Her er planen: Sådan vil de begrænse smitte på Strøget i Aarhus
De nye tiltag er blandt andet, at gadevarer som tøjstativer skal blive i butikkerne, og så er der lavet nye cykelparkeringspladser.
I næste uge åbner storcentre som Salling, Magasin og Bruuns Galleri i Aarhus efter al sandsynlighed igen. Og det betyder ekstra mennesker på strøget.
Derfor har Aarhus Kommune sammen med Østjyllands Politi og Gadeforeningen Strøget Aarhus lavet en række tiltag, der skal minimere smittespredningen på Strøget, som under normale omstændigheder er fyldt med mennesker, der går på kryds og tværs.
De har blandt andet besluttet, at alle gadevarer skal blive i butikkerne. Der er kommet afmærkningsstriber ved lyskrydsene, så folk holder afstand. Og så er der lavet flere cykelparkeringspladser i udvalgte områder, så folk ikke parkerer deres cykler på strøget.
- Vi har i fællesskab sammen med politiet og strøgforeningen forsøgt at lave de optimale muligheder, for at folk kan færdes uden frygt, og så man kan holde de afstandskrav, Sundhedsstyrelsen anbefaler, siger afdelingschef i Teknik og Miljø Kim Guldvad til TV2 ØSTJYLLAND.
Kunder kan være trygge
De tre aktører diskuterede også at ensrette gågaden, som man blandt andet har gjort i Silkeborg, eller at lave en optrukket gul linje, der deler Strøget i to, som har mødt stor modstand i Aalborg.
Men de forslag var strøgforeningen ikke begejstret for, og derfor foreslog de, at gadevarerne i stedet kom ind i butikkerne - så kunderne har mest muligt plads på strøget.
- Det er den mindst ringe mulighed, vi foreslår her. De to første, synes vi, var uspiselige. Med den her løsning kan vores kunder færdes frit, siger Claus Broberg, der er formand for Gadeforeningen strøget Aarhus.
Både han og Kim Gulvad mener, at samarbejdet har været godt, og de er glade for den løsning, som de er kommet frem til. De mener, at kunderne kan være trygge ved at handle på strøget.
- Det er jeg helt og aldeles tryg ved, og det skal vores kunder også være, siger Claus Broberg og tilføjer:
- Butikkerne har øvet sig i det her. De har taget højde for, hvor mange de kan have inde, og de har håndsprit. Det er ikke en ændret hverdag. Nu kan vi bare tage flere kunder. Men det er en fælles opgave.
Kim Gulvad fortæller desuden, at de følger med og har et beredskab, som også i bededagsferien holder øje med, om noget skal korrigeres.
- Vi er i knæ
Ifølge Claus Broberg har butikkerne mere brug for kunderne end nogensinde, og han appellerer derfor til, at folk tager en tur på strøget.
- Vi er i knæ. Det er der slet, slet ingen tvivl om. Vi trygler nærmest folk om at komme ind. Vi har varerne og tilbuddene og sikkerheden, siger han.
Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) melder i dag også ud, at kommunen er villig til at hjælpe de økonomisk trængte butikker.
I en pressemeddelelse skriver han:
- Tiltagene er et resultat af et godt og tæt samarbejde mellem politiet, Gadeforeningen Strøget Aarhus og os. Tiltagene vil være til gavn for både handlende og butikker, men jeg ved også, at det er svært for butikkerne at undvære deres gadevarer, og derfor vil jeg se positivt på at fjerne afgiften på udearealerne midlertidigt, siger Bünyamin Simsek.