De kaldte hende Lærke - men hun kom aldrig med hjem
For to år siden mistede Ane Petrea Ørnstrand og hendes mand deres datter Lærke. Nu har de fundet en måde at mindes hende.
Uden for Aarhus Universitetshospitals særlige afdeling, Y3, er der blevet plantet et træ.
Træet er et mindetræ, som skal minde forældre om det barn, de har mistet.
Initiativtageren er Ane Petrea Ørnstrand.
Hun og hendes mand mistede i maj 2018 deres datter, før de overhovedet havde lært hende at kende.
19 dage før termin stoppede deres datter Lærkes hjerte med at slå, og hun kom aldrig med hjem fra hospitalet.
- Vi følte os snydt for mange af de oplevelser og ritualer, vi skulle have haft med vores datter, fortæller Ane Petrea Ørnstrand til TV2 ØSTJYLLAND.
Ville glemme det
Til at begynde med ville hun bare have fjernet barnet ved kejsersnit og aldrig snakke om det mere.
- Men det man finder ud af, at det hjælper ikke, fortæller hun.
Den konklusion kom hun frem til, efter hun kom på den særlige afdeling på Aarhus Universitetshospital, Y3, som er en enhed for tab før, under eller efter fødslen.
80 forældrepar bliver hvert år indlagt på afdelingen.
På Y3 får forældre mulighed for at tilbringe tid sammen med deres døde barn og bearbejde tabet.
- Selvom barnet er dødt, elsker man det barn lige så meget som var hun levende. Vi havde et lige så stort behov for at være sammen med hende og sidde og kigge på hende, som alle andre nyfødte forældre har, fortæller Ane Petrea Ørnstrand og uddyber:
- Der var en af jordemødrene, der sagde, at for at kunne sige ordentligt farvel, var man nødt til at sige ordentligt goddag.
Har en plads i verden
Ane Petrea Ørnstrand fandt efter sit ophold på Y3 ud af, at hun havde behov for at have et sted at mindes Lærke.
Hun tog derfor initiativ til at plante det særlige mindetræ uden for afdelingen, og nu er det blevet en realitet.
- Det er en måde, at man som forælder kan få lov at vise på, at jeg er stadig forælder, og mit barn har en plads i verden, selvom man ikke kunne få det med hjem og se det vokse op, fortæller Ane Petrea Ørnstrand.
For et år siden fødte Ane Petrea Ørnstrand en velskabt datter, men behovet for at mindes Lærke er i høj grad stadig til stede.
Sønderlemmende ulykkelighed
Ifølge en jordemoder på afdelingen giver det rigtig god mening for forældrene på Y3 at have et sted at mindes deres barn, mens andre hellere vil mindes på en anden måde.
- Men det med at have nogle forskellige muligheder og ritualiseringer, det er rigtig vigtigt for de her forældre, fortæller Jordemoder Mathilde Lindh Jørgensen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Ritualer er en måde til at lære at være i sorgen.
- Ifølge vores undersøgelse giver det god mening at have ritualer, som hjælper en til at have en ramme omkring en voldsom sorg, og langt de fleste kalder på flere ritualer, fortæller psykolog Mai-Britt Guldin til TV2 ØSTJYLLAND, og uddyber:
- Langt de fleste, der mister et barn, sidder med en sønderlemmende ulykkelighed, og her kan ritualet hjælpe til at give en tryghed og en måde at være med den her voldsomme sorg.
I Danmark dør 4 ud af 1000 børn, inden de bliver et år gamle.