Tina har haft syv hjertestop: - Vi kan ikke tale om døden
Tina Bach Christensen har en hjertelidelse, der gør, at hun lige nu venter på et nyt hjerte. Hun mener, at vi skal være bedre til at snakke om døden.
Tina har haft hjertestop syv gange.
Den tager vi lige en gang til. Syv gange er 43-årige Tina Bach Christensens hjerte gået i stå. Hun lider af hypertrofisk kardiomyopati, eller sagt med andre ord: en forstørret hjertemuskel.
Det er en medfødt sygdom. Men Tina opdagede det først, da hun var fyldt 27 år, arbejdede som personlig træner og var blevet mor til tre. Hendes to ældste drenge, der er tvillinger, har begge to arvet sygdommen.
Hun er selv blevet givet et enkelt år mere at leve i, hvis ikke der kommer en hjertedonor – noget hun i skrivende stund er på venteliste til.
Tabubelagt emne
Når hun snakker med andre om sit liv, oplever hun dog, at de ikke har lyst til at snakke om ét bestemt emne. Døden.
- Dem som jeg har meget tæt i mit liv, de kan ikke acceptere, at det kan ske. ”Det kan ikke ske” og ”Det er urimeligt, hvis det sker”. Jeg kan også godt forstå dem. Og jeg synes også, at det er pisse urimeligt. Men det er jo noget, der kan ske, siger Tina Bach Christensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun ville ønske, at emnet ikke var så tabubelagt. For som hun selv siger, så skal vi alle sammen dø på et tidspunkt.
- Vi kan ikke tale om det. Det bliver meget dramatisk. I bund og grund burde det være smukt, lige så smukt som en fødsel. Vi bliver født, og vi skal sige farvel. Så det handler meget om, at vi kan se på de svære ting og være med dem, siger Tina Christensen.
Svært at snakke med børnene
Tina Bach Christensen har dog selv et svagt punkt, når det kommer til at snakke om døden, og det er hendes børn.
- Det er et punkt for mine børn, som jeg altid gerne vil holde helt langt væk. Ud i strakt arm. Jeg vil virkelig gerne beskytte dem. Når jeg tænker på dem, tænker jeg, at jeg bare skal overleve, siger hun.
Hun ville ønske, at de kunne være bedre til at snakke om døden.
- Jeg er så bange for, at jeg ikke kan give dem et kram, hvis det sker. Og at vi ikke har fået talt om det, siger Tina Christensen.
Og der er flere ting, hun gerne vil sige til dem:
- Det er dejligt, at du gider tage den her snak. Pas godt på dig selv og hinanden. Og kæmp videre for at samfundet bliver bedre til at tale om det, der er død, og det der er svært.