Er du udsat for trafikstøj? Så har du højere risiko for demens

En ny rapport bekymrer Victoria Trolle-Millbrath, der bor ud til en trafikeret vej i Aarhus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Hvis du er udsat for trafikstøj over en længere periode, har du en øget risiko for blandt andet demens. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Personer, der har været udsat for trafikstøj over en længere periode, har en markant højere risiko for at udvikle demens. 

Det er konklusionen i et nyt dansk forskningsprojekt, der har indsamlet data fra knap to millioner danskere. Det er det hidtil største projekt på området. 

- Det bør virkelig tages alvorligt, at så stor en andel af demenstilfælde kan være knyttet til støj, siger Jesper Hvass Schmidt, som er lektor på Syddansk Universitet (SDU) og overlæge på Odense Universitetshospital (OUH) og har været med til at lave undersøgelsen, til TV2.dk. 

Om forskningsprojektet

  • Forskere fra SDU, Roskilde Universitet og Københavns Universitet har i tre år undersøgt sammenhængen mellem trafikstøj og risikoen for at udvikle demens. 
  • Det er den største undersøgelse på området med data fra 2 millioner danskere over 60 år fra 2004-2017. 
  • Resultaterne viser eksempelvis, at man har 27 procent større risiko for at udvikle Alzheimer og 18 procent for demenssygdomme, når man udsættes for støj over 55 decibel i en årrække. 
  • Ser man isoleret på år 2017, kan 1216 af de i alt 8475 demenstilfælde knyttes til trafikstøj.
  • Mulige forklaringer er, at støj giver stress og søvnmangel, hvilket kan føre til ændringer i immunsystemet, der øger risikoen for demens. 


Kilde: SDU rapport om støj og demens 

Rapport bekymrer

I Aarhus-bydelen Højbjerg bor 73-årige Victoria Trolle-Millbrath i en lejlighed ud til Saralyst Alle. Her suser biler, lastbiler og busser forbi dagen lang i en grad, der påvirker hendes dagligdag. 

- Man kan aldrig nyde, at der bare er stille. Det stresser mig, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND. 

Og den nye rapport bekymrer derfor også Victoria. 

- Det fik mig øjeblikkeligt til at tænke på min mor. Hun flyttede ind på et plejehjem, der ligger ud til Ringvej Syd. I løbet af den tid hun boede der, blev hun simpelthen så dybt dement. Jeg kan godt forestille mig nu, at det i allerhøjeste grad har været påvirket af trafikstøj, siger hun.

Victoria nyder i disse dage et ophold i Wien, hvor der med hendes egne ord er "så stille, som hun kan huske fra gamle dage". Men til oktober skal hun tilbage til Aarhus, og da hun ikke har råd til at flytte, frygter hun for sit fremtidige helbred. 

Jeg håber, at dokumentation vil få flere til at ville prioritere midler.
Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø, Aarhus Kommune

- Jeg er helt sikkert bekymret for mig og min mand. Det er frygtelig irriterende, og det generer os, siger Victoria Trolle-Millbrath. 

Rådmand vil afsætte flere midler

I Aarhus Kommune er der ifølge de seneste tal fra 2015 48.000 boliger, der har et støjniveau, der overstiger Miljøstyrelsens grænseværdi på 58 decibel. Det svarer til næsten hver tredje bolig i kommunen.

I 2013 lavede man den første støjhandlingsplan for at bekæmpe problemet, og den seneste rapport er fra 2018. I tiden mellem rapporterne er de værst belastede boliger faldet med en tredjedel. Men samlet set er der ikke sket det store fald i boliger, der overskrider grænsen på 58 decibel.

Det svarer decibel til

30 dB - Hvisken 0,3 meter. 

50dB - Vaskemaskine 1 meter.

58 dB - Miljøstyrelsens vejledende støjgrænseværdi.

65 dB - Emhætte - 0,5 meter.

75 dB - Personbil (forbikørende) - 10 meter (max niveau).

79 dB - Støvsuger - 1 meter.

85 dB - Lastbil (forbikørende) - 10 meter (max niveau).


Kilde: FORCE Technology

Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek (V), håber, at den nye rapport, der viser sammenhængen mellem demens og trafikstøj, kan få flere i byrådet til at ville afsætte penge til at bekæmpe problemet. 

- Rapporten er forholdsvist ny, men den understøtter det ønske, som Teknik og Miljø og jeg har haft. Vi har en støjhandlingsplan, vi ved hvilke veje, der er belastet, og jeg har bedt byrådet om, at der afsættes midler. Jeg håber, at dokumentationen vil få flere til at ville prioritere midler, siger Bünyamin Simsek til TV2 ØSTJYLLAND. 

Rådmanden fortæller, at det ikke er godt nok, at cirka en tredjedel af boligerne i kommunen er støjbelastet over det anbefalede niveau. Han mener, at der er blevet afsat for få midler til området.

- Vi har planerne. Vi skal kigge på støjhandlingsplan. Der, hvor vi er hårdest ramt, og hvor flest er ramt, skal vi sætte ind først. Derefter skal vi efterslæbet til livs, siger Bünyamin Simsek.  

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her