Nu kan dit barn blive døbt i unik vikingetidskirke
Stavkirken på Moesgaard Museum åbner nu for barnedåbsarrangementer. Det skal afhjælpe den pukkel, der er opstået i løbet af det seneste år på grund af corona.
I løbet 2020 og 2021 har mange måtte udskyde dåben af deres barn – eller deres egen dåb – på grund af coronasituationen.
Det har skabt en pukkel af dåbsarrangementer, som ikke har kunnet afholdes, og det vil Folkekirken i Aarhus nu forsøge at rode bod på.
I den forbindelse kommer Moesgaard Museums rekonstruktion af en stavkirke fra tiden mellem vingetid og middelalder til at spille en vigtig rolle.
Hver torsdag eftermiddag i perioden fra den 13. maj til den 16. september, åbnes der nemlig for dåbsarrangementer i den særlige trækirke på museets område.
Både børn og voksne i Aarhus Kommune kan blive døbt i kirken, men forventningen er, at en del af de forældre, som har måtte udskyde dåben af deres barn i løbet af 2020-21, vil benytte sig af tilbuddet.
- Vi forventer, at der vil komme pres på. 25 procent af det antal, som vi plejer at døbe, mangler at blive døbt, så vi tænkte, at vi skulle være klar, og derfor har vi forsøgt at skabe så mangfoldige tilbud som muligt.
- Vi vil gerne komme folk i møde, så man i hvert fald ikke skal stå i kø for at blive døbt, siger Jette Marie Bundgaard-Nielsen, der er provst i Aarhus Søndre Provsti, til TV2 ØSTJYLLAND.
Stavkirken
Stavkirken ved Moesgaard Museum er rekonstrueret efter fund fra Hørnings vikingetid.
Omkring år 965 blev Danmark officielt kristnet. De første kirker var af træ (stavkirker), men allerede i 1100-tallet blev de afløst af stenkirker. Ingen af de tidlige trækirker er bevaret. Moesgaards stavkirke giver et kvalificeret bud på, hvordan de tidligste kirker i landet så ud.
Udgangspunktet for rekonstruktionen er spor af vægstolper og gulvlag fra en trækirke, som er fundet i Hørning Kirke tæt ved Randers.
Fra denne kirke stammer også den berømte "Hørningplanke", der er et stykke af trækirkens hammerbånd og dekoreret med "ormeslyng" på ydersiden. På grundlag af årringene i træet kan den dateres til omkring 1060, dvs. overgangen mellem vikingetid og middelalder.
Kilde: Moesgaard Museum
Kan rumme 30 dåbsgæster
Hvor mange der kan være til stede i kirken til dåbsarrangementerne, afhænger af de gældende coronarestriktioner.
Hvis virussen ingen begrænsninger sætter på den front, kan Stavkirken rumme 30 dåbsgæster.
Læs også:
Men under alle omstændigheder er der god plads til gæster i den frie natur uden for kirken, hvis restriktionerne skulle sætte yderligere begrænsninger hen over sommeren.
- Det er sommer, og vi kommer til at være ude i noget af den skønne natur omkring Aarhus. Stavkirken kan måske være med til at gøre dåben lidt mindre højtidelig og uformelt, hvilket måske vil være at foretrække for nogle, siger Jette Marie Bundgaard-Nielsen
Folkekirken i Aarhus forventer, at hver dåbshandling i kirken kommer til at tage 20 minutter.
På den måde kan der afholdes mellem fire og seks arrangementer i kirken hver torsdag, hvor håbet er, at det, hvis corona tillader det, også er muligt at synge et par dåbssalmer ud over selve dåbshandlingen.
Interesserede kan henvende sig og booke tid til dåb i Stavkirken ved Personregistrering Syd.