Risiko for forurenet jord: Det haster med undersøgelserne
I sidste uge stod det klart, at der er fundet PFOS-rester på brandskolen i Skejby. Nu skal undersøgelserne i gang - og det skal gå hurtigt.
- Der er risiko for, at vi også finder PFOS i jorden. Derfor haster det med undersøgelserne.
Simon Grünfeld, chef for Vand og Natur i Aarhus Kommune, er klar i mælet, når det drejer sig om de fremtidige undersøgelser, som nu bliver sat i gang.
I sidste uge blev det klart, at der er fundet forurening på brandskolen Kirstineminde.
- Det drejer sig om enkelte målinger fra de tanke, som vandet kommer igennem samt lige før en grøft, som leder vandet ud i Koldkær Bæk, forklarer Simon Grünfeld.
Landmand advaret
På grund af resultaterne er der nu sat gang i en større undersøgelse i området rundt om brandskolen.
- Nu har vi en viden, som vi handler på. Der går køer og græsser i nærheden. Vi har sendt sagen videre til veterinærmyndighederne, som har taget fat i landmanden, som ejer kreaturerne, siger Simon Grünfeld, og fortsætter:
- Vi må huske på, at det ikke er en akutopstået situation. Hvis der er en jordforurening, og der via Koldkær Bæk siver noget ud i Egå Engsø, så er det jo noget, der er sket gennem mange år. Men vi tager selvfølgelig samtidig situationen bogstaveligt.
Han oplyser, at veterinærmyndighederne nu er den instans, som har opgaven med at tage prøver fra kød og mælk. Samtidig er han i dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed, der rådgiver ham om, hvordan borgerne skal forholde sig.
TV2 ØSTJYLLAND har mandag været i dialog med Bent Henrik Nielsen fra Fødevarestyrelsen, der udtaler, at der kan måles PFOS ned til 0,3 nanogram pr. gram. Han fortæller samtidig, at der kan gå op til 3 uger, før de står med et endeligt resultat af målingerne.
Grund skal også undersøges
Sideløbende med de undersøgelser, skal der også sættes gang i en undersøgelse af selve brandskolen.
- Vi kan ikke som kommune længere holde til ikke at vide, hvad omfanget af forureningen er på selve grunden. Derfor sætter vi også gang i et program der. Er det en giftgrund eller et mindre problem? Det skal vi finde ud af, siger Simon Grünfeld.
Artiklen er opdateret med udtalelser fra Simon Grünfeld, afdelingschef for Vand og Natur i Aarhus Kommune, og Bent Henrik Nielsen fra Fødevarestyrelsen.