Tre kvinder laver kunst mod gigt: Ikke kun en sygdom for ældre

Tre unge kvinder, der alle er kroniske gigtpatienter, vil fjerne fordommene om sygdommen

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Karla til venstre, Søs i midten og Pernille til højre.

Karla Pilgaard, Pernille Højland-Rønde og Søs Trier på henholdsvis 31, 39 og 30 år er alle kroniske gigtpatienter.

I dag er de samlet i Skødstrup, hvor Pernille har et galleri, for at male et billede sammen. Det billede skal sælges på auktion, og pengene skal gå til Gigtforeningen.

Det er egentlig ikke pengene, det kommer an på, men de tre kvinder vil gerne sætte fokus på, at gigt ikke er en sygdom forbeholdt ældre mennesker.

De tre kvinder er i fuld gang med maleriet.

- Gigt er ikke en sygdom for ældre mennesker. Vi er alle diagnosticerede i slutningen af vores 20’ere, og man er enormt alene, når man får gigt i den alder. Men i virkeligheden er der ret mange unge mennesker, der har gigt. Fordi man får gigt og er under 60, er man ikke alene. Det vil vi gerne sætte fokus på, siger Karla Pilgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

De tre kvinder har mødt hinanden via Instagram, fordi de alle blogger om deres liv med en kronisk gigtsygdom.

Karla har rygsøjlegigt, Søs har en bindevævssygdom og Pernille har psoriasisgigt. Tre forskellige diagnoser, men alligevel tre ens hverdage.

- Det fylder alt i mit liv. Det påvirker alt, hvad jeg kan og vil. Jeg er effektiv cirka to timer ad gangen, og så daler effektiviteten og koncentrationen voldsomt. Vi kan godt relatere til hinandens problemer. Vi har de samme udfordringer i forhold til smerte, stivhed, træthed og udholdenhed, siger Karla Pilgaard.

Gigten betyder, at hun er i jobafklaring for at finde ud af, hvor meget hun kan arbejde.

Nu håber de tre kvinder, at de kan få lidt opmærksomhed via deres maleri. Selv hvis det ikke skulle indbringe mange penge til gigtforeningen kan det måske være med til at sætte fokus på området.

Pernille (t.h) er kunstner i sin fritid - og hun har et galleri i Skødstrup.

- Selvfølgelig vil vi gerne have penge til Gigtforeningen, men det er ligeså meget for at lave et 'statement'. Man kan godt være ung og kronisk gigtsyg, og der er efterhånden ved at være et netværk for det, som vi gerne vil have bredt ud, siger Karla Pilgaard.

Du kan besøge Karlas blog her, Søs’ blog her og Pernilles blog her.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her