Stjålet i ly af natten: Claus' milliondyre yacht dukkede op i Norge
Bådens gps-system er angiveligt blevet forstyrret af organiserede kriminelles jammer-udstyr, mener Claus Dissings forsikringsselskab.
Claus Dissings store lystyacht til en nuværende værdi af 2,5 millioner kroner plejer at ligge og vugge i Marselisborg Havn i Aarhus.
Det gjorde den så ind til natten til onsdag den 23. august, da den pludselig i nattens mulm og mørke blev sejlet ud af havnen. Med slukket lys og et gps-system sat ud af spillet.
Claus Dissing meldte båden stjålet hos politiet og lavede en efterlysning via sit forsikringsselskab, Bavaria Yachtforsikring, og onsdag ved 17-tiden var der pludselig positivt nyt.
- Båden er fundet oppe i Bergen i Norge omkring 700 kilometer fra Marselisborg. Den er fortøjret ved en bro nær en efterskole, og nu har norsk politi beslaglagt den, så den kan blive undersøgt, siger Ralph Andersen, der er chef for den danske afdeling af Bavaria Yachtforsikring, som er blandt Europas største selskaber for forsikring af både.
- Vores kunde er meget glad lige nu, og vi er glade for at se, at vores system fungerer og er effektivt. Vi gør det, når vi skal efterlyse en stjålet båd, at vi trykker på en knap, der automatisk sender efterlysningen ud til 3000 modtagere over hele Europa, forklarer Ralph Andersen til TV2 Østjylland.
På modtagerlisten er havne, skibsværfter, politistationer, toldere og kystvagter.
Derudover bruger Bavaria sociale medier til at sprede efterlysninger, og det lykkes i cirka 80 procent af tilfældene at finde stjålne både.
Claus Dissings 45 fod store Princess-lystyacht, der koster fem til seks millioner kroner fra ny, blev fundet ved, at nogle folk fra den pågældende efterskole undrede sig over, hvorfor der pludselig lå en båd af den kaliber ved deres bådebro. Der var ikke navn på, men de søgte på nettet efter omtale af stjålne både, og på den måde stødte de på efterlysningen af Claus' 11 år gamle Princess.
Så kontaktede de politiet, der rykkede ud. I nat har båden været bevogtet, så gerningsmændene ikke fik mulighed for at vende tilbage og sejle væk med den.
Skal undersøges for skader
- Nu skal den så sejles hen til et værft, hvor den skal undersøges nærmere. Blandt andet for eventuelle skader. Det sker ret ofte, at både bliver stjålet, men det er ikke tit, at nogen slipper væk med en båd af den her størrelse, da den af gode grunde er svær at skjule, siger Ralph Andersen.
Han mener, at der er tale om organiserede kriminelle, der er lykkedes med at sætte bådens gps-system ud af drift ved hjælp af såkaldte jammere, der forstyrrer signalet fra teknikken. Dem kan man købe billigt på nettet, og det er almindeligt kendt, at kriminelle bruger den metode, forklarer han.
- I hvert fald betød det, at vi ikke havde mulighed for at tracke den. Vi kunne se på optagelser fra Marselisborg Havn, at den sejler afsted klokken 03.30, hvorefter den forsvinder sporløst, siger Ralph Andersen, der glæder sig over at have fået et meget stort antal henvendelser fra folk, der gerne ville hjælpe med at få båden tilbage.
Claus Dissing er indforstået med, at Ralph Andersen fortæller om sagen til TV2 Østjylland.