Fem er nu fængslet: 85 millioner ulovlige smøger - snød for over 150 millioner
Fem mænd og en kvinde var onsdag i grundlovsforhør, sigtet for produktion af 60 millioner falske cigaretter, hvidvask og at have snydt staten for mange millioner i afgifter. De fem mænd blev efter otte timers grundlovsforhør fængslet, mens kvinden er løsladt.
Opdateret: Onsdag aften er det dagslange grundlovsforhør afsluttet, og de fem mænd er alle blevet varetægtsfængslet i fire uger, mens kvinden blev løsladt. Anklagemyndigheden har omgående kæret løsladelsen.
---
En opsigtsvækkende sag om et netværk, der angiveligt har lavet og solgt falske cigaretter, tog onsdag formiddag sin spæde start.
Her var i alt seks sigtede - en kvinde og fem mænd - nemlig i grundlovsforhør i Retten i Aarhus. De er alle i alderen 42 til 57 år gamle.
De blev anholdt tirsdag i en omfattende aktion, da National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) slog til på flere adresser i Øst- og Midtjylland. I samme forbindelse blev der beslaglagt omkring 25 millioner ulovlige cigaretter og tobak svarende til yderligere 13 millioner.
Læs også:
De seks anholdte mistænkes for at udgøre en ring, der har produceret op mod 60 millioner falske og dermed ulovlige cigaretter med henblik på at sælge dem videre.
Det fremgår af sigtelserne mod dem, som TV2 ØSTJYLLAND er i besiddelse af.
De cirka 25 millioner cigaretter, der er blevet beslaglagt, skal tælles endeligt op, før de på et senere tidspunkt formentlig vil blive lagt til sigtelsen.
NSK opfatter de sigtede som bagmænd, der alle skulle have en relation til den kriminelle underverden i Aarhus.
Det står klart, at de fem mandlige sigtede alle, er sigtede efter straffelovens paragraf 289, stykke 1. Den giver mulighed for at straffe med op til otte års fængsel for særligt grov svindel med skatter og afgifter.
I alt sigtes de for at have unddraget staten for mindst 106 millioner kroner. Med de ekstra fund forventer NSK dog, at det samlede beløb vil overstige 150 millioner kroner.
Straffelovens paragraf 289
Med fængsel indtil 8 år straffes den, som for derigennem at skaffe sig eller andre uberettiget vinding gør sig skyldig i overtrædelse af særligt grov karakter af skatte-, told-, afgifts- eller tilskudslovgivningen eller af § 289 a.
Kilde: danskelove.dk
Produktionen skal være foregået på en gård nær byen Aulum, der ligger mellem Herning og Holstebro. Her skal der være lavet en professionelt indrettet cigaretfabrik, lyder det.
Det nævnes i sigtelsen, at der skulle være produceret mindst 32 millioner cigaretter i fra oktober til og med december 2021 samt 28 millioner i foråret 2020.
Ifølge sigtelsen er de ulovligt producerede cigaretter blandt andet kommet til en landejendom udenfor Aarhus-forstaden Viby, som samtidig er en af de sigtede mænds hjemmeadresse.
Adressen er angiveligt blevet brugt til at videredistribuere de ulovlige varer.
Kontanter, smykker og tøj
Den tilbageværende kvinde er sigtet efter paragraf 290a, stykke 2, som dækker hvidvask med penge fra en kriminel handling. At hun er sigtet efter stykke 2 betyder, anklagerne mener, hendes påståede ulovlighed er af særlig grov karakter. Strafferammen er derfor også op til otte års fængsel.
Hun er konkret sigtet for at have modtaget mindst én million kroner fra sin mand, der er en af de andre sigtede. Pengene er angiveligt brugt til at betale for to sommerhusgrunde.
Derudover skal hun have modtaget eller opbevaret både kontanter, smykker, ure, tøj, sko, tasker, møbler og lamper til en "ikke ubetydelig værdi", lyder det i sigtelsen.
Mindst to af de sigtede bar ved grundlovsforhøret dyrt tøj, melder TV2 ØSTJYLLANDs reporter.
Fem af de seks sigtede erklærede sig ikke-skyldige i sigtelserne, og en enkelt af de sigtede mænd valgte at ikke tage stilling til skyldsspørgsmålet endnu.
Der blev nedlagt navneforbud mod kvinden og hendes mand. Forsvarerne for et brødrepar, der også er blandt de sigtede, ønskede også navneforbud for deres klienter, men lykkedes ikke med det.
Anklageren ville have lukkede døre, så pressen ikke måtte overvære eller referere fra store dele af grundlovsforhøret. Og trods protester fra både de fremmødte journalister og sågar nogle af de sigtedes forsvarere gik dommeren med til lukkede døre.
Derfor blev TV2 ØSTJYLLANDs udsendte reporter nødt til at træde ud.
Argumentet for dørlukningen var fra anklageren, at der stadig var gerningsmænd på fri fod, og at oplysningerne i grundlovsforhøret vil kunne give dem en fordel.
Det er endnu ikke meldt ud, om de sigtede er blevet varetægtsfængslet i så fald hvor længe.