af dem. En række eksperter har bud på nye løsninger.
En juleaften kan gå fra at være rigtig hyggelig til at få et ærgerligt eftermæle, hvis coronasmitte spreder sig mellem gæsterne. Og i år bliver julen anderledes for at undgå netop det.
Det har statsminister Mette Frederiksen (S) sammen med regeringen og myndigheder slået fast. Blandt andet ved at indføre en række nye restriktioner og komme med anbefalinger til, hvad man kan gøre for at mindske smitterisikoen i julen.
Julen er helt særlig
Helt generelt er traditionerne i juletiden ”helt vildt vigtige” for danskerne, siger Anne-Mette Marchen Andersen, museumsinspektør på Nationalmuseet.
- Man vender tilbage til de samme traditioner år efter år, og mange af os har en forståelse af og et ønske om, at julen skal være rar. Noget af det, vi ser, at folk gemmer, er legetøj, brudekjoler og særligt julepynt. Det er svært at skille sig af med, siger hun.
Læs også:
Anne-Mette Marchen Andersen har peget på en række juletraditioner, som de fleste danskere har til fælles, og TV 2 har fået en række corona-eksperter til at gennemgå, hvordan man kan gøre dem coronavenlige.
Gode råd til at mindske smitterisikoen i julen
Hvad kan jeg gøre, når jeg handler?
Så vidt som muligt anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man tager ud og handler en person ad gangen.
Læg indkøbene i yderperioderne og på nettet, både når det kommer til julegaver og til julemaden, lyder opfordringen fra flere af eksperterne.
Anette Lykke Petri, direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed, har gjort sig tanker om, hvordan hun har tænkt sig at købe julegaver i år:
- Mange mennesker øger sandsynligheden for smitte, og jeg har heller ikke tid til juleindkøb i år. Derfor købes de fleste gaver på nettet. Mine børn er gode til at sende mig de rigtige links, skriver hun i en mail til TV 2.
Kan jeg gå i kirken i julen?
Flere kirker i landet finder alternative måder at holde årets nok mest populære gudstjeneste – nemlig julegudstjenesten.
Nogen steder er der blevet indført pladsbilletter, andre steder mange gudstjenester, og en tredje mulighed kan være at holde gudstjenesten udendørs.
Forsamlingsloftet på ti personer gælder ikke i kirker, hvor man må være op til 500 personer. Men anbefalingen om god afstand holder stadig.
Udendørs må man også være 500 personer til stede til en gudstjeneste, såfremt alle deltagende sidder.
Det anbefales fra myndighedernes side, at man undersøger, om der bliver afholdt virtuelle gudstjenester juleaften, hvis man ønsker at deltage i sådan en. Alternativt kan man se en i fjernsynet, skriver Sundhedsstyrelsen i en ny pjece med råd til julen.
Bør jeg blive testet forud for juleaften?
Flere har måske overvejet at blive testet forud for juleaften, hvis den skal tilbringes sammen med andre.
Jens Lundgren, professor i klinisk medicin, siger, at man skal huske, at testen kun er et øjebliksbillede, og ikke kan bruges til at vide sig helt sikker på, om man er smittefri.
- Negative test udelukker ikke, at du er smittet. Der er bare ikke virus i det øjeblik, du bliver testet. Hvis du laver en test, går i selvkarantæne, og får en test to dage senere, er du næsten helt sikkert ikke smittet, lyder det.
Han peger på, at der desuden ikke er kapacitet til at teste hele Danmarks befolkning lige op til jul, som det ser ud nu. På en uge i Danmark kan man teste 300.000-500.000, lyder det fra professoren.
Hvor mange kan jeg holde jul med?
Opfordringen er, at man ikke samles over ti personer juleaften, men det er ikke ulovligt at være mere end ti i et privat hjem.
Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, foreslog på et pressemøde mandag, at det for eksempel er nærmeste familie, man er sammen med juleaften – også selvom det måske ikke er nogen, man har set et stykke tid – så længe man ikke er mere end ti.
I øvrigt var mindre juleaftener normen før i tiden, fortæller museumsinspektøren Anne-Mette Marchen Andersen.
- Tidligere holdt man juleaften inden for egen husstand, måske med undtagelse af bedsteforældre, der kom på besøg. Så gik man på visitter hos nabogårdene i juledagene efter, siger hun.
Hvordan håndterer vi bedst middagen?
Julemaden består ofte af mange fade, der går på runde med rødkål, brunede kartofler og and eller flæskesteg. Men det er ikke ideelt, hvis man vil minimere smitterisiko.
En af måderne at komme omkring det er ved at gøre som Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi, planlægger.
- Det bliver nok mig, der skærer stegen ud og deler ud, så vi undgår, at fade skal cirkulere rundt, lyder det.
I Allan Randrup Thomsens familie har det været tradition at portionsanrette risalamanden. Det påtænker han også at gøre med hovedretten i år.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man undgår fælles skåle med julesnacks, chips og slik.
Kan vi danse og synge om juletræet?
Sang og spredningen af coronavirus kan hænge sammen, fordi man kommer til at spytte små dråber ud, når man synger. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man holder minimum to meters afstand, hvis man skal synge, og opfordrer til at man overvejer, hvornår det er nødvendigt. Man kan eventuelt gå udenfor og synge, foreslås det.
Men hvis juletræet står inde i stuen, er der ikke meget ved det. Anette Lykke Petri har derfor et råd:
- Man kan jo lytte til julemusik i stedet, lyder det fra Anette Lykke Petri.
Man kan overveje, om man skal holde i hånd rundt om træet. Fordi smitten sker ikke gennem hænderne, lyder det fra Jens Lundgren.
- Det er jo ikke en livstruende situation at holde i hånd, så længe man spritter af før og efter, siger han.
Sundhedsstyrelsen skriver i julepjecen, at man godt kan holde i hånd og synge med dem, man bor sammen med. Men hvis der er personer til stede, man ikke bor med, bør man holde to meters afstand. Man kan også overveje, om dans om træet skal foregå i forskellige omgange, så husstande ikke blander sig.
Kan jeg gå til julefrokost i juledagene?
Mange familier plejer at se mange mennesker til store julefrokoster i dagene lige efter jul. Men helt generelt anbefales det, at man holder sine sociale kontakter på et minimum – og på maksimalt ti sociale kontakter.
Hos Jens Lundgren har man derfor valgt at aflyse den store julefrokost 25. december.
Allan Randrup fortæller, at de holder fast i julefrokosten, men de fleste af gæsterne er dem, han er sammen med juleaften, og at det i øvrigt foregår med afstand og håndsprit. Derudover bliver de ikke over ti personer.