Sundhedsminister vil sætte tidligere ind mod selvskade
- Vi skal være langt, langt bedre til at sætte ind tidligere, og lige nu er der folk i ministeret der arbejder på, hvordan vi skal skrue hjælpen sammen.
Sådan lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), efter at TV2 ØSTJYLLAND for nylig kunne berette, at små børn også er begyndt at skade sig selv. Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade er således blevet kontaktet af flere børn på 10 år eller derunder i løbet af sommeren.
Ifølge Ellen Trane Nørby er det vigtigt, at man ikke ser selvskade hos børn og unge som et isoleret problem.
- For mange er selvskade ikke det eneste, de kæmper med, og vi kan se, at for rigtig mange børn bliver selvskade et råb om hjælp eller en ventil i forhold til de problemer, de har. Det er derfor vigtigt, at vi får taget nogle initiativer, der ser bredt på problemet, siger sundhedsministeren til TV2 ØSTJYLLAND.
Af samme grund vil sundhedsministeren ikke arbejde for en national handlingsplan for selvskade, selv om det er et ønske fra Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.
De voksne skal klædes på
Fra politisk side er der afsat knapt 40 millioner til at udvikle såkaldt 'tværgående forløbsprogrammer' fra 2017 til 2020. Her er selvskadende adfærd en del af alle programmerne, oplyser ministeren.
- Det største problem er, at der ikke bliver sat ind i tide. Det handler blandt andet om at klæde forældre, lærere og pædagoger på til den her opgave. For mange af de her børn og unge opstår selvskade i forbindelse med mistrivsel og mobning, siger Ellen Trane Nørby.
Ministeren påpeger, at der også er behov for et tættere samarbejde mellem Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, der blandt andet hjælper med at lave udredninger og vurderinger af børn med særlige behov, og behandlingspsykiatrien.
Vi må skabe frirum for børn
Ellen Trane Nørby, der var børne-, undervisnings- og ligestillingsminister fra juni 2015 til november 2016, beskriver problemet med selvskade som stigende.
- Det har det været i en årrække, og det var også et område, jeg fulgte, da jeg var børneminister. Det er meget bekymrende, og det gør mig meget ked af det, siger Ellen Trane Nørby og fortsætter:
- Vi lever i et samfund, hvor der er rigtig meget fokus på at præstere, og man skal være på 24 timer i døgnet. Det er vigtigt at sætte det på dagsordenen, at vi skaber et frirum for børn. De skal have lov til at være børn og lege i stedet for at der hele tiden er et pres for at præstere.
Så mange skader sig selv
- 13,5 pct. af eleverne i folkeskolens ældste klasser har skadet sig selv en eller flere gange.
- 22 pct. af de danske gymnasieelever har erfaringer med selvskade. 9 % har skadet sig selv mere end 20 gange inden for det seneste år.
- 11 pct. af alle danskere har skadet sig selv med vilje mindst én gang i deres liv.
Kilder: Videnscenter om spiseforstyrrelser og selvskade, Center for Selvmordsforskning, Bo Møhl og Annika Skandsen
Selvskade skal ikke være diagnose
Den 37-årige sundhedsminister er lodret uenig med debattør og tidligere formand for Børnerådet, Lisbeth Zornig, som er blandt fortalerne for, at selvskade bør være en diagnose.
- Det er fuldstændig forkert. Det er dybt problematisk, at man først kan få hjælp, når man har en diagnose. Man skal ikke have en eller anden bogstavkombination på sig, før man kan få hjælp. Vi bruger nærmest flere ressourcer på at udrede og snakke diagnoser, end vi gør på rent faktisk at hjælpe, lyder det fra Ellen Trane Nørby.
Forhastede forældre, der overser faresignalerne hos deres børn, er et emne, der går igen i debatten om selvskade blandt børn og unge. Ellen Trane Nørby er selv mor til to små børn, men er der tid til at være til stede, når man er travl sundhedsminister?
- Jeg følger i høj grad med i mine børns liv, og det mener jeg er vores forbandede pligt som forældre. Der er rigtig mange forældre, der ikke ved, hvad der sker i deres børns liv, og jeg kan se, at det kan få store konsekvenser, lyder svaret fra Ellen Trane Nørby.