Konflikten ulmer på traditionsrigt gymnasium

En redegørelse vidner om et betændt arbejdsmiljø mellem lærere og ledelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Udadtil ånder alt fred og ro.

Men bag murene ulmer en årelang konflikt mellem ledelsen og en lærergruppen på det mere end 100 år gamle Marselisborg Gymnasium i Aarhus.

Nu har en redegørelse fra erhvervspsykologer fra firmaet Human Act påvist et alarmerende og betændt arbejdsmiljø mellem medarbejdere og ledelse. Resultaterne af redegørelsen har fået følelserne og holdningerne i kog.

- Det er slemt, det er destruktivt. Det er utrygt at tage på arbejde. Og det er jo grundet i, at der er et meget højt krænkelsesniveau, siger lærer på gymnasiet Per Fløng.

Påbud fra tilsynet

Den tilspidsede konflikt fik i december 2022 Arbejdstilsynet på et tilsynsbesøg der udløser et påbud.

Fra Arbejdstilsynets påbud 3. januar 2023, lyder det sådan her:

Uddrag af Arbejdstilsynets rapport.

Påbuddet lød på, at Marselisborg Gymnasium skal undersøges af eksterne konsulenter på grund af mistanke om et dårligt psykisk arbejdsmiljø, og det er altså den redegørelse, der er landet nu.

En redegørelse, der gjorde, at Per Fløng var ved at falde ned at stolen.

Noget af det første, erhvervspsykologerne fortalte, var nemlig, at de indenfor det seneste år identificerede 13 krænkelser.

Per Fløng er lærer på Marselisborg Gymnasium og med til at skabe åbenhed ved at stå frem, mener han.

Og Per Fløng var efter eget udsagn en af de 13, da han stillede spørgsmål til en arbejdsopgave i forhold til skolens stresspolitik. Her var svaret ifølge ham en trussel. 

- Det er et skriftligt svar, som jeg kun kan opfatte som en trussel, og det slår mig helt ud. Det er en af de sværeste oplevelser, jeg har haft på mit arbejde, siger han.

Hvorfor er det en trussel?

- Fordi den mail, jeg sender, bliver sendt videre til skolens advokat.

 Og hvorfor mener du, at det er lig med en trussel?

- Det er klart at få skolens advokat involveret i en mailkorrespondance, må betyde, at jeg er i risiko for at få en advarsel og en fyring.

Hvordan kan du vurdere det?

- Det kan jeg heller ikke, men det er det, jeg oplever.

Rektor afviser beskyldningerne

Den nuværende rektor på Marselisborg Gymnasium, Kirsten Skov, har ikke ønsket at stille op til et tv-interview, men i et skriftligt svar afviser hun, at medarbejderen reelt var fyringstruet

"Nej, vi har aldrig afskediget medarbejdere af andre grunde end kapacitetsbegrænsninger og deraf følgende færre elever, og derfor har ingen medarbejdere været fyringstruede," skriver hun. 

Set i bakspejlet erkender Per Fløng, at det var en overfortolkning, men det ændrer ikke hans oplevelse, fortæller han.

- Det var forfærdeligt for mig. Jeg var sendt til tælling i et stykke tid, siger han

Og Per Fløng står da heller ikke alene med kritikken af den nuværende ledelse.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende.

Sådan lyder det fra Laura Øregaard, som er tidligere lærer på gymnasiet, men i 2020 valgte at sige sit job som lærer op på Marselisborg Gymnasium på grund af sine oplevelser. 

- Jeg havde fået en opgave, jeg ikke havde haft før. Jeg spurgte, om der så var mulighed for noget mindre af noget andet. Jeg fik at vide, at af hensyn til sikkerheden i mit job, var det bedst, at jeg sagde ja, siger hun.

Laura Øregaard valgte i 2020 at sige sit job som lærer op på Marselisborg Gymnasium på grund af sine oplevelser.

Dét opfattede hun som en trussel, men også den udlægning afviser rektoren.

"Jeg kan desværre ikke gå ind i en konkret personalesag, men kan sige generelt, at jeg aldrig har truet medarbejdere med afskedigelse," lyder fra Kirsten Skov.

Stået på i mange år

Det dårlige arbejdsmiljø har tidligere været omtalt i medierne, som har beskrevet, hvordan skolen i en årrække har scoret lavt i de årlige arbejdsmiljøvurderinger.

