Alvorligt opråb: Løber tør for brandfolk
Østjyllands Brandvæsen beder om flere brandfolk og flere brandstationer, for 24 gange sidste år oplevede brandvæsnet at løbe tør for mandskab.
Aarhus er ikke godt nok beskyttet imod fremtidens brandkatastrofer. Sådan lyder opråbet fra beredskabsdirektøren, der frygter den dag, byen bliver ramt af flere store brande, og beredskabet ganske enkelt ikke slår til.
For Aarhus er ikke tilstrækkeligt beskyttet til fremtiden, mener beredskabsdirektør i Østjyllands Brandvæsen, Kasper Sønderdahl.
- Landets næststørste by burde være gearet til at håndtere to større hændelser på samme tid, og det er ikke tilfældet, siger Kasper Sønderdahl.
Han fortæller, at der har været situationer, hvor alt mandskab har været ude at køre, fordi der både har været brand i en tømmervirksomhed og et parcelhus.
Alt i alt var der 24 gange i 2023, hvor alle tre var brandstationer optaget samme tid, og der altså ikke var flere køretøjer eller mandskab at gøre godt med.
Han mener derfor, at der er brug for flere hænder i beredskabet, selvom det kommer til at koste.
- Udfordringen for os lige nu er, at det ikke er de store hændelser, der nødvendigvis presser os. Det er faktisk hverdagshændelserne. Det er branden i parcelhuset, en industribrand, et færdselsuheld og alt det, vi kører til på daglig basis, hvor vi alt for ofte oplever, at vi er for få, siger Kasper Sønderdahl.
Vil anlægge to nye brandstationer
Siden 2002 har de danske kommuner selv måttet bestemme bemandingsgraden af brandfolk. Det har medført, at beredskabet i Aarhus i 2015 blev næsten halveret til 18 fuldtidsansatte brandmænd på vagt ad gangen.
Imens er risiciene vokset.
- Det er en byudvikling i voldsom vækst, det er en sammenblanding af beboelse, industri, erhverv og mange mennesker.
Særligt tilspidset er det, hvis en brand begynder, mens en anden er i gang. Under branden på Studstrupværket i 2022 kalder beredskabsdirektøren det held, at der ikke samtidig udbrød brand f.eks. på havnen i Aarhus.
- Det er sådan noget, der bekymrer mig. Når man har alle mand på dæk, alt er kørt, så står vi i en sårbar situation.
Er det ikke godt nok, at I kan tilkalde hjælp fra nabokommunerne?
- Tid er afgørende. Alle store brande starter som små, siger han og tilføjer:
- Vi kan ikke løse vores opgaver i fremtiden, som vi har gjort indtil nu. Byggeriet ændrer sig, trusselsbilledet ændrer sig, risikoprofilen ændrer sig, klimaforandringerne rammer. Der, hvor jeg får ondt i maven, det er det, der rammer i morgen.
Beredskabsdirektøren vil konkret have iværksat en udviklingsplan, der indebærer, at byens beredskab kommer til at tælle 32 fuldtidsansatte på vagt, og at der anlægges to nye. brandstationer. En i Aarhus Vest og en på havnen.
Det vil koste 44 millioner kroner ekstra årligt.