Køleskab med gratis mad udsat for hærværk
Det er ikke første gang, at køleskabene med det gode formål bliver smadret. Foreningen bag er internt uenige om overvågning er løsningen.
Fredag morgen mødte en medarbejder på Værestedet på Sydhavnen i Aarhus ind til et ærgerligt syn.
Hos Skraldecaféen, der ligger lige overfor, var et af de offentligt tilgængelige køleskabe, som bliver fyldt op af folk med mad til overs, nemlig blevet raseret.
- Jeg blev kontaktet fredag morgen om, at vores køleskab lå på jorden med lågen revet af og rugbrød udover det hele, siger Annbritt Jørgensen, der er initiativtager til Skraldecaféen, der har køleskabene.
Læs også:
Skraldecaféen har i alt syv køleskabe på Jægergårdsgade 168 i Aarhus, hvor private, firmaer, kantiner og skraldere kan aflevere mad, som så kan blive afhentet af socialt udsatte, fattige familier, studerende eller lignende, som har brug for det.
Og Annbritt Jørgensen frygtede først, at fredagens hærværk var gået ud over alle køleskabene.
- Heldigvis var det ikke gået ud over den strømforsyning, som holder alle køleskabene i gang. Så det var ikke så slemt som først frygtet. Og med hjælp fra en af de frivillige fik vi køleskabet sat op igen - det har dog fået lidt buler, og skufferne er smadrede, siger Annbritt Jørgensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Område med mange udsatte
Området omkring Værestedet og Sydhavnen er opholdssted for en del af Aarhus' udsatte borgere. Og Annbritt Jørgensen peger på den gruppe som et muligt bud på, hvem der kan have begået hærværket.
- Der er jo mange misbrugere i området, så det kan være en, der har været påvirket og vred, og så er det gået udover køleskabet, men det er svært at sige, siger hun.
Hun fortæller, at episoden er meldt til politiet.
- Men det er lige så meget, fordi vi har haft episoder, hvor folk er kravlet ind over vores hegn og har taget alle mulige ting.
- Og politiet siger, at jo mere jeg melder de her ting, jo mere er de opmærksomme på at patruljere i området. For vi ved godt, at det er et område, hvor man er udsat i forhold til for eksempel småtyverier og hærværk. Så vi ser gerne politiet hernede noget oftere for vores sikkerheds skyld, siger Anbritt Jørgensen.
Overvågning eller ej?
På nuværende tidspunkt er der ikke overvågning ved Skraldecaféen og dens køleskabe.
Det skyldes, at man ønsker, at brugerne af køleskabene med gratis mad kan forblive anonyme.
- For det er stadig et tabu at have brug for hjælp til at få mad på bordet, siger Anbritt Jørgensen.
Men det er langt fra første gang, at køleskabene bliver udsat for hærværk. Skraldecaféen er flyttet fra Kalkværksvej i samme område til den nuværende adresse på Jægergårdsgade. Og også på den gamle adresse, var der problemer.
- Da vi var på Kalkværksvej blev alle vores fire køleskabe splittet ad et ad gangen til en grad, så de ikke længere kunne tilslutte strøm, siger Annbritt Jørgensen.
Derfor har det også været oppe at vende i foreningen bag Skraldecaféen, om overvågning kunne være løsningen på hærværks- og tyveriepisoderne.
- Vi diskuterer rigtig meget, om der skal overvågning op, eller om vi skal sætte køleskabene ind bag hegn, når der ikke er bemanding.
- Men vi kan ikke rigtig blive enige. Vi er baseret på medlemsdemokrati, så hvis flertallet ikke synes, der skal overvågning op, så kommer det nok ikke, siger Annbritt Jørgensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Ved siden af sit arbejde med Skraldecaféen stiller Annbritt Jørgensen op til næste måneds kommunalvalg for SF i Aarhus Kommune.