Knivbevæbnet mand skudt af politiet ved demonstration

En 52-årig mand blev fredag eftermiddag skudt i benet af politiet ved en demonstration i Aarhus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Der blev fredag eftermiddag afgivet skud i forbindelse med en demonstration i Digterparken i Aarhus. Foto: Øxenholt Foto

Fredag eftermiddag omkring kl. 15:25 blev en 52-årig mand skudt i benet i forbindelse med en demonstration i Digterparken i Aarhus.

Manden, der havde en kniv i hånden, forcerede politiets afspærring. Politiet affyrede varslingsskud og råbte manden an, men manden reagerede ikke på ordrerne fra politiet, som affyrede et skud, der ramte manden i benet.

Den 52-årige mand er ifølge Østjyllands Politi indlagt på hospitalet, men er uden for livsfare. Politiet oplyser desuden, at manden ikke nåede at ramme nogen med kniven.

Kan ikke sige noget om motiv

Tidligere fredag annoncerede Stram Kurs på Facebook, at Rasmus Paludan ville brænde koranen af ved en demonstration i Gellerupparken fredag eftermiddag.

På et pressemøde fredag aften kunne Chefpolitiinspektør ved Østjyllands Politi, Klaus Arboe Rasmussen, dog ikke bekræfte, om der var tale om et attentatforsøg mod partilederen Rasmus Paludan.

- Det er også noget af det, vores efterforskning skal vise. Vi er så tidligt i efterforskningen, at det er umuligt for mig at sige, om det er det ene eller andet, sagde Klaus Arboe Rasmussen på pressemødet.

- Efterforskningen er kun ganske få timer gammel, så hvad der ligger til grund og motivet er fortsat uafklaret.

Uro og stenkast

I forbindelse med episoden opstod der uro i Gellerupparken, hvor flere personer maskerede sig og kastede sten mod politiet.

Samtidig spærrede politiet Åby Ringvej mellem Viborgvej og Silkeborgvej.

- Vi har mange betjente i området, og vi vil hen over weekenden være ekstra til stede i det vestlige Aarhus for at skabe ro derude, lød det fra chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen i en pressemeddelelse.

Han oplyste på pressemødet fredag, at der igen er "forholdsvis stille og roligt" i det vestlige Aarhus.

Politiet afspærrede Åby Ringvej mellem Viborgvej og Silkeborgvej.  Foto: Google Maps

Politiklagemyndigheden undersøger skudsag

Den Uafhængige Politiklagemyndighed oplyser på sin hjemmeside, at Østjyllands Politi har underettet myndigheden om episoden fredag eftermiddag.

Dette er fast procedure, når politiet er involveret i episoder, hvor personer kommer til skade.

Politiklagemyndigheden skriver, at de straks har iværksat en undersøgelse af episoden og at man udarbejder en redegørelse om sagen til Statsadvokaten i Viborg.

FAKTA: Hvornår må politiet bruge skydevåben?

Under en Stram Kurs-demonstration fredag trak politibetjente deres våben, da en mand truede med en kniv.

Efter flere advarsler og et advarselsskud blev manden ramt af skud i benet og faldt om på jorden. Det skete i Gellerupparken i Aarhus.

Episoden skal undersøges af Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), som bliver involveret, når politiet har afgivet skud.

Reglerne om politiets brug af skydevåben fremgår af Politilovens paragraf 17.

Læs her, hvornår politiet må bruge skydevåben:

* Skydevåben må anvendes for at afværge et påbegyndt eller overhængende farligt angreb på en person.

* Betjente må også skyde for at afværge overhængende fare i øvrigt for personers liv eller for, at personer pådrager sig alvorlige helbredsskader.

* Er der påbegyndt eller overhængende fare for et farligt angreb på samfundsvigtige institutioner, virksomheder eller anlæg, må der affyres skud.

* Politiet må skyde, hvis det sikrer pågribelsen af personer, der har eller mistænkes for at have påbegyndt eller gennemført et farligt angreb på en person.

Det gælder, medmindre der ikke skønnes at være risiko for, at den pågældende på ny vil gøre sig skyldig i et sådant angreb.

* Politiet må skyde for at sikre pågribelsen af personer, der har eller mistænkes for at have påbegyndt eller gennemført et farligt angreb på samfundsvigtige institutioner, virksomheder eller anlæg.

* Der må skydes for at sikre pågribelsen af personer, der har eller mistænkes for at have begået alvorlige forbrydelser mod statens selvstændighed og sikkerhed, mod statsforfatningen eller de øverste statsmyndigheder.

* Politiet skal så vidt muligt advare vedkommende først ved advarselsråb og dernæst ved varselsskud.

* Hvis der er nærliggende fare for, at udenforstående kan blive ramt, må der kun skydes i yderste nødstilfælde.

Kilde: retsinformation.dk.

Ritzau

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her