Michael har fået nok: - De lytter mere til boligspekulanter end borgere

Et flertal i Aarhus Byråd har onsdag aften godkendt et etagebyggeri på Christiansbjerg – stik imod beboernes ønsker. Formanden for det lokale beboerråd håber, at byfortætningen i området stopper her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Michael Poulsen er formand for Christiansbjerg Fællesråd. Som repræsentant for beboerne har han flere gange forsøgt at råbe op om byudviklingen i området.

Ti pæne, velfungerende villaer skal rives ned og erstattes af etagebyggeri på op til seks etager. Det bliver resultatet, efter byrådet i Aarhus Kommune onsdag aften behandlede en ny lokalplan for området ved Rødkløvervej på Christiansbjerg i det nordlige Aarhus.

En beslutning, som formanden for Christiansbjerg Fællesråd er stærkt kritisk over for.

- Der har været massive borgerprotester mod byggeriet, men der er stort set ikke flyttet et komma i det, som nu skal for byrådet. Det er vi altså meget skuffede over, siger Michael Poulsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Hele Jylland kan ikke bo i Aarhus.
Michael Poulsen, formand, Christiansbjerg Fællesråd

Under høringsperioden kom der 70 høringssvar, og langt størstedelen af dem var kritiske. Alligevel kan byggeriet nu skydes i gang.

- Nu synes jeg, politikerne bør lytte lidt til os, der altid har boet her, i stedet for at lytte på dem, der måske har et ønske om at bo i Aarhus. Hele Jylland kan ikke bo i Aarhus, siger Michael Poulsen, formand for Christiansbjerg Fællesråd.

- Det er som om, at specielt socialdemokraterne har meget travlt med at lytte efter boligspekulanterne, og de lytter ikke ret meget efter borgerne.

Oprindelig visualisering af byggeriet på Rødkløvervej. Siden da er der foretaget justeringer - blandt andet kommer der kun byggeri i tre etager ud mod Katrinebjergvej. Foto: Aarhus Kommune

Christiansbjerg skyder i vejret

Debatten om byfortætning i Aarhus Midtby har stået på i årevis. Til gengæld ser debatten nu ud til for alvor at rykke sig ud på den anden side af Ringgaden.

Blandt andet til Christiansbjerg, hvor Nabolaget på Møllevangs Allé åbnede dørene for de første beboere i 2018. 

Her er nu bygget to højhuse på fjorten etager samt fem øvrige boligbyggerier ved siden af.

Jeg synes ikke, at det er en naturlov, at Aarhus bare skal plastres til i hæslige højhuse.
Michael Poulsen, formand, Christiansbjerg Fællesråd

Lige over for Nabolaget er planen at bygge ”Incuba Next”, der blandt andet byder på et højhus i op til 80 meters højde. 

Ved siden af den nye Journalisthøjskole på Helsingforsgade er et 18-etagers højhus på vej, og det er blot nogle af eksemplerne på udviklingen i området.

Michael Poulsen foran Nabolaget, som blandt andet rummer to højhuse i 14 etager.

Michael Poulsen, burde du ikke have bosat dig lidt længere uden for Aarhus, hvis du ikke vil have den her udvikling?

- Nej, for den byudvikling er først kommet i de senere år. Jeg synes ikke, det er en naturlov, at Aarhus skal plastres til i hæslige højhuse og skal blive ved med at vokse. Det er ikke Paris, det her.

S: Vi har lyttet til borgerne

Ifølge Steen Bording Andersen (S) er kritikken af, at man ikke har lyttet til borgerne, forfejlet.

- Det her er et eksempel på, at vi gerne vil skabe nogle boliger til mennesker, som flytter ind til byen, fordi de får et arbejde eller en familieforøgelse. Det skal vi også kunne lytte til, siger Steen Bording Andersen, der er næstformand for Teknisk Udvalg.

- For nogle er det bare et spørgsmål om, om man overhovedet skal bygge her – og der siger vi, at ja, det skal man.

Steen Bording Andersen (S) er næstformand i Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune. Foto: Aarhus Kommune

Han understreger, at man har lavet justeringer for at forsøge at imødekomme naboernes protester. 

Blandt andet bliver etagehøjden reduceret med 1-2 etager på den del af bygningen, der har facade direkte ud til Katrinebjergvej. Derudover er antallet af boliger nedjusteret fra 233 til 211.

Der bliver altså 22 boliger færre. Det er ikke at flytte et komma.
Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø, Aarhus Kommune, Venstre

På byrådsmødet torsdag aften langede rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), også ud efter formanden for Christiansbjerg Fællesråd, Michael Poulsen, for hans udtalelse om, at der ikke er flyttet et komma.

- Hvordan kan man sige, at der ikke er ændret et komma, når man er gået fra 233 boliger til 211 boliger? Der bliver altså 22 boliger færre. Det er ikke at flytte et komma, sagde Bünyamin Simsek.

Socialdemokratiet freder villakvarterer

Trods godkendelsen til byggeriet er Steen Bording Andersen klar til at frede de resterende villakvarterer nord for Katrinebjergvej.

- Vi har et stort villakvarter. Vi vil gerne have en by med forskellige boligtyper, og det gamle villakvarter har vi ingen intentioner om at røre ved, siger Steen Bording Andersen.

Men det er netop det, I gør her – omdanner villaer til højhuse. Kan du garantere, at andre villakvarterer ikke står for tur næste gang?

- Det er vores intention, at vi simpelthen ikke vil røre mere ved det, siger han.

DF: - Det er tåbeligt

Knud N. Mathiesen fra Dansk Folkeparti ærgrer sig over, at projektet blev stemt igennem. Han mener, det er en dårlig beslutning at rive de ti villaer ned til fordel for boligbyggeri.

- Vi taler om genbrug, genbrug og genbrug. Nu brækker vi ti velfungerende bygninger ned. Det er tåbeligt, siger Knud N. Mathiesen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er villaerne her på Rødkløvervej, der nu står til at blive revet ned og erstattet af boligbyggeri.

Han frygter, at beslutningen kommer til at danne præcedens, så andre entreprenører også får held med at forvandle velfungerende villakvarterer til etagebyggeri. Og så mener han, at byfortætningen på Christiansbjerg skal stoppe.

- Vi har ikke noget imod, at der bliver bygget i f.eks. de gamle forstæder. Der er steder og grund, hvor man kan bygge. Men at vi presser det hele sammen i og omkring inden for ydre ringvej – det kan vi ikke blive ved med at holde til, siger han og uddyber:

- Det næste problem, hvis vi bliver ved med at bygge så tæt, er, at vores infrastruktur bryder sammen, siger han.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her