Rådhusuret i Aarhus indstilles af teknologi - sådan er det ikke i København

Computerstyring og radiosignaler styrer rådhusuret i Aarhus, når vi skifter mellem sommer- og vintertid.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det er slut med at slukke for strømmen i en time på Aarhus Rådhus. I dag foregår det hele automatisk. Foto: Ole Lind - Ritzau Scanpix

I over 30 år har teamleder Henrik Kjærsgaard stillet rådhusuret i Aarhus frem og tilbage mellem sommer- og vintertid.

Når uret skulle stilles en time frem, flyttede han viserne med hænderne.

Skulle uret, som er designet af Arne Jacobsen, stilles en time tilbage, måtte han slukke for strømmen og tænde igen en time senere.

Vi fik bygget teknik ind i 2018, således at uret styres af et radiosignal fra Tyskland.
Henrik Kjærsgaard, teamleder, Aarhus Kommune

Men når vi natten mellem lørdag og søndag stiller urene en time tilbage for at skifte til vintertid - eller normaltid - skal Henrik Kjærsgaard intet foretage sig.

- Vi fik bygget teknik ind i 2018, således at uret styres af et radiosignal fra Tyskland. Uret stiller på den måde sig selv, og det er meget mere præcist, siger han.

I modsætning til Aarhus foregår overgangen til vintertid stadig manuelt på Københavns Rådhus. Foto: Jeppe Bøje Nielsen - Ritzau Scanpix

Har erstattet manuel indstilling

Også i Odense har teknologi erstattet manuel indstilling, fortæller Kim Andersen, som er teknisk servicemedarbejder på rådhuset.

- Vi lavede det om i sommer, så i foråret stillede vi stadig tiden manuelt. Man trykkede på en knap, så uret hoppede et minut frem, og så stod man ellers og trykkede 60 gange for hvert minut.

- Nu styres det via et system, som kører efter verdensurene. Der sidder en lille motor og en computerstyring, som også styrer vores ventilationssystem, forklarer han.

Teknologiske løsninger har endnu ikke gjort sit indtog på Københavns Rådhus.

Lars Niemi, som er finmekaniker hos Kemp & Lauritzen, har haft ansvar for uret siden 1998, og hver fredag samt nytårsaftensdag servicerer han selv.

Han stiller det også selv frem og tilbage to gange om året.

- I foråret trykker jeg 60 gange på en knap om natten, så uret rykker sig en time frem, siger han.

Når uret skal stilles en time tilbage, slukker han for strømmen om natten og venter med at tænde igen, til der er gået en time.

Københavns rådhusur er verdens første elektro-mekaniske urværk.

Derfor - og på grund af urets alder - overvejer man ikke at erstatte den manuelle indstilling med en teknologisk løsning.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her