I APV'erne fra 2017, 2018 og senest i 2021 dumper arbejdsmiljøet. Overskrifter går på dårligt psykisk arbejdsmiljø, dårlig planlægning fra ledelse og hård retorik fra ledelsen.

- Det er en offentlig arbejdsplads. Jeg synes, det er helt vildt, at det kan foregå så længe. Jeg tror ikke på, at det ville ske på en privat arbejdsplads, siger Laura Øregaard. 

Man kunne jo tro på, at de faktisk havde virket, de tiltag, vi havde lavet
Erik Østergaard Jensen, bestyrelsesformand

- Det giver gennemsigtighed

Erhvervspsykologerne peger i den nye redegørelse på, at ledelsen og medarbejderne nu i tæt samarbejde skal løsne knuden og finde løsninger.

- Der er kun én vej, og det er at løse de her problemer. Og det gælder 100 procent alle. Det gælder ledelse, og det gælder medarbejdere, alle skal bidrage, siger Per Fløng.

Giver det så mening, at du sidder her og kritiserer ledelsen?

- Jeg ved heldigvis, at ledelsen har nogle principper, der handler om gennemsigtighed og ordenlighed. Og jeg tænker, at jeg gennemfører et interview, der giver gennemsigtighed i den her proces, og at den kritik, jeg rejser, er meget ordentlig, siger Per Fløng. 

Rektor Kirsten Skov har ikke ønsket at stille op til et interview, men har svaret skriftligt. Du kan læse svarene herunder: 

Læs hele rektorens svar

Arbejdstilsynet vurderede ved et tilsyn tilbage i december, at der var helt konkret mistanke om et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Gymnasiet fik derfor et påbud om undersøge dette. Hvad er din kommentar til det? 

- Det er rigtigt, at Marselisborg fik et såkaldt undersøgelsespåbud i forlængelse af en række artikler i Gymnasieskolen og Århus Stiftstidende, hvor lærere stod frem med en kritik af det psykiske arbejdsmiljø. Vi har på skolen arbejdet grundigt med det psykiske arbejdsmiljø i flere år i årene 2017-19, men uden helt at nå i mål. Så jeg synes, det er en god ide at få lavet en grundig undersøgelse og har bakket undersøgelsen op.

Af rapporten fra Human Act fremgår det, at flere personer føler sig ’krænket’ af ledelsen. Hvad tænker du om det?

- Jeg er, som det står i rapporten, ked af, at jeg ikke har hørt om de oplevede krænkelser fra de tillidsvalgte på skolen, inden jeg skulle læse om det i medierne. Det er klart, at ingen medarbejdere skal føle sig krænket, når de går på arbejde, så jeg er glad for, at vi får en grundig undersøgelse og en mulighed for genoprettende samtaler faciliteret af konsulenter.

En nuværende medarbejder har direkte følt sig fyringstruet. Baggrunden er, at han mente, at stressfaktoren oversteg arbejdsbyrden. Ifølge medarbejderen brød vicerektor pr mail sig ikke om tonen, hvorfor han angivelig sendte sagen til en advokat. Er det rimeligt, at kritik fra en medarbejder skal sendes til en advokat? 

- Jeg kan desværre ikke gå ind i en personalesag.

 Var medarbejderen reelt fyringstruet? 

- Nej, vi har aldrig afskediget medarbejdere af andre grunde end kapacitetsbegrænsninger og deraf følgende færre elever, og derfor har ingen medarbejdere været fyringstruede.

Kan det få ansættelsesretlige konsekvenser, at vedkomne udtaler sig til TV2 Østjylland i forbindelse den nuværende sag om påbud? 

- Jeg kan desværre ikke gå ind i en personalesag.

En anden medarbejder opsagde sit job i 2020, efter du som rektor havde overfuset hende. Er det korrekt, at du har overfuset hende? 

- Jeg kan på ingen måde genkende at have overfuset nogen medarbejdere. 

Hun fortæller også, at overfusningen bestod i en trussel om fyring. Er det korrekt?

- Jeg kan desværre ikke gå ind i en konkret personalesag, men kan sige generelt, at jeg aldrig har truet medarbejdere med afskedigelse.

Har du eller andre fra ledelsen overfuset medarbejdere? 

- Nej, det mener jeg ikke, vi har, men jeg anerkender, at medarbejderne har oplevet det, og det håndterer vi i den fortsatte proces. 

