50 tons skinke, pølser og pepperoni sejles fra Aarhus til Kina
Salg af blandt andet pølser til Kina kan forgylde Østjylland og skabe arbejdspladser på slagterier i hele landet
”Made in China”. Det står der på mange produkter, som man kan finde rundtomkring i de danske butikker.
Nu tegner det til, at handlen også skal gå mere den anden vej. I dag startede et nyt, østjysk eksporteventyr nemlig, da tre containere med omkring 50 tons skinke, pølse og pepperoni blev sendt fra havnen i Aarhus i retning mod verdens folkerigeste land, Kina.
- Det er en dejlig dag. Vi får mulighed for at få danske grisekødsprodukter ind på markedet i Kina, siger miljø- og fødevareminister Jakob Elleman-Jensen (V) til TV2 ØSTJYLLAND.
I mange år har Danmark solgt frossent grisekød til Kina, men nu er der åbnet op for salg af andre produkter. De tre containere er den første sending af varmebehandlet dansk kød, som de kinesiske myndigheder efter godt 10 års arbejde, har åbnet for import af.
Store muligheder for Østjylland
Jakob Elleman-Jensen mener, at den nye markedsåbning kan gavne Østjylland, der er base for flere store slagterier - for eksempel har Tulip og Danish Crown hovedkvarter i Randers.
- Det er meget, meget vigtigt. Det her handler om mange danske arbejdspladser, siger han og fortsætter:
- Det kinesiske marked består af 1,4 milliarder mennesker - de spiser halvdelen af alt grisekød i verden i Kina. Det kan skabe nogle muligheder for os i Østjylland, som jeg slet ikke tør gætte på.
Kasper Lenbroch, der er administrerende direktør i Tulip Food Company, stemmer i.
- Der er et potentiale, som er enormt. Vi regner med, at det kan være helt op imod en milliard kroner, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Han mener også, at det nye eksporteventyr kommer til at kaste jobs af sig i Østjylland.
- Det her vil klart give flere arbejdspladser - også i det østjyske. Både ved vores landmænd og på hovedkontoret i Randers, siger Kasper Lenbroch.