Motorvej skaber nabokrig

Manglende beslutning om motorvej har store konsekvenser

En stor gruppe borgere vest for Aarhus er fanget i et politisk spil om placeringen af et stykke motorvej mellem Aarhus og Viborg. Aarhus Kommune vil have vejen til at gå syd om Mundelstrup. Vejdirektoratet vil have den til at følge den gamle Viborgvej, og Folketinget er ikke helt sikre på, om de overhovedet vil have den.

Imens beslutningerne trækker ud er en stor gruppe borgere påvirket af myndighedernes manglende handlekraft. Go' Aften Østjylland sætter mandag fokus på problemet og har inviteret berørte husejere, beboerforeninger og en politiker i studiet.

Motorvej gennem stuehuset

En af de østjyder, der i flere år har bidt negle, er Irene Dalum. Hun har sammen med sin mand realiseret sin livsdrøm om en rideskole på en ejendom, der ligger midt på den sydelige linjeføring. Hun risikerer, at motorvejen kommer til at gå tværs gennem hendes gårdsplads og stuehus.

- Det påvirker hele vores liv. Det er jo en meget kedelig sag, som har stået på for os i fire år nu. Hvor længe skal det blive ved med at stå på? Jeg håber bare, at der virkelig kommer en afklaring på det nu, for det er jo helt umenneskeligt at skulle leve i sådan en uvished, siger hun.

Borgerkrig på ord

Debatten om motorvejens placering, er ikke kun af økonomisk betydning for de berørte parter. Den truer også med at splitte lokalsamfundet. Gennem flere år er ordkrigen mellem Borum-Lyngby Fællesråd og Fællesrådet for Sabro-Fårup taget til. Og stemningen mellem de to områder er mildt sagt højspændt.

- Vi har beboere i Mundelstrup, der er blevet truet efter straffelovens paragraf 267 med æreskrænkelser og injurier og 268 for bagvaskelse, siger Ib Jensen, der er formand for Fællesrådet for Sabro-Fårup, mens han hiver et eksempel, på hvad han betegner som et trusselsbrev, op af lommen.

Alt imens debatten koger både vest for Aarhus og i Go' Aften Østjylland studiet, gør Folketingets politikere sig klar til at træffe en beslutning, der uanset udfaldet får store konsekvenser for de berørte.

I klippet herover kan du få hele historien om et langsommeligt stykke motorvej og høre, hvad Aarhus Kommune synes om, at områdets beboere i mange år er blevet holdt hen i uvished. Du kan også se det i Go' Aften Østjylland mandag kllokken 19.55.

Skærmbillede 2020-10-26 kl. 12.07.43

Bro skal rives ned – beboere fik ved en fejl ikke beskeden

Guldsmede frygter røvere med mundbind

Guldsmede frygter røvere med mundbind

grønt grøntsager mad veganer veganere vegansk

Regeringen vil indføre to vegetardage i kantiner

Silkeborg-træner Kent Nielsen må undvære tre coronaramte spillere i søndagens hjemmekamp mod Vendsyssel.

Coronavirus sender tre Silkeborg-spillere i isolation

image00001

Den etbenede jyde cykler for fred

Udestue

Flemming har været coronasmittet og isoleret fra familien i fem uger