Den tidligere medarbejder fortæller, at hun havde planer om arbejde på Marselisborg Gymnasium frem til pension, men din overfusning rystede hende så meget, at hun sagde op. Hvad er din kommentar til det?

- Jeg kan desværre ikke gå ind i en konkret personalesag. 

I rapporten fremgår det også, at flere oplever dig som medfølende især, når det kommer til private anliggender. Er dit forhold til resten af lærerteamet godt? 

- Jeg oplever, at jeg har et rigtigt godt forhold til mange medarbejdere på Marselisborg. Men det sker naturligvis, at man som leder af en meget stor arbejdsplads af og til må have korrigerende samtaler, og det har medarbejdere oplevet som krænkende. Det skal de naturligvis ikke, og det skal vi arbejde med sammen med konsulenterne fra Human Act.

Der har været konflikt på Marselisborg Gymnasium siden 2017, hvor der siden har været tre dårlige APV’er i 2017, 2018 og 2021, som alle går på dårligt psykisk arbejdsmiljø, overfusninger og dårlig planlægning fra ledelsen. Har det på intet tidspunkt fået dig til at overveje din ledelsesstil? 

- Vi har lavet mange opfølgninger på APV. Det har ikke tidligere været klart i APV, at det var min ledelsesstil, der var udfordringen, men især en række konkrete beslutninger i forhold til opgavefordeling, økonomi og medindflydelse. Men naturligvis tager jeg de konkrete udfordringer op til overvejelse. 

Rapporten beskriver også, at de har et indtryk af, at ledelsen yder en enorm arbejdsindsats, men at de manges års konflikt har resulteret i et ukritisk samarbejde i ledelsen. Er det tilfældet?

- Nej, det mener jeg generelt ikke. Vi arbejder tæt sammen i ledelsen, og er naturligvis ikke enige om alt, men det udstiller vi naturligvis ikke. Vi tager beslutninger i fællesskab og bakker op om dem. Men vi skal i gang med ledelsessparring sammen med Human Act og vil naturligvis også arbejde med dette punkt. Det kan sagtens være, at vi her har et blindt punkt.

Hvordan har du som leder i den tid sikret, at det ikke er gået ud over undervisningen af eleverne?

- Jeg har stor tillid til vores læreres undervisning af eleverne og er sikker på, at elever stadig får en rigtig god uddannelse på Marselisborg.

Er du den rette til at løse opgaven med at genskabe tilliden og sikre et godt arbejdsmiljø?

Ja, det er jeg sikker på, jeg er.

Bestyrelsesformanden, Erik Østergaard Jensen, anerkender problemerne, men mener samtidig, at bestyrelsen har taget hånd om dem ud fra den viden, de har haft på givne tidspunkt.

Ifølge ham har de omtalte krænkelsessager fra 2022 ikke været forbi hverken samarbejdsudvalg eller arbejdsmiljøudvalg. 

- Det kom som en overraskelse, for det var ikke noget, vi havde hørt om internt på skolen, siger Erik Østergaard Jensen. 

Er det ikke naivt, når der har været konflikter siden 2017 og tre APV-undersøgelser peger på et betændt miljø?

- Jeg vil ikke kalde det naivt, men normalt på en arbejdsplads, hvis der er problemer, så rejser man dem i et samarbejdsudvalg. Og hvis man går tilbage og læser referaterne af de samarbejdsudvalgsmøder, der har været, er det ikke nævnt. Så ved jeg ikke, om det er naivt. Man kunne jo tro på, at de faktisk havde virket, de tiltag, vi havde lavet. Så naivt vil jeg ikke sige. 

Kritikken går meget specifikt mod rektor og vicerektor. Har du tiltro til, at det er den rigtige ledelse til at løfte opgaven med fremover at genoprette tilliden?

- Der er nogle ting, vi skal have lidt om på med hensyn til ledelsen, hvor rektor har været udsat i nogle sammenhænge og måske haft for stor flade i forhold til medarbejderne. Så vi kigger på en ny struktur, hvor uddannelsescheferne kommer til at fylde mere i ledelsen. Ikke fordi rektor ikke har gjort det godt nok, men fordi vi skal have delt ledelsen ud til flere ledere, så noget af ansvaret bliver taget af rektor, forklarer Erik Østergaard Jensen. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her