Mette F. om massebøn i Gellerup: - Enhver aktivitet af den slags skal ophøre

Mere end 30 mennesker var søndag aften forsamlet til aftenbøn på en p-plads i Aarhus V. Da politiet kom, var de væk. Mette Frederiksen tager afstand fra massebønnen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Mange mennesker var forsamlet til fælles aftenbøn på en parkeringsplads i det vestlige Aarhus søndag. Foto: Øxenholt Foto

En episode i Gellerup søndag aften blev tirsdag diskuteret i Folketinget. For Dansk Folkeparti undrede sig over, at politiet ikke havde grebet ind, da flere end 30 personer var samlet i fællesbøn på en parkeringsplads.

- Lov er lov, og lov skal holdes. Uanset hvad skal politiet følge op. Jeg ved ikke, hvad der er mellem linjerne. Skal jeg forstå det som, at der er politisk melding om, at regeringen synes, det er i orden, at der ligger 30 og beder i Gellerup-parken under corona? Det er en fuldstændig absurd påstand. Enhver slags af den aktivitet skal ophøre, lød svaret fra statsminister Mette Frederiksen (S).

Hun tilføjer:

- Jeg skal måske lige sige, jeg har set de eksempler. Jeg kan kun tage afstand fra de dele af indvandrermiljøet, der ikke følger retningslinjerne. ​Men det er også min opfattelse, at mange følger dem.

Billedet her er fra fællesbønnen på parkeringspladsen i det vestlige Aarhus omkring kl. 23 søndag aften.  Foto: Øxenholt Foto

Politiet blev forsinkede

Østjyllands Politi bekræfter, at de søndag aften blev kaldt ud til det vestlige Aarhus på grund af en mulig overtrædelse af forsamlingsforbuddet. De fik et tip om, at mange ville samles til en fællesbøn omkring kl. 23 søndag aften.

Men på vej til stedet kørte politiet galt, lyder forklaringen fra Gert Bisgaard, fungerende politiinspektør hos Østjyllands Politi. Patruljevognen var simpelthen involveret i et færdselsuheld på vej ud til fællesbønnen, som derfor var overstået, da politiet ankom 23.30.

Det var en fejl, at politiet ikke nåede frem i tide, da der søndag var fællesbøn i Gellerup, erkender politiinspektøren tirsdag eftermiddag.

TV2 ØSTJYLLAND har modtaget billeder fra fællesbønnen, der viser, at mindst 30 personer var samlet til bøn på en parkeringsplads efter mørkets frembrud.

Muslimer verden over holder for tiden Ramadan, og den fælles aftenbøn søndag aften har højst sandsynligt været afholdt i den forbindelse.

Banneret i Gellerup nåede ikke at hænge længe, før politiet fjernede det. Foto: Mathias Øgendahl

Weekend med ballade

Debatten om de forsamlede til fællesbøn kommer efter en weekend med en del uro i det vestlige Aarhus.

Det begyndte lørdag morgen, da Østjyllands Politi kl. 06.34 modtager en anmeldelse om, at der i Brabrand er blevet hængt et 90 kvadratmeter stort banner op på en lejlighedsblok lige over for City Vest på Gudrunsvej.

”Stop bønnekald”, stod der med versaler på banneret, som dækkede for vinduer og altaner på to af de øverste lejligheder i blokken.

Da politiet ankom til stedet, traf de to unge mænd på 18 og 26 år, som blev anholdt.

De to mænd var i besiddelse af noget fyrværkeri, som havde været brugt til at udsende rød røg fra taget af bygningen og blev derfor sigtet både for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen og fyrværkeriloven.

- Når man hænger noget op på en anden mands bygning, så forstyrrer man den offentlige orden, og derfor er de sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen, siger Bo Christensen, der er vagtchef ved Østjyllands Politi til TV2 ØSTJYLLAND.

Medlemmer af den anti-islamistiske ungdomsbevægelse Generation Identitær sendte rød røg ud over Gellerup i forbindelse med ophængningen af banneret.  Foto: Generation Identitær

Ønsker ikke bønnekald

Siden episoden har den anti-islamistiske ungdomsbevægelse Generation Identitær taget skylden for ophængningen af banneret, som de kalder en aktivistisk aktion.

- Det er vigtigt at markere, at islamistiske bønnekald ikke er noget, vi ønsker i Danmark. Heller ikke i det stærkt islamiserede Gellerup. Dette er Danmark, ikke Mellemøsten, skriver organisationen om episoden på sin hjemmeside.

Østjyllands Politi pillede hurtigt banneret ned med hjælp fra Østjyllands Brandvæsen.

Bønnekald på sportsplads

Gruppens aktion kom som en protest mod et meget omdiskuteret bønnekald fra en sportsplads i Gellerup i slutningen af april. Her kaldte Fredens Moské i begyndelsen af ramadanen den 24. april til bøn gennem nogle opsatte højttalere foran fodboldbanen.

Bønnekaldet har vakt megen debat i især Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, som vil have den slags forbudt ved lov.

Ingen regler blev imidlertid overtrådt i forbindelse med, at Fredens Moské kaldte til bøn gennem højttaleranlægget. Moskéen overholdt Miljøstyrelsens decibelgrænser, forsamlingsforbuddet blev ikke brudt, og arrangørerne havde fået tilladelse fra lederen af sportspladsen.

Ifølge reglerne var arrangementet så lille, og lydniveauet så lavt, at hverken Østjyllands Politi eller Aarhus Kommunes Teknik og Miljø behøvede at give tilladelse til det. Politiet fik en enkelt anmeldelse om støj i forbindelse med bønnekaldet fra en beboer i området.

Bildemonstration

For den anti-islamistiske gruppe Generation Identitær var bønnekaldet imidlertid for meget af det gode. Men gruppens protest med banner og fyrværkeri blev hurtigt besvaret af nogle af bydelens beboere.

Senere lørdag blev gaderne i Gellerup nemlig fyldt med to rækker af dyttende biler. Den forreste bil havde en gigantisk højttaler med arabisk musik på taget og to personer stående ud ad vinduerne. Siden fulgte i hvert fald 11 andre dyttende biler – flere af dem med personer stående ud ad passagervinduer og soltag.

Østjyllands Politi havde en patrulje på stedet og fik samme dag sigtet én person.

- Det var en yngre mand, som stod med hovedet ud af soltaget og derfor helt tydeligt ikke havde sele på. Han er sigtet for at køre uden sele, forklarer Jakob Christiansen, presserådgiver ved Østjyllands Politi.

Politiet håber imidlertid at kunne identificere og sigte flere for overtrædelse af færdselsloven.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her