Alle skal kunne bo i Aarhus: Her kan almene boliger blive placeret
Regeringen vil gøre det muligt at opføre mange flere almene boliger over de næste 10-15 år. I Aarhus Kommune har politikerne udpeget 13 potentielle placeringer.
Mens boligmarkedet buldrer derudaf, og priserne er på himmelflugt i de store byer, må mange med en helt almindelig indkomst blot stå og se til - uden mulighed for at få den bolig, de drømmer om. Men det skal være slut.
Sådan lød et af budskaberne i statsminister Mette Frederiksens (S) tale, da Folketinget åbnede tirsdag.
I Aarhus blev emnet diskuteret på et vælgermøde i Citykirken i Aarhus Vest. Her var de fremmødte overvejende positivt indstillet på forslaget.
De aarhusianske politikere har udpeget 13 områder i kommunen, som potentielt vil være gode steder at opføre almene boliger.
Anerkender udvikling, men...
I Egå, som er et af de udpegede områder, har medlem af Gl. Egå Beboerforening nogle forbehold i forhold til flere almene boliger i området. Blandt andet mener hun, at infrastrukturen skal følge med.
- Ingen har lyst til, at der bliver etableret 10-etagers betonhøjhuse. Det vil i den grad ikke passe ind i området, siger hun.
Hun anerkender, at der sagtens kan ske en udvikling i Egå.
- Men det er vigtigt, hvordan udviklingen bliver udformet og tager højde for de udfordringer, som er her i forvejen, siger Rikke Gade og nævner trafikken som et punkt.
Plan for bedre fordeling af almene boliger
På byrådsmødet 29. september blev "Plan for bedre fordeling af almene boliger i hele Aarhus Kommune" behandlet.
I dag udgør de almene boliger cirka 27 procent af boligmassen i Aarhus, hvilket er med til at sikre, at alle århusianere får mulighed for at bo i en god bolig.
Planen udpeger områder, som kan være interessante, når man i fremtiden skal bygge almene boliger.
I planen vurderes områderne ud fra skoledistrikter, hvor der er kigget nærmere på i alt 20 skoledistrikter.
Her blev 13 udpeget med "stort potentiale", mens fem områder fik mærkatet "mellem potentiale" og de sidste to "mindre potentiale".
Ifølge byrådmødets referat indstilles det, at planen godkendes.
Skal sikre en god sammensætning
Politikerne er enige om, at det også i fremtiden skal være muligt for alle at bo i Aarhus-området.
- Det kan vi gøre ved at sikre en udbygning med almene boliger. Vi har i forvejen mange velfungerende samfund i Aarhus, og det kan vi styrke ved at bygge almene boliger, siger Kristian Würtz (S), rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse.
- Der skal bygges i hele kommunen, bortset fra de steder, hvor der i forvejen er meget alment boligbyggeri. Omtrent hver fjerde skal være boligforeningsbolig. Det sikrer en god sammensætning, siger han på spørgsmålet om, hvorfor det skal ske i forstæderne.
Han kan godt forstå, hvis man bekymrer sig i de udpegede områder - i hvert fald hvis man har et bestemt billede af, hvad almene boliger er.
- Ja, hvis det billede man har alene er Bispehaven og Gjellerup. Sådan er det langt fra. Det skal være lækre boliger, som man gerne vil bo i, siger Kristian Würtz.
I sin åbningstale tirsdag slog Mette Frederiksen fast, at regeringen vil gøre det muligt at opføre mere end 20.000 flere almene boliger over hele landet i løbet af de næste 10-15 år.