Michael har fået nok: Flytter sin far fra omstridt plejehjem
Endnu en pårørende står frem med massiv kritik af plejehjemmet Kongsgården i Viby. Michael Espersen flyttede fredag sin far på grund af forholdene.
Siden april 2019 har Michael Espersens far boet på plejehjemmet Kongsgården i Viby. Men nu er det slut. Michael Espersen har besluttet, at hans far skal flytte væk.
- Der har været problemer med, at min far ikke fik den rigtige pleje. De gav ham ikke væske og mad nok her. Og når vi påpegede fejl og mangler, så blev det altid negligeret og talt ned, som om det ikke var noget, siger Michael Espersen til TV2 ØSTJYLLAND.
Fredag var det så store flyttedag for Michael Espersen og hans far, der lider af en mild demenssygdom.
Michael Espersen har ellers siddet i pårørenderådet på Kongsgården, men særligt én episode har fået bægeret til at flyde over for ham.
Sidste år var han på ferie i ti dage, og ifølge Michael Espersen var personalet stoppet med at give hans far mad og drikke.
- Da jeg kom tilbage, sagde de, at de var gået over til god og kærlig pleje den sidste tid, fordi min far ønskede at dø. Og han har på intet tidspunkt ønsket at dø – det har enhver undersøgelse vist. Så det var rigtigt skræmmende at opleve, siger han.
- Det værste var, at det har kostet min far førligheden at være her. Han kunne gå, da jeg gik på ferie – da jeg kom tilbage, var han sengeliggende og stærkt afkræftet og har siddet i rullestol lige siden. Så jeg tør simpelthen ikke lade ham være her længere, siger Michael Espersen.
Kommune: - Der er tale om en misforståelse
Aarhus Kommune beklager episoden og er ærgerlige over, at Michael Espersen har valgt at flytte sin far væk fra plejehjemmet.
Kommunen mener dog også, at der er tale om en misforståelse.
- Michael har valgt at flytte sin far, og det er naturligvis beklageligt. Vi har flere gange siden sommeren 2019 talt med Michael om, at han har misforstået personalets udsagn om “god og kærlig pleje” og medarbejderen undskyldte også efterfølgende, siger områdechef for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune Lene Offersen til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Medarbejderen havde ikke ment andet, end at hans far fik god og omsorgsfuld pleje, selvom faderen på det tidspunkt havde modvilje over for at indtage mad og væske. Så Michael kommer med en voldsom beskyldning over for personalet på Kongsgården, siger Lene Offersen.
Ifølge Aarhus Kommune var der ikke tale om, at “al behandling var stoppet”, for det skal en læge altid først fagligt vurdere.
- Når man er syg og har modvilje over for at indtage mad og væske, arbejder vi altid med at motivere, for vi må naturligvis heller ikke bruge tvang. Dette er altid i samråd med borgers læge, siger Lene Offersen til TV2 ØSTJYLLAND.
Michael har været med i rådet på Kongsgården siden årsmødet 27. januar 2020, og derfor beklager kommunen i særdeleshed, at det ikke har været muligt at rette op på de misforståelser, der har været.
Fogedforbud mod dokumentar
I efteråret 2019 satte TV 2 Dokumentar efter aftale med pårørende et skjult kamera op i lejligheden hos en beboer på Kongsgården.
Programmet med de skjulte optagelser skulle have været vist i marts, men Aarhus Kommune begærede fogedforbud i sagen. I marts 2020 nedlagde Retten i Aarhus fogedforbud, og derfor må dokumentaren ikke vises i TV.
Fogedretten har nedlagt forbud mod optagelserne, da behovet for offentliggørelse må vige for den meget grove krænkelse af især borgerens rettigheder, der er sket ved de skjulte optagelser. Det er på trods af, at de pårørende til den 90-årige kvindelige beboer, har givet TV 2 tilladelse til at sætte kameraer op i kvindens lejlighed.
Rådmand for sundhed og omsorg Jette Skive (DF) samt flere medarbejdere fra Kongsgården og forvaltningen har set programmet. Og det ærgrer Michael Espersen, at det endnu ikke er blevet offentliggjort.
- Det er kun befolkningen, der mangler at se, hvad det er, der sker herude. Hvad er det, de vil skjule? Hvor slemt står det til? Jeg synes, de skulle tage at få den film vist, så der ikke går så mange konspirationsteorier i det her. Vi har da som befolkning krav på at vide, hvad der foregår på de plejehjem, hvor vi overlader vores kære, siger Michael Espersen.
Flere pårørende kritiserer
Michael Espersen er ikke den eneste pårørende, der har fortalt om kritisable forhold på Kongsgården.
Et barnebarn og en datter til den ældre kvinde fortæller historier om overdosering af medicin, anklager om manglende skift af bleer i op til et døgns varighed, og at hun ikke blev vendt om natten, som hun skulle for at undgå liggesår.
- Vi er konstant bekymret for farmor, og vi tænker hver dag på, om hun har det godt, om hun overhovedet kommer ud af sengen, og om hun får tør ble på. Det fylder hver eneste dag, siger Charlotte Ahm, der er barnebarn til den 90-årige kvindelige beboer.
Det påståede svigt af den ældre kvinde har fået familien til at melde plejehjemmet til politiet.
Charlotte Ahm og hendes mor, Hanne Larsen, har begge set hele tv-dokumentaren. Det har efterfølgende styrket deres opfattelse af, at deres mor og farmor ikke bliver passet og plejet, som hun skal.
Det oplever de nemlig også selv, når de besøger hende.
- Der lugter rigtig tit af tis og afføring, og det er ikke i orden, at hun skal sidde i den lugt i sin egen stue, hvor hun også spiser, siger Hanne Larsen, der er datter til den 90-årige kvindelige beboer, til TV2 ØSTJYLLAND.
Vil ikke gamble
Michael Espersen glæder sig til en ny start og håber, at farens næste hjem bliver bedre.
- Jeg kan ikke gamble med min fars liv. Det har kostet ham sin førlighed at være her. Vi tør simpelthen ikke at lade ham være her. Det er livsfarligt, siger Michael Espersen.
TV2 ØSTJYLLAND ville gerne have haft et interview med borgmester Jacob Bundsgaard (S) og med rådmand for sundhed og omsorg Jette Skive (DF), men ingen af dem har ønsket at medvirke.