Naboer til psykisk syge: Giv dem noget hjælp!
Beboere og ansatte i boligforeninger oplever udfordringer med psykisk syge, som bliver udskrevet, selvom de har brug for behandling
Både forsorgshjem, varmestuer og politiet oplever et stigende pres fra psykisk syge, som har brug for behandling, men bliver udskrevet til gaden.
I almene boligforeninger mærker man også det pres, det skaber, når psykisk syge bliver udskrevet uden hjælp. Og det skaber både utryghed hos de andre beboere, men også i høj grad bekymring for den syge.
- Jeg er mere utryg, end jeg nogensinde har været. Det bliver jo værre og værre. Er der nogen, der skal dø, før der sker noget?, spørger Lise Kjærgaard Madsen.
Lise Kjærgaard Madsen har boet i den almene boligforening Ingerslevgård i Aarhus i 24 år.
For et par år siden var hun nødt til at tage en måned på højskole, fordi hun var bange for at være i sin lejlighed, efter at en psykisk syg beboer havde forsøgt at overfalde hende.
- At folk de kan komme efter en på den måde, det var grimt, siger Lise Kjærgaard Madsen.
Kommunen råder over boliger
Kommunen råder over hver fjerde lejlighed i boligselskabet, og derfor bestemmer kommunen, hvem der skal bo i de lejligheder.
Rekord i genindlæggelser
Region Midtjylland skraber bunden, når det handler om genindlæggelser i psykiatrien.
Ved mere end hver femte udskrivning i 2012 blev patienten genindlagt inden 30 dage.
I 2016 er antallet af genindlæggelser steget, og nu er det ved hver fjerde udskrivning, at man foretager en genindlæggelse inden 30 dage.
- Og der kommer mange ind, som er henvist af kommunen. Og det har jeg heller ikke noget imod. Men jeg har noget imod at kommunen ikke følger op på dem. Specielt hvis de er psykisk syge og har noget behov for at få noget hjælp, siger Lise Kjærgaard Madsen.
De sidste par år har hun oplevet, at flere og flere psykiske syge flytter ind, uden hjælp til at klare sig fra det offentlige. Siden sidste år har der været to brande i kvarteret, som ifølge beboerne er stiftet af psykisk syge.
- Og jeg er vred på systemet, som tillader, at de her syge mennesker bare bliver sat på gaden til at tage vare på sig selv, siger Sandy Rosenvinge Lundbye, der også bor på Ingerslevgård.
Lise Kjær Madsen mener, at kommunen bør tage ansvar for de beboere, der har det skidt.
- Der må være nogle professionelle, der skal hjælpe dem til at de kan være ude blandt os. Det er ikke os, der skal gå ind og tage den der pleje opgave, siger Lise Kjærgaard Madsen.
Ansatte oplever udfordringer
Hos Danmarks Almene Boliger oplever de også, at de ansatte i boligforeningerne har udfordringer med psykisk syge beboere.
- Vi oplever desværre, at det er et stigende problem. Vi ved, at omkring 90 procent af boligorganisationernes ansatte oplever faktisk ret store udfordringer ved psykisk syge beboere, det har vi lavet undersøgelser af. Og 50 procent af ansatte i en undersøgelse, vi har lavet, har oplyst, at de ugentligt eller månedligt havde oplevelser med udfordringer med psykisk syge, siger Bent Madsen, administrerende direktør i Danmarks Almene Boliger – en interesseorganisation for almenboligforeninger fra hele landet.
Chefpsykolog ved Psykiatrifonden Michael Danielsen mener, at man skal sætte ind der, hvor patienten overgår fra det regionale til det kommunale behandlingssystem.
- Der er brug for en bedre brobygning, som står imellem det regionale behandlingstilbud og de kommunale socialpædagogiske eller socialpsykiatriske tilbud. Der har vi set en voldsom reduktion i de tilbud, der er derude. Og dem har vi brug for at få kigget efter i sømmene igen, så vi har nogle gode tilbud til det menneske, som ikke har brug for en egentlig indlæggelse, men faktisk har brug for nogle støttende tiltag på en ordentlig måde, siger Michael Danielsen.
Udskrivningskoordinator på vej
TV2ØSTJYLLAND har på det seneste afdækket store problemer i psykiatrien. Særligt ses problemer med den modtagelse patienter får, når de kmmer 'hjem' fra hospitalet.
Aarhus Byråd har på det seneste byrådsmøde besluttet, at der skal etableres et beredskab til at tage imod patienterne - herunder en udskrivningskoordinator.
- En udskrivningskoordinator skal sikre, at man kommer godt ind i et tilbud eller i egen bolig. Det er et spørgsmål om at bygge bro mellem region og kommune, når behovet er der. Det bliver en slags tillidsmand for borgerne. Det løser ikke hele problemet med en udskrivningskoordinator, men det vil være en vigtig hjælp for mange, sagde Thomas Medom (SF), der er Social- og Beskæftigelsesrådmand i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND efter byrådsmødet.