Nu begynder byggeriet af ny arkitektskole – sådan skal den se ud

Mandag var der første spadestik til den nye arkitektskole på Godsbanearealerne i Aarhus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Arbejdet med at bygge en ny arkitektskole i Aarhus er nu i gang. Foto: Mikkel Berg Pedersen - Ritzau Scanpix

Taler og det traditionsrige første spadestik markerede mandag begyndelsen på byggeriet af den nye arkitektskole i den centrale del af Aarhus.

I alt 100 spader blev sat i jorden, og der er store forventninger til den nye skole.

- Vi er glade for, at byggeriet nu går i gang og ser frem til at få nogle fysiske rammer, der modsvarer vores behov, siger arkitektskolens rektor, Torben Nielsen, i en pressemeddelelse.

Sådan her er det planen, at den nye arkitektskole skal se ud.  Foto: Visualisering: ADEPT
Sådan her er det planen, at den nye arkitektskole skal se ud.  Foto: Visualisering: ADEPT

I skolens mere end 50-årige historie har den holdt til i en gammel købmandsgård på Nørreport.

- Men den nye skole bliver andet og mere end en moderne arkitektskole; det bliver et laboratorium for arkitekturudvikling og -formidling, som lægger op til samarbejde med såvel byen og branchen som med vores naboer, siger Torben Nielsen.

VIDEO: En stor del af hjemstedet for kreative sjæle, Institut for X, skal rives ned for blandt andet at gøre plads til den nye arkitektskole.

Kan få et overblik

Arkitektskolen bliver en del af en helt ny bydel på Godsbanearealerne, som allerede rummer blandt andet en række kulturinstitutioner.

Det kommende arbejde kan følges via en informationspavillon, og der etableres en udsigtsplatform, hvor fra man kan få et overblik over byggeriet.

Den er en væsentlig årsag til, at Aarhus i dag har internationalt ry som arkitektur- og designby.
Jacob Bundsgaard (S), borgmester

Også byens borgmester, Jacob Bundsgaard (S), var med til dagens første spadestik. Han har ligesom rektoren store forventninger til projektet.

- Arkitektskolen er en afgørende institution i byen; den har gennem mere end 50 år været fødekæde til byens mange arkitekt- og designfirmaer – og er en væsentlig årsag til, at Aarhus i dag har internationalt ry som arkitektur- og designby, lyder det fra borgmesteren.

Til dagens første spadestik deltog også Transport-, Bygnings- og boligminister, Ole Birk Olesen. Sammen med andre kendte ansigter og en masse helt almindelige mennesker satte de byggeriet i gang.  Foto: Mikkel Berg Pedersen - Ritzau Scanpix

Flere må flytte

Ud over en ny arkitektskole kommer der også p-huse, Lidls hovedkvarter og boliger på arealerne, og deres indtog betyder, at andet må vige pladsen.

Eksempelvis plantevirksomheden Plukk er nødt til at flytte. Det er dog ingen sure miner over.

- Det er jo noget, vi har kendt til hele tiden. Lige siden vi rykkede ind, vidste vi, at bulldozer-day var virkeligheden. Området har altid levet på lånt tid, så jeg er faktisk overvældet over, hvor lang tid vi har fået, har Sacha Bechtle, der er stifter og ejer af Plukk, tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND.

En anden erhvervsdrivende, Kasper Holmboe, der er arkitekt hos Spant Studio, er enig.

- Vi er en hel masse, der får ændret markant på vores fysiske rammer. Vores bygning skal væltes, fordi der kommer en ny arkitektskole. Det er nemt at blive sur på - forandring i det hele taget - men vi er en flok, der prøver at se det positive i omvæltningerne, sagde Kasper Holmboe i sommers.

VIDEO: I sommers talte TV2 ØSTJYLLAND med flere af de kreative sjæle, som må flytte fra Godsbanearealerne. